Het jaar 2014 staat voor vv Katwijk volop in het teken van feest en activiteiten. De oranjehemden vierden vorige week maandag hun 75e verjaardag en dat is reden genoeg voor de jubilaris om dit groots te vieren. Ondanks de tegenvallende prestaties op het veld staat niets een knallend jubileumjaar in de weg.

De club heeft ervoor gekozen om de activiteiten over het jaar te verspreiden. En niet, zoals bij sommige clubs gebruikelijk is, alles in twee weken te proppen. ,,Dat is een bewuste keuze geweest. Zo zijn er het hele jaar door activiteiten te doen”, zegt voorzitter Wim Guyt.

Familiedagen

De familiedagen, altijd een groot evenement binnen de club en ook ver daarbuiten bekend, zijn als uitgangspunt genomen. ,,De mensen die ook in de familiedagencommissie zitten, organiseren ook alles rondom het jubileum. Alleen heet het nu voor een keer de jubileumcommissie”, aldus Guyt.

De start is al gemaakt. Onlangs was er de receptie. En op 15 maart staat er een heuse Orange-party op het programma. ,,We organiseren verder nog een quiz, een bierproeverij en in de zomer wordt het veld omgetoverd tot een bioscoop met een reuzenscherm erop”, zegt Guyt.  Aan het eind van het jaar wordt een groot zaalvoetbaltoernooi gehouden en verder zal in het voorjaar een toernooi worden gespeeld tussen de A-junioren van Scheveningen, Spakenburg, Katwijk en nog andere clubs. Daartussen zitten nog de familiedagen die grootser worden aangepakt dan in voorgaande jaren.

Heleen van Delft plant en regelt met nog drie anderen normaal gesproken de familiedagen en dus nu ook de jubileumactiviteiten. ,,Eigenlijk verschilt het niet zoveel van elkaar. Alleen is alles nu wat meer en pakken we het groter aan. We zijn met een aantal mensen bij elkaar gaan zitten en gaan brainstormen. Wat willen we doen? Namens het bestuur zit daar Piet van der Plas bij en ook Robbie Hufkens vervult een grote rol in het geheel.”

Brein

Greet van den Bosch wordt door Van Delft naar voren geschoven als de grote motor. ,,Zij is het creatieve brein. Bedenkt van alles. Wij vervullen meer hand-en- spandiensten.” Van den Bosch verblijft momenteel vanwege een vakantie in het buitenland.

Van Delft loopt al vanaf haar zestiende rond bij de club. ,,Eerst gewoon als supporter. Later heb ik hier mijn man ontmoet.” Ze zit naast de jubileumcommissie ook nog in de supporterscommissie. Iedere zaterdag is ze te vinden op de Krom. De liefde voor de oranjehemden zit diep. ,,Katwijk maakt deel uit van m’n  leven. M’n hart ligt er. Je doet er gewoon alles voor.”

Verschillende hoogtepunten heeft Katwijk in driekwart eeuw meegemaakt. De ploeg werd vier keer kampioen bij de zaterdagamateurs en veroverde alle keren de algehele amateurtitel. Guyt kiest als zijn hoogtepunt voor het behaalde landskampioenschap in 1994 tegen Holland. ,,Dat was een heel spectaculair duel.” Een goede tweede is voor hem het duel van vorig seizoen tegen Achilles ’29. In Groesbeek won Katwijk met 3-0 en pakte het de felbegeerde vierde ster.

Schok

Voor het dieptepunt moet de voorzitter diep graven in zijn geheugen. ,,Ik denk de degradatie in 1979 naar de derde klasse. Ik speelde destijds in het eerste. Dat was wel een grote schok toentertijd.”

Voor Guyt staat Katwijk voor gezelligheid gekoppeld aan presteren. ,,Dan zul je zeggen: dat is toch bij alle verenigingen zo? Dat klopt ook, maar bij ons merk je niet of we verloren of gewonnen hebben. Sommige scheidsrechters gaan zelfs soms nog even naar ‘beneden’ omdat het zo gezellig is. Dat zie je bij andere verenigingen zelden.”

,,Een journalist liep eens mee met mij en die verbaasde zich erover dat het zo gezellig was. Terwijl we met 3-0 hadden verloren. Bij ons merk je vanaf vijf uur niets meer de uitslag van de wedstrijd. Ongeacht winst of verlies. De gezelligheid, in combinatie met het moeten presteren, is wat Katwijk voor mij tot een unieke club maakt.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN