Valken ’68 speelt binnen een week tweemaal tegen Katwijk. Volgende week wacht een bekerduel tegen de hoofdmacht van de oranjehemden. Vandaag werd in een oefenduel gespeeld tegen het ‘tweede’, dat aantrad met zeven spelers van de A-selectie. Valken slikte een nipt verlies, door een late treffer van Danny Guijt: 2-3.

Ondanks het verlies was Valken’68-trainer Andries Wendt tevreden. ,,We hebben goed partij gegeven. En dat tegen een Katwijk 2 met een paar mooie namen erin’’, zei de oefenmeester. Naast Guijt speelden onder meer ook Jeffrey Jongeneelen, Michael Owel, Romano de Jonge en Omar Hamdi mee.

Wendt had zijn elftal het veld ingestuurd met de opdracht om goed in de organisatie te spelen. Iets wat afgelopen dinsdag tegen het tweede elftal van FC Rijnvogels volgens hem mis ging. Dit keer ging dat beter. Ondanks dat de bezoekers aan het begin van de wedstrijd wat kleine kansjes kregen, hielden de Valkenburgers zich vrij eenvoudig staande. Sterker nog; na een goeie pass van Schaap en mistasten van Verdoes stond Phinney Disseldorp oog in oog met De Leeuw. De nieuweling faalde niet en tekende voor de 1-0.

Nog voor rust kwam Katwijk 2 langszij. Jos Jansen kwam namelijk vrij voor de keeper na een mooi overstapje. De middenvelder, geposteerd als rechtsbuiten, schoot raak ondanks dat keeper Teun Guijt de bal nog wel toucheerde.

Overhand

Na de pauze nam Katwijk de overhand. De oranjehemden kwamen ook op voorsprong. Een afgeslagen bal uit een hoekschop werd van twintig meter hard in de kruising geschoten door invaller Stef Oudshoorn. Even later stuurde diezelfde Oudshoorn Jongeneelen diep. De buitenspeler kwam naar binnen en zag zijn inzet via een Valkenburgs been op de paal belanden.

Aan de andere kant viel de bal wel binnen. Kabelaar scoorde in twee instanties fraai uit een volley. Het bleek niet voldoende voor een puntendeling. Sander van Duijn – overgekomen van Quick Boys – leverde de bal in, waarna Danny Guijt acht minuten voor tijd voor de eindstand zorgde: 2-3.

Over de wedstrijd ging het na afloop niet zozeer. Volgens Wendt zegt de voorbereiding helemaal niks. ,,Je moet gewoon een aantal keer winnen’’, zegt hij daarover. Bovendien weet hij niet hoe zijn groep ervoor staat in vergelijking met de tegenstanders in de competitie. Het eerste doel is daarom veilig spelen. ,,Creativiteit en inzet hebben we genoeg aan boord. De eerste doelstelling blijft wel gewoon erin blijven. We kunnen dat later altijd nog veranderen’’, verklaarde Wendt.

Mogelijkheden

Met nieuwelingen van onder andere de reserveteams van Quick Boys en Rijnsburgse Boys hopen de rood-gelen op een succesvol seizoen in de Eerste Klasse. Het zijn op het oog goede versterkingen die de Valken sterker maken. ,,We hebben mogelijkheden zat. Ik hoef er nu niet wakker van te liggen als er een keer eentje geblesseerd raakt of geschorst is.” Vooral Disseldorp, overgekomen van Voorschoten’97, kon op een lofzang rekenen. ,,Over Phinney ben ik dik tevreden. Het is voor mij gewoon een luxeprobleem.”

Als club die zijn spelers niet betaalt is Valken ‘68 afhankelijk van jongens die een stapje terug willen doen, om er later eventueel weer één vooruit te maken. ,,Ze vangen elkaar goed op, zowel in goede als in slechte tijden. Er zitten geen rotte appels in deze groep. Het zijn een stel hobbyisten die gewoon contributie betalen en hun eigen voetbalschoenen kopen.” Daarom denkt Wendt dat de Eerste Klasse ook de top is van de club. ,,Als je meer stappen wil maken moet je spelers gaan halen en betalen. En daar word je niet wijzer van met veel grote clubs in de buurt’’, sloot Wendt realistisch af.

Tekst: Bryan Pijpers

POPULAIRE BERICHTEN