Quick Boys leverde dinsdagavond als geheel een sterke prestatie tegen NAC Breda (1-0), maar dat de absolute uitblinker aan Katwijkse zijde Tyrone Owusu was, daar kon bijna niemand omheen.

De vreugde op Nieuw Zuid was groot na afloop en trainer Thomas Duivenvoorden ging daar voor een gedeelte in mee. Op de vraag wat hij van het spel van Owusu vond, antwoordde de coach met een knipoog. “Heel matig. Hij had veel balverlies, veroverde weinig ballen en heeft alles teruggespeeld.”

Structurele niveau
Het was uiteraard sarcastisch bedoeld. “Nee, Tyrone was fantastisch”, vervolgde Duivenvoorden, nu serieus. “Ik gun hem dat dit zijn structurele niveau wordt. Dan zal het bij meer mensen gaan opvallen.”

Owusu liet zich zelf ook in superlatieven uit. Hij had genoten van de wedstrijd én de waardering vanaf de kant. “Fantastisch, hier doe je het gewoon voor. Het geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Ik had me geen betere bekerwedstrijd kunnen wensen.”

‘Ik wil er geen tijd op zetten, maar ik hoop dat het zo snel mogelijk komt. Dit soort wedstrijden helpen daar wel bij denk ik.’

Voor het tweede seizoen op rij heeft Duivenvoorden een speler omgeturnd tot een bepalende ’6’. Vorig seizoen deed hij dat bij FC Rijnvogels met Leonard de Beste, eerder nog aanvallende middenvelder of spits. Nu, op Nieuw Zuid, is Owusu een spelbepalende verdedigende middenvelder geworden. En dat terwijl hij in zijn eerste seizoen op Nieuw Zuid veelal als rechtsback in actie kwam, en een enkele wedstrijd op het middenveld.

“Tyrone heeft zelf enorme kwaliteiten: wij zijn aan de slag gegaan om hem structureel te positioneren op een positie waar hij in het verleden overigens ook al eens heeft gespeeld. Wij zijn hem handvaten gaan aanbieden hoe hij dat op een goede manier kan invullen. Dan is het vervolgens aan hem om dat wel of niet te absorberen. Hij is één van de vele jongens in ons team die dat doet, zo durf ik wel te zeggen. De credits zijn volledig bij Tyrone zelf.”

Zelf het initiatief genomen
Het initiatief om vast op het middenveld te gaan spelen, kwam bij hem zelf vandaan. “In het begin moest ik nog focussen op rechtsback, maar ik heb bij de trainer aangegeven dat ik graag op het middenveld wil uitkomen. Uiteindelijk heb ik me tijdens trainingen ontwikkeld op die positie en krijg ik veel vrijheid om daar te spelen.”

Wat zijn precies de ‘handvaten’ die Owusu van de staf ontvangt? “Ik krijg gewoon alles mee wat ik moet doen, ook door de assistent-trainer Reinier (Haasnoot, red.). Hij stuurt me beelden op met voorbeelden wat ik kan beter kan doen: waar ik moet lopen en vooral ook waar ik mezelf vrij kan spelen.”

De belangrijkste les die Owusu naar eigen zeggen heeft geleerd is ‘het spelen naar zijn kwaliteiten’. “Mijn kwaliteiten zijn meer aan de bal. In het begin was het sowieso nog een beetje zoeken. Maar nu ik besef dat ik hier vrijuit kan spelen en kan lopen waar ik wil, gaat het gewoon een stuk beter. We hebben altijd andere middenvelders die mijn positie kunnen overnemen, en dat geldt ook voor de verdedigers. Het is gewoon een hele roulatie.”

Owusu speelde tegen NAC zowel in balbezit als balverlies uitstekend en etaleerde een bepaalde klasse die menigeen vorig seizoen wellicht niet direct achter hem had gezocht. “Ik begrijp dat hoor”, lacht Owusu als hem dat wordt voorgelegd. “Als rechtsback kwam ik gewoon met heel veel power op. Ik had altijd al de kwaliteiten dat ik goed aan de bal was, maar als rechtsback is het moeilijker om dat tot uiting te brengen.”

Liefhebber van druk vooruit
Dat Quick Boys tegen NAC van eigen kracht uitging en eigenlijk een groot gedeelte van de wedstrijd de regie voerde, sprak Owusu aan. “Daar hou ik ook gewoon van, als het kan negentig minuten lang druk zetten. En altijd met lef en durf voetballen, dat stampt Thomas er wel in.” En dan specifiek over NAC Breda: “Zij zijn ook gewoon maar mensen om dat zo te zeggen.”

Kort na zijn entree op Nieuw Zuid (in augustus 2022) sprak VIDB ook al met Owusu. Hij had toen net een stage achter de rug bij Telstar, die op niets was uitgelopen. Owusu sprak toen wel de vurige wens uit om later alsnog in het betaalde voetbal terecht te komen. Hoe staat het nu met dat voornemen?

“Die ambitie is er nog altijd. Als het op mijn pad komt, ga ik er vol voor. Voor nu speel ik gewoon mijn wedstrijden voor Quick Boys en ben ik meer dan blij om hier te zijn. Dit is de mooiste amateurclub van Nederland.”

Met zijn 24 jaar beseft Owusu dat hij niet het eeuwige leven heeft om het profvoetbal te halen. “Ik wil er geen tijd op zetten, maar ik hoop dat het zo snel mogelijk komt. Dit soort wedstrijden helpen daar wel bij denk ik.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Owusu ondanks Telstar-flirt blij met Quick Boys: ‘Fantastisch hier’
Check ook: Owusu aast met Quick Boys op revanche tegen Noordwijk


POPULAIRE BERICHTEN