Met het nieuwe persmoment van dinsdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is de hoop op het snel hervatten van het amateurvoetbal vervlogen. Nu wordt de creativiteit van trainers weer op de proef gesteld om hun spelers fit te houden. Een zichtbaar doel is er amper, een draaiboek voor deze situatie in ‘coronatijd’ evenmin.

Toch proberen de coaches in onze Duin- en Bollenstreek zich zo goed mogelijk door de voetballoze periode heen te slaan. Zo ook Anthony Correia (vv Katwijk) en Richard Plug (VVSB). De twee oefenmeesters die één gemene deler hebben: Telstar. Niet dat ze ooit samen op één veld hebben gestaan, daarvoor verschillen ze te veel van leeftijd. Maar het bindt ze wel. Zodoende hebben ze ook af en toe contact met elkaar, vertelt de trainer van de Noordwijkerhoutse derdedivisionist.

,,Maar ook met Florian Wolf (ex-SJC), Thijs Sluijter (SDZ) en Jan Zoutman (ex-Katwijk en Quick Boys). Ik tennis ook al een tijdje met drie trainers. Jongens die ik al jaren spreek. Met elkaar heb je het over trainingen en hoe je met deze situatie om kan gaan. Iedereen is een beetje zoekende.”

Voor Correia komt z’n werk bij Telstar, waar hij assistent-trainer is, er nog bij. Het lijkt complex: bij Telstar gaat alles wel door, terwijl de spelers in Katwijk het moeten doen met een totaal aangepast programma. „Het is zoals het is. Ik had ook graag gezien dat het amateurvoetbal door zou gaan. Maar dat is niet zo.”

,,De spelers hebben daarnaast een hartslagmeter mee naar huis gekregen.”

En dus moeten de trainers een beroep doen op hun aanpassingsvermogen. Zowel in Katwijk als in Noordwijkerhout wordt er nog wel geprobeerd enig contact te houden met de spelers door ze twee keer in de week naar de club te laten komen. ,,Dat ze niet alle dagen naar de club hoeven te komen, scheelt in reisbewegingen. Dat is ook waar deze maatregelen uiteindelijk voor bedoeld zijn. De spelers hebben daarnaast een hartslagmeter mee naar huis gekregen, die is voor de rest van de dagen waarvoor ze een programma hebben die ze zelf kunnen afwerken”, legt Correia uit.

Tennis, squash of hardlopen
Plug heeft een vrij identiek programma voor zijn spelers. ,,We laten de jongens in aparte auto’s twee keer in de week naar de club komen. Gelukkig hebben wij met Yvonne van der Stoep (medische staf, red.) iemand die gespecialiseerd is in krachttraining. Naast mij heb ik ook Patrick van der Fits, die hoofdtrainer is geweest en ik dus wel met een boodschap achter kan laten. We delen de groep van twintig spelers op in groepjes van vier over vijf velden. Zo kan iedereen nog wat met de bal doen en is er voldoende ruimte. Het voelt allemaal een beetje surrogaat, maar dan hebben ze in ieder geval prikkels. In het weekend moeten ze dan wat voor hunzelf doen. Ze kunnen gaan tennissen, squashen of hardlopen.”

Correia op de bank bij vv Katwijk

Het vreemde van de situatie is dat niemand weet voor hoelang er aan dit programma vastgehouden moet worden. Dat maakt de huidige periode werkelijk anders dan een voorbereiding, waarbij er in een aantal weken wordt toegewerkt naar het begin van de competitie. Toch houdt Correia z’n spelers wel een doel voor. ,,Elk individu moet nu voor zichzelf bepalen hoe fit hij wil zijn als de eerstvolgende wedstrijd weer op het programma staat. Dat hebben ze volledig in eigen hand.’’

Plug houdt zich enigszins op de vlakte over wanneer hij hoopt dat de competitie weer opgestart kan worden. ,,Daar heb ik niet voor geleerd. De vraag is vooral wat we met de competities moeten doen als we weer mogen. Moeten we in de zomer langer doorgaan? We moeten een situatie zoals die vorig jaar is ontstaan met O.S.S.’20 zien voorkomen. Die stonden mijlenver voor op de concurrentie en zagen hun promotie in rook opgaan.”

,,Het is ook een bron van inkomsten voor spelers en trainers. Op bijna elk niveau. Al gaat het maar om driehonderd euro per maand.”

,,Eigenlijk zei ik na twee, drie wedstrijden in deze competitie dat we beter de promotie-/degradatieregeling in deze tijd kunnen schrappen. De ene wedstrijd ging wel door, de ander weer niet. Her en der zaten er vreemde uitslagen bij. Het klopte allemaal niet. Wij hebben zelf ook corona in de spelersgroep gehad. Zolang er geen vaccin is, blijft het allemaal onvoorspelbaar.”

Geen streep door competitie
Nu al definitief een streep zetten door de gehele competitie, heeft volgens beide trainers geen zin. ,,Het is ook een bron van inkomsten voor spelers en trainers. Op bijna elk niveau. Al gaat het maar om driehonderd euro per maand. Voor spelers is dat ook misschien net dat extraatje waardoor ze met hun gezin iets leuks kunnen doen”, vindt Plug. Ook Correia hoopt, als de cijfers het toelaten, uiteindelijk op groen licht en het herstarten van de Tweede Divisie. „Ik heb al verschillende voorbeelden langs zien komen. Het maakt me niet uit wat het wordt. Als we met zijn allen maar tot een mooie oplossing komen.’’

Foto’s: Orange Pictures en Kees Jonker

Lees ook: Huidige maatregelen waarschijnlijk tot in december van kracht


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN