Kees Zethof is een tevreden man. De trainer van SJC zag dat zijn ploeg door een gelijkspel bij VOC, het werd 1-1, overwintert op de derde plaats. Niet de derde plaats maar de indruk die zijn selectie de eerste seizoenshelft achterliet kon de oefenmeester bekoren. ,,Er is in deze competitie eigenlijk geen ploeg die beter is.”

De derde plaats van SJC laat iets anders zien. IFC en Boshuizen hebben betere papieren voor een eventueel kampioenschap. Zethof heeft wel een verklaring voor dat zijn team negen punten minder heeft dan de koploper uit Hendrik Ido Ambacht. ,,Het ligt aan ervaring. De gemiddelde leeftijd bij IFC ligt veel hoger. Wij hebben veel jonge spelers. Zij zijn niet beter in voetballen, maar wij zijn wisselvalliger dan die gasten.’’

Ten opzichte van vorig seizoen is SJC volgens Zethof vooral in verdedigend opzicht gegroeid. ,,Net als vorig seizoen maken we makkelijk onze doelpunten. Ik denk dat we bij de meest scorende ploegen in de competitie horen [alleen koploper IFC heeft meer doelpunten gescoord red.]. Maar vorig seizoen moesten we zoveel scoren, omdat we veel tegen kregen, Dat is dit seizoen anders. Vorig jaar konden we onze verdediging niet dichten. Wat dat betreft zijn we gegroeid.”

van der zalm viert 1-1                                                                         SJC viert de late gelijkmaker

Uitgegroeid zijn de zwartwitten nog niet. Zethof ziet nog veel potentie in zijn groep. ,,De tweede seizoenshelft wil ik doorgroeien met dit team. We kunnen er nog meer uithalen. We hebben her en der punten laten liggen, dat moeten we voorkomen. Maar over de groep als geheel ben ik tevreden. We missen vandaag vier vaste basisspelers, en die worden gewoon opgevangen. Ik heb 15 à 16 gelijkwaardige spelers tot mijn beschikking.’’

Opvallend genoeg staat de tegenstander van vandaag VOC onder SJC, iets wat Zethof aan het begin van het seizoen niet had gedacht. ,,Heb ik in de voorbeschouwing gezegd dat VOC een kampioenskandidaat was? Ze waren gedegradeerd uit de hoofdklasse en je moet toch een team tippen. Vandaar dat mijn keuze op VOC was gevallen.” VOC stond een punt onder SJC voor het treffen van vandaag. Op papier was er dus geen uitgesproken favoriet.

Vreemde wissel
Uiteindelijk haalde SJC in de laatste minuut een punt uit het vuur. ,,Geheel terecht” meende Zethof. Na twee minuten keken de Noordwijkers al tegen een achterstand aan. Een penalty werd door de Rotterdammers in een doelpunt omgezet. De vraag of de penalty terecht was, pareerde Zethof met een politiek antwoord. ,,In Nederland zijn we wel klaar met de discussie of het de schuld van de scheidsrechter was. Die man fluit voor een penalty en daar moet je het mee doen.” SJC was volgens Zethof beter dan VOC. ,,We zijn altijd op zoek naar een doelpunt. De eerste helft kwam dat er nog niet echt goed uit. In de tweede helft kregen we VOC op de knieën. Alleen een doelpunt bleef uit. Op dat moment heb ik een aanvaller eruit gehaald en een verdediger ingebracht. Dat klinkt heel raar, maar dat was nodig. Ik wilde de lange bal spelen en daarom verdediger David Verweij als aanspeelpunt gebruiken. Dat zorgde voor enorm veel onrust in de verdediging van de tegenstander. Waar Stef van der Zalm uiteindelijk profiteerde door de 1-1 te maken.”