Er is tot de zomer van 2024 geen uitpubliek welkom bij onderlinge wedstrijden tussen Rijnsburgse Boys, Quick Boys en Katwijk. Dat is door de clubs donderdagochtend bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring die op alle clubsites is gepubliceerd. De verklaring heeft als toepasselijke naam: Geweld bij voetbalderby’s moet stoppen.

Het besluit komt voort uit de meest recente derby van dinsdag, die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen: Rijnsburgse Boys – Quick Boys. Voor het duel ging het hopelijk mis: er werd over en weer met vuurwerk gegooid , brand brak uit en supporters gingen elkaar te lijf. Er waren meerdere gewonden, waaronder diverse kinderen. “Voor de gemeente, de politie, maar ook voor de clubs is dit echt de limit”, valt te lezen in de verklaring. “Ook bij de wedstrijd tussen Quick Boys en VV Katwijk een aantal weken geleden ging het mis.”

In overleg tussen de clubs en met de politie is besloten de rest van deze voetbaljaargang plus de komende twee seizoenen geen uitpubliek toe te laten. “De clubs in Katwijk en Rijnsburg hebben dan de tijd om hun complexen zo in te richten dat het risico op het geweld van de afgelopen derby’s zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld tourniquets (draaideuren), hogere hekken langs het hoofdveld en externe beveiligers om elke bezoeker bij risicowedstrijden te fouilleren.”

Ook in alle thuiswedstrijden tegen Spakenburg worden de komende twee jaar en drie maanden uitsupporters geweerd

Burgemeester Cornelis Visser komt in de verklaring persoonlijk aan het woord. “De maat is vol. We zien de ongeregeldheden en geweld dit seizoen toenemen. We hebben van alles geprobeerd om dit te stoppen. Maar nu er kinderen gewond zijn geraakt is het echt klaar. De veiligheid van de stewards, onze inwoners en onze kinderen mag nooit in het geding komen. Ik zie dat relschoppers het voor een grote groep voetballiefhebbers hebben verpest. Maar we nemen deze maatregel om nog erger te voorkomen.”

De eerstvolgende derby is die tussen Katwijk en Quick Boys over negen dagen. “De Belt wordt afgesloten en daar geldt een gebiedsverbod. Het thuispubliek wordt gefouilleerd, fakkels en vuurwerk zijn verboden. Sfeer vuurwerk mag alleen mits de provincie een vergunning heeft afgegeven.”

Foto: Rijnsburgse Boys/Cor Spruijt

Lees ook: Rijnsburgse Boys gaat daders van supportersgeweld opsporen en straffen, ook geen uitsupporters meer welkom
Check ook: VIDB te koop

POPULAIRE BERICHTEN