Twee dingen zullen er na zaterdagavond zijn onthouden bij VVSB: allereerst dat er gewonnen werd van Jong Almere City (2-0) en dat het daarom niet meer hoeft te vrezen voor directe degradatie. Daarmee is tegelijkertijd ook de eerste doelstelling behaald in Noordwijkerhout. De komende twee wedstrijden in de Tweede Divisie kan de formatie van Eric Meijers zonder druk spelen en zich voorbereiden op het échte werk. De nacompetitie die tot handhaving op hoogste amateurniveau moet leiden. 

Met dat laatste had menig Noordwijkerhouter een paar maanden geleden geen rekening gehouden op De Boekhorst. Na het ontslag van Jack Honsbeek stonden de paars-gelen met twee schamele puntjes onderaan op de ranglijst. Daarna kwam Meijers aan het roer en probeerde hij weer een team te smeden in Noordwijkerhout. Dat hij met zijn ploeg zich op mag gaan maken voor de nacompetitie om er alsnog in te blijven, oogst alleen maar lof.

‘De ploeg oogt veel volwassener dan een aantal maanden geleden en is zelfs in staat om wedstrijden om te draaien.’

Uitblinker tijdens de wedstrijd tegen Jong Almere City, doelman Ruben Valk, erkende na afloop dat de tendens maandenlang negatief was bij de tweededivisionist. ,,Een paar maanden geleden had niemand hier nog rekening mee gehouden”, zei hij. ,,We wisten dat we een serie moesten neerzetten om dit te behalen en dat is ons gelukt. Heel even droomden we zelfs van directe handhaving, maar dat was wel een hele grote droom. Ik denk dat we blij mogen zijn met deze prestatie.”

Ontwikkeling 
Met name de manier waarop de thuisploeg tegen Jong Almere tot die prestatie kwam, tekende de ontwikkeling van de ploeg. In het eerste bedrijf liepen de mannen van Meijers veelal achter de bal aan en had het onwijs lastig. Toch gaven de Noordwijkerhouters bar weinig weg, waardoor het in de wedstrijd bleef. De ploeg oogde veel volwassener dan een aantal maanden geleden en was zelfs in staat om wedstrijden om te draaien. Toch zijn er nog zat verbeterpunten voor het elftal. Zo zag ook de oefenmeester van het team.

,,Met name in de eerste helft hadden we het vandaag lastig en kregen we geen grip op Almere. Ik vond dat Ruben (Valk, red.) ons in de wedstrijd heeft gehouden. Na de rust vind ik dat we verdiend hebben gewonnen. Daarnaast hebben we op de juiste momenten toegeslagen.”

In de eerste 45 minuten werden er nauwelijks kansen gecreëerd door de paars-gelen. VVSB-spits Frank Tervoert kreeg een mogelijkheid in de schoot geworpen om de openingstreffer te maken, maar hij faalde oog in oog met doelman Arian Sevok.

In het tweede bedrijf waren de rollen omgekeerd. Na een bal van Danny Bakker kon Tervoert wederom op Sevok af en rondde hij deze keer wel beheerst af: 1-0. Daarna deelden beide ploegen af en toe wat speldenprikjes uit. De definitieve nekslag werd tien minuten voor tijd uitgedeeld. Uit een hoekschop van Bakker kon de ingevallen Lovette Felicia binnen knikken: 2-0.

Credits en applaus
Daarmee werd tegelijkertijd duidelijk dat Barendrecht als rechtstreekse degradant naar de Derde Divisie gaat. FC Lienden en VVSB krijgen na de competitie een herkansing om erin te blijven. ,,We kunnen en moeten echt nog wat beter”, ging Meijers verder. ,,We mogen daarin absoluut niet verslappen en moeten dan vier keer top zijn. Alleen dan kunnen we het halen.”

,,We spelen naar onze mogelijkheden en daar draait het om.”

,,Ik denk dat we een bepaalde formule hebben gevonden om ons veilig te spelen. Natuurlijk wil ik met mijn ploeg verder naar voren spelen, maar we moesten overleven. Op deze manier komen de meeste spelers tot hun recht. We spelen naar onze mogelijkheden en daar draait het om. Het is in ieder geval lekker dat de druk er op dit moment af is.”

De komende twee wedstrijden kan de ploeg dan ook even vrijuit spelen. Dat is een terechte beloning, want eerlijk is eerlijk: weinig mensen zagen het nog goed komen op De Boekhorst. Daarom verdient het elftal de nodige credits en applaus.

VVSB – Jong Almere City 2-0 (0-0): 65. Tervoert 1-0, 79. Felicia 2-0.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Verlaan, Vijlbrief, De Rijk (57. Felicia), Theuns, Bakker, Tervoert (80. Martins), Bekooij.

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Quick Boys verliest en lijkt titel uit het hoofd te kunnen zetten


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)