Tijdens de winterstop blikken we met alle regioclubs nog eens terug op de eerste seizoenshelft. In aflevering drie komt Noordwijk aan bod. Net als alle streekgenoten staan de roodwitten onderaan het rechterrijtje van de zaterdagse Topklasse. De huidige veertiende plaats leidt aan het einde van het seizoen tot directe degradatie. Toch is scheidend coach Robbert de Ruiter niet onverdeeld negatief. ,,Alleen over de eerste vijf wedstrijden ben ik voetballend ontevreden. Daarna hebben we ons goed hersteld, alleen net even te weinig punten gepakt.”

Met de terugkeer van Stefano Goncalves en Mohammed Faouzi werd het nodige van Noordwijk verwacht. De beroerde start was dan ook niet ingecalculeerd. ,,De eerste paar maanden waren we dolende”, zegt De Ruiter. ,,We hadden een slechte start en die ging niet in de koude kleren zitten. We stonden bovenaan in het kaartenklassement, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Brocker, Blonk en Akerboom pakten allemaal twee keer geel en veel jongens kwamen op scherp te staan. Af en toe vroeg ik me ook af wat mijn verdedigers aan het doen waren. Mentaal zo zwak, dat leek wel derde klasse-niveau.”

Dieptepunt was de 7-2 nederlaag bij Excelsior ‘31. Al plaatst De Ruiter die nederlaag wel in perspectief. ,,In mijn tijd bij VVSB wonnen we een keer met 10-1 van HBS. Van elf kansen gingen er tien in. Voor Excelsior ’31 was dat die wedstrijd een soortgelijk verhaal.”

Braun van stal

Met wat meer defensieve zekerheid rechtte Noordwijk de rug. ,,Uit de volgende vijf wedstrijden pakten we tien punten, een koploper waardig gemiddelde. Helaas gingen we daarna drie keer op rij ongelukkig onderuit.” Met de terugkeer van een oudgediende lijkt Noordwijk definitief de juiste samenstelling te hebben gevonden. ,,Ik heb drie wedstrijden voor het einde Bryan Braun van stal gehaald. Daardoor kunnen we weer ons vertrouwde systeem spelen. Faouzi lijkt weer beter te gaan renderen en achter die twee kan Mertens zich ook weer op het voetballende richten. “

De Ruiter: ,,Natuurlijk hadden we op meer gerekend en wellicht had je van Faouzi en Goncalves iets meer verwacht. Maar al had je vorig seizoen die 26 goals van Kees Pier Tol eraf getrokken, dan hadden we waarschijnlijk op dezelfde positie als nu gestaan. De verschillen in deze competitie zijn bizar klein. Ik zie clubs als HHC Hardenberg en Excelsior Maassluis, die nu in de subtop staan, ook nog wel in de problemen komen. Lisse was een paar weken terug nog kampioenskandidaat, maar is nu de eerste club die wij voorbij willen. En Excelsior ’31, waar wij met 7-2 verloren, wordt onze eerste prooi na de winterstop. In ieder geval ben ik nog geen ploeg tegengekomen waarvan wij hoeven te verliezen.”

Vitesse

De resultaat mogen dan tegengevallen, voetballend gezien is De Ruiter zeer te spreken over de vooruitgang van zijn ploeg. ,,Ik heb ons nog nooit zo goed zien voetballen, zelfs niet in het kampioensjaar. Als ik zie hoe we ons onder de druk van tegenstanders uit voetballen, zelf bij Vitesse uit voor de beker, is dat gewoon erg knap. Alleen in de eindfase schieten we nog tekort. Uiteindelijk draait het toch om kansen creëren en goals maken. “

De Ruiter vertrekt aan het einde van het seizoen bij Noordwijk om de tenniscarrière van zijn dochter nadrukkelijker te gaan begeleiden. Hij is er heilig van overtuigd dat hij Noordwijk als topklasser gaat achterlaten. ,,Ik zie ons als Noordwijk zijnde nog gewoon 23 punten pakken. Dat gevoel heb ik. In ieder geval is er geen paniek. Als alles fit blijft, gaat het goedkomen. De eerste seizoenshelft heb ik Richard Blonk, Marcel Akerboom, Kai van Hese en Jon-Joost Cornelissens allemaal voor langere tijd moeten missen. Dat zijn allemaal potentiële basispelers. Na de winterstop zit ik breder in mijn spelers.”

Foto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN