Nog een succesvol genomen horde scheidt Foreholte van de Eerste Klasse. Op eigen veld treffen de Voorhouters zondag SVDPW uit Schiedam. Vorige week eindigde het eerste duel in 1-1. Het lijkt een goede uitgangspositie voor de formatie van trainer Marcel IJzendoorn. Met drie trainers van voormalige tegenstanders blikt VIDB vooruit op het cruciale duel.

,,Foreholte draagt uit dat ze echt willen”, zegt trainer Dick Vleggeert van Gouda, de ploeg die in de vorige ronde het onderspit delfde. Na de 1-1 uit de heenwedstrijd won Foreholte op vreemde bodem met 4-2. ,,Ze zijn onverzettelijk en compenseren de tekortkomingen die ze technisch hebben met veel strijd.”

,,Ik vond ze fysiek goed en erg fit. Wij konden het een uur volhouden. In het laatste half uur was de pijp leeg door fysieke ongemakken en liepen zij over ons heen. Voetballend vond ik ons de betere. Bij Foreholte speelden we echt goed. We speelden ze soms echt weg, maar je moet wel scoren. Wat ik tekenend vond voor de ploeg was het feit dat ze uit de kleedkamer kwamen of dat ze 4-1 voor stonden, terwijl het 0-1 voor ons was. Dat vond ik mooi om te zien. Ze konden blijven gaan.”

Vleggeert kent tegenstander SVDPW goed uit zijn eigen competitie. ,,Ik vind de ploegen vergelijkbaar. Ook SVDPW is fysiek in orde en heeft geen uitgesproken opvallende spelers. Foreholte is juist kwetsbaar als ze een ploeg tegen zich hebben die technisch goed is. Voor zondag is het 50-50. Hoe langer het gelijk blijft, des te beter het voor Foreholte is, denk ik.”

Fit, fysiek goed en een team dat nooit opgeeft, zijn termen die de trainers gebruiken om Foreholte te duiden. Ook zijn ze eensgezind in hun visies dat hun eigen teams technisch gezien beter waren. Toch konden ze geen van allen winnen van de vechtmachine uit Voorhout. Foreholte lijkt gemaakt voor wedstrijden waarin meer wordt gevraagd dan alleen maar mooi voetbal.

Geen jongetjes

Ook Faizel Soekhai, trainer van kampioen TAC ’90 uit Den Haag, weet alles van de kracht van de mannen van IJzendoorn. ,,Het is geen stel jongetjes bij elkaar”, zegt hij. ,,Je merkt dat de ploeg al langer bij elkaar is.”

,,In onze twee ontmoetingen hebben we het niet heel moeilijk gehad en toch hebben we niet van ze gewonnen (2-2 in Voorhout en 1-2 in Den Haag). ,,Ik vond ons thuis tegen Foreholte bij vlagen heel goed spelen, kwamen ook 1-0 voor, maar toch ging het mis.”

Soekhai weet ook waarom. ,,Ze bleven voetballen. Er zit zoveel wilskracht in de ploeg. Dat is heel positief. Daar kom je heel ver mee. Het zegt genoeg dat ze zo vaak van een 1-0 achterstand zijn teruggekomen. Het is nooit klaar. Ze gooien de beuk erin als het moet, iets wat ik soms miste bij mijn eigen ploeg.”

,,Ik kan me herinneren dat ze een goede, balvaste spits hadden en een middenvelder met een goed inzicht die steeds het juiste moment koos om diep te gaan. Fysiek zit het ook wel goed bij ze. Ze hebben veel lengte.”

Geluk afdwingen

,,Het is een frisse ploeg die tegen ons redelijk veel moest verdedigen, omdat wij veel in de aanval waren”, vertelt VUC-trainer Mark Moen. Zijn ploeg werd derde, maar greep naast een periode, mede door twee nederlagen (1-0 en 1-2) tegen de Voorhouters. ,,Thuis waren wij beter, maar waren zij gelukkiger. Ze gingen lange ballen spelen en dwongen zo het geluk af. Dat is ook een kwaliteit.”

,,Ze hebben spitsen die een goal kunnen maken en jongens die vanaf het middenveld aansluiten en veel diepte hebben”, vervolgt hij. ,,Onder druk vind ik ze soms kwetsbaar. En achterin zijn ze ook wat langzaam.”

Moen roemt niettemin de speelwijze van de Voorhouters. ,,Foreholte heeft een positieve, aanvallende spelopvatting. Sommige teams graven zich in met negen man als ze tegen een titelkandidaat spelen, maar zij niet. Als je zover komt, verdien je het ook. Ze hebben het uitstekend gedaan. Vooral in de topwedstrijden zijn ze bijna niet te kloppen. Dat zegt ook wel wat. Niets dan lof voor de ploeg”, sluit Moen af.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Jeannette Dijkstra

logo-vankesteren-300


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)