Tijdens de winterstop blikken we met alle regioclubs terug op de eerste seizoenshelft. In aflevering vier behandelen we de prestaties van Foreholte. Met de promotie naar de tweede klasse ging een langgekoesterde wens in vervulling. Eenmaal op een niveau hoger acterend vergaat het de Voorhouters met vallen en opstaan. Trainer Kees Zethof predikt rust en realiteitszin. ,,Wij moeten niet in één keer van de kelder naar de zolder willen springen.”

Foreholte ging als nummer elf de winterstop in. Die positie verplicht aan het einde van het seizoen het spelen van promotie-degradatiewedstrijden. Veel meer dan naar de stand op ranglijst kijkt Zethof echter naar de ontwikkeling van zijn team.

,,Het uitgangspunt is om een groot onderdeel van de wedstrijd uit te maken”, zegt Zethof. ,,Wij willen niet met angst en beven het veld op gaan om met toevalsvoetbal een puntje te sprokkelen. De kans dat je dan de week daarop gaat winnen, is niet zo heel groot. Al met al gaat het steeds beter en boeken we vooruitgang. Delft, de koploper, speelden we vorige week bij vlagen van de mat. We scoorden vijf keer, maar het werd slechts 2-2. De week daarvoor was Excelsior ’20 ook echt niet beter. Zij scoorden twee keer uit een corner. Geloof me, wij komen eraan.”

Georganiseerde teams

Niettemin moet Zethof erkennen dat het verschil tussen de derde en tweede klasse redelijk groot is. Eerder zei aanvoerder Tom Bleiswijk al dat het Foreholte aan een plan B ontbreekt als het niet loopt. ,,Met alle respect voor de derde klasse, maar vorig jaar wonnen we wedstrijden zonder er echt over na te hoeven denken”, zegt de coach. ,,Nu treffen we beter georganiseerde teams, die gewend zijn om vanuit een systeem te voetballen. We worden geconfronteerd met tegenstanders die ons op het hele veld 1 op 1 vastzetten. Daar moeten we een oplossing op verzinnen. Bijvoorbeeld door het veld op een andere manier groot te maken. Op de trainingen hebben we daar op geoefend, maar vervolgens werd in de wedstrijd vaak gekozen voor de veilige manier.”

,,Zo’n Marco Clarijs van Excelsior ’20 hebben wij niet én die hoeven wij ook niet”, vervolgt Zethof. ,,Dat was een zwaar betaalde speler in de goede tijd van DOTO Pernis en is voor ons niveau buitencategorie. Die jongen maakte in zijn eentje het verschil tegen ons. Maar als team was Excelsior echt niet beter.” Zethof wil vooral met kleine stapjes vooruit. ,,Wij moeten niet in één keer van de kelder naar de zolder willen springen. We zijn dingen aan het veranderen en ik zie ons langzaam groeien. Geloof me, wij komen eraan.”

Aan het einde van het seizoen vertrekt Zethof naar SJC. Hij heeft er dan twee jaar in Voorhout opzitten. ,,De manier waarop je weg gaat zegt als mens meer over de manier waarop je binnenkomt.” Zethof wil met opgegeven hoofd Foreholte als tweedeklasser kunnen achterlaten. ,..Dan is Foreholte op het niveau waarop ze willen acteren en is de doelstelling bereikt.”

Foto: Jeannette Dijkstra

POPULAIRE BERICHTEN