Alles wat voetbal mooi maakt was verenigd in het duel tussen Forum Sport en Valken ’68. Het zeer amusante duel eindigde in 2-2.

Eerst even een bloemlezing van wat er allemaal gebeurde in Voorburg: drie doelpunten uit een vrije trap, een gestopte penalty, een dominant Forum Sport, dat met een achterstand de rust ingaat. Een vervolgens sterker Valken ’68 dat zich na het laatste fluitsignaal niet kan vinden in het schamele punt dat het  aan de wedstrijd overhield. Het tweede van Valken ’68, dat in de lentezon het kampioenschap aan de zijlijn vierde. Een afgekeurd doelpunt waarvan je kan afvragen of het daadwerkelijk buitenspel was. Een legio aan gele kaarten voor schwalbes, aanmerkingen op de leiding of overtredingen die eigenlijk een andere kaart verdienden. Het slotakkoord dat uiteindelijk was voor de scheidsrechter die Sander van Duijn van Valken’er terecht met rood afstuurde. Maar in plaats van een penalty een vrije trap gaf.

De uiteindelijke 2-2 die op het scorebord prijkte kon beide teams niet bekoren. Zowel Forum Sport al Valken’68 kan nog onder de gehate streep eindigen, waardoor het promotie/degradatieduels moet gaan spelen. Een balende Valken-aanvoerder Erwin van der Nagel verwoordde het na de wedstrijd treffend. ,,Het publiek is vandaag de grote winnaar, maar ik had hier liever met twee punten meer gestaan.’’

Goed begin Valken

Twee minuten na het beginsignaal kon Valken al juichen. Een prima steekpass van Sven Boonstoppel werd door Jaber Akhrif beheerst afgerond: 0-1. Diezelfde Boonstoppel had tien minuten later de 0-2 op de pantoffel. Maar vrij vanaf rand zestien schoot hij in de handen van de keeper. Hiermee kwam ook een einde aan het Valkenburgse initiatief. Forum Sport was vervolgens heer en meester op het veld. Na een half uur spelen kwam Valken goed weg toen een doelpunt van Osman Lamin (onterecht) werd afgefloten vanwege buitenspel.

Iets later leek Forum Sport eindelijk langszij te komen. De scheidsrechter gaf een penalty vanwege shirtje trekken en routinier Matthijs Seilberger maakte zich klaar voor dit kunstje. Volgens de aanwezige toeschouwers had de Forum Sport-aanvoerder nog nooit gemist. Maar dat was voordat hij Erwin van der Nagel op zijn pad vond. De keeper stopte de uitstekend genomen strafschop met een schitterende duik. Met de scheve 0-1 verhouding werd uiteindelijk de kleedkamers opgezocht.

In de tweede helft werden alle doelpunten gemaakt uit vrije trappen. Forum Sport kwam tweemaal langszij via twee rake trappen van Seilberger. De eerste schoot hij knap langs de muur, de tweede ging vanaf precies dezelfde positie via de muur erin (2-1). Het tweede moment kwam voort uit een domme overtreding van Rens van Klaveren, die vol doortrapte op de spits van de tegenstander. Uiteindelijk mocht hij de scheidsrechter bedanken die coulant was met geel.

Wonderschoon doelpunt

Tussendoor had Johan Le Van de bezoekers nog schitterend op voorsprong geschoten. Het was een doelpunt dat als hij in de Eredivisie zou zijn gemaakt de wereld over zou gaan, maar nu bewaart blijft in het geheugen van de aanwezige toeschouwers. Vanaf de zijlijn, een meter of dertig van het doel, haalde de linksback vol uit en schoot hoog in de korte hoek binnen.

Valken domineerde het grootste gedeelte van de  tweede helft, maar het bleef bij die ene treffer van Le Van. Van der Nagel baalde enorm van het puntenverlies. ,,Het ligt wederom niet aan de inzet, zoals de mensen hebben kunnen zien. Dat we gelijkspelen door twee van die klote-doelpunten laat zien dat echt alles bij ons tegen zit. Vooral van die tweede vrije trap baal ik. Een hand in de muur die de bal van richting verandert.’’

Volgende week moet Valken degradatie proberen te ontlopen tegen Voorschoten ’97 dat al zeven wedstrijden achter elkaar heeft gewonnen. Dit zal zonder de geschorste Rens van Klaveren en Sander van Duijn zijn. Toch heeft Van der Nagel er nog hoop in. ,,Ik weet zeker dat we nog één keer onze rug kunnen rechten en er vol tegenaan gaan.  Dan heb ik al het vertrouwen in een overwinning volgende week.’’

Forum Sport – Valken’68 2-2 (0-1). 2. Akhrif 0-1 47. Seilberger 1-1 65. Le Van 1-2 77.Seilberger 2-2

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, Paauw, Heemskerk, Le Van, Schaap, Kabelaar, De Ridder, Van Klaveren, Akhrif, Boonstoppel, Van der Nagel

Tekst: Matthijs Snepvangers