Hij maakte een jaar geleden zijn debuut als scheidsrechter in de Eredivisie. Allard Lindhout kreeg sindsdien al te maken met de harde wetten van de alles registrerende camera’s. Een verhaal over rugzakken vullen, ADHD en door het stof gaan.

Twee weken geleden floot Lindhout de kampioenswedstrijd in de Jupiler League van Sparta Rotterdam tegen Jong Ajax. De KNVB had de man uit Warmond de wedstrijd toebedeeld. En niet zomaar. ,,Dat is toch een teken dat ze in Zeist vinden dat je goed bezig bent. Het is toch een hele eer. Al heb ik daar maar een doel: de wedstrijd tot een goed einde brengen.”

Z’n eerste jaar in de Eredivisie bestempelt hij als een overlevingstocht. ,,In mijn geval als jonkie is het vechten voor iedere wedstrijd.” Hij had zichzelf zes duels ten goed gesteld, maar dat aantal is al ruim overschreden. De 28-jarige Lindhout kwam tot nog toe tot veertien optredens. Hij merkt duidelijk het verschil met een niveau hoger en dan niet zozeer op het veld, maar daarbuiten. ,,Alles wordt gezien. Ieder dingetje daar staan camera’s op.”

Kwaad
In december kreeg Lindhout, zoals iedere scheidsrechter tegenwoordig wel eens overkomt, de hoon over zich heen. In het duel tussen ADO en Willem II zag hij een duidelijke tweede gele kaart (en dus rood) over het hoofd. Schuldbewust en zonder morren gaf hij daarna tekst en uitleg. ,,Ik was kwaad op mijzelf”, spreekt hij nog met stemverheffing. ,,Ik ging totaal de mist in. Dan moet je een vent zijn en dat toegeven. Dat heb ik ook gedaan.”

Lindhout besefte dat hij toen zijn kwaliteiten moest tonen. ,,De volgende wedstrijd moet je laten zien dat het een incident is. Dat vergt mentaal wel wat. De ogen staan op je gericht. Ik vind dat ik dat goed heb gedaan. Het herstel was daar.” Als hoogtepunt dit jaar noemt hij het duel AZ – Heerenveen. ,,Een mooi affiche. Het duel liep lekker. Er was respectvol gedrag. Alles klopte. Al moet je daar ook wat geluk mee hebben. Als scheidsrechter ben je afhankelijk van situaties en spelers.”

Leeftijd
Toch ziet hij ook op het veld verschillen. ,,In de Eredivisie wordt meer op balbezit gespeeld. In de Jupiler League kiezen ploegen eerder de lange bal. Dat betekent dus ook meer lopen. Aan de andere kant moet je uitkijken dat je in de Eredivisie niet in de weg loopt. Dat maakt het lastiger want je moet meer nadenken. Het zijn aspecten waarnaar je moet handelen. Maar je leert wedstrijden lezen als je langer fluit.” Dat Lindhout jonger is dan veel spelers, voelt hij niet als een belemmering. ,,Op het veld kent iedereen zijn rol en handel je als specialist, zo ook ik als scheidsrechter. Achtergrond speelt daarin geen rol.”

Alles bij elkaar genomen klaagt hij niet over zijn eerste volledige seizoen als topscheidsrechter. ,,Het is een kwestie van je rugzak vullen en iedere week bewijzen dat je er klaar voor bent. De KNVB creëert een prima platform om je te ontwikkelen, dat resulteert in vertrouwen, maar je moet altijd blijven presteren.”

Dat bijna alle scheidsrechters op niveau hebben gevoetbald, ziet Lindhout wel als een hele groot voordeel. ,,Dat is zeker belangrijk. Je herkent situaties eerder en kan daar dan op anticiperen. Feeling hebben met voetbal is dus wel een pre. En dan maakt het niet uit op welk niveau. Zelf was ik namelijk ook geen stervoetballer. Maar als jij weet dat er nu een lange bal aankomt, of de bal wordt nu ingespeeld richting middenvelder, dan ben je de situatie altijd voor.”

Functioneren
Vanuit Zeist worden alle scheidsrechters aandachtig gemonitord. Net zoals in het zakenleven, zijn er vergaderingen en functioneringsgesprekken. ,,Wij hebben meerdere keren per jaar voortgangsgesprekken. Soms wat langer en een andere keer wat korter. Een keer per twee of drie weken komen we als scheidsrechters bij elkaar en dan gaan we samen door de wedstrijden heen en bespreken we bepaalde situaties. Dat is een kwestie van goed kijken en daar zaken van opsteken.”

De Warmonder is veel bezig met zelfanalyse. ,,We hebben beschikking over alle beelden en geluidsopnames, want de communicatie wordt tegenwoordig opgenomen door de headsets. ,,Hoe ga ik met de spelers om en met de trainers? Ik kijk en luister altijd alles aandachtig terug. Wat je zegt of juist niet, en hoe het over komt, bepaalt veel over hoe jij als scheidsrechter wordt gezien.”

Lindhout heeft wel een duidelijk beeld van welk profiel hij als scheidsrechter wil aanmaken. ,,Een die spelers begrijpt, duidelijkheid biedt en ontspannen leiding geeft. Als je duidelijk bent, weten spelers hoever ze kunnen gaan. Dat wil ik wel uitstralen. Maar als speler was ik een echte ADHD’er. Dat wil ik als scheidsrechter absoluut niet zijn.”

Focus
De arbiter heeft voor zichzelf al wel doelen gesteld voor volgend seizoen. ,,Het is een kwestie van deze lijn doortrekken, kritisch op jezelf blijven, veel wedstrijden leiden, de topwedstrijden in de Jupiler League fluiten en zo veel mogelijk in de Eredivisie de wedstrijden tot een goed einde brengen. Ik merk een stijgende lijn. Dat gevoel moet ik vasthouden.”

Hij trekt tot slot een mooie metafoor met een voetbaltrainer. ,,Het is eigenlijk net zoals met een ploeg. Als trainer ben je vaak ook meer bezig met het spel dan met het resultaat. Dat probeer ik ook. Focus je op de inhoud en dan komen de resultaten vanzelf wel.”

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN