Valken’68 heeft de topper in 2C tegen HVC’10 met 0-2 gewonnen. In Hoek van Holland zegevierden de roodgelen eenvoudig over de Hoekers, waarmee nu de koppositie gedeeld wordt.

Emotionele week

En dat na een zeer emotionele week voor de Valkenburgers. Clubman Herman Binnendijk, begeleider bij het tweede, overleed op de veel te jonge leeftijd van 51-jaar. ,,Dit is een hechte groep geworden. Zowel het eerste als het tweede. We werken met 35 jongens die met z’n allen plezier maken, maar ook met z’n allen het verdriet proberen weg te nemen. En als je zag vandaag hoe de tranen na afloop vloeiden, is dat echt mooi’’, vatte trainer Andries Wendt de afgelopen week samen. De maker van de 0-1 – Ronald Kuijt – voegde hieraan toe: ,,Deze week stond in het teken van elkaar steunen en er voor elkaar zijn.’’

Valkenburgs Overwicht

Wie een meeslepend gevecht verwacht had van de twee beste ploegen uit 2C kwam bedrogen uit. HVC’10 was tam en speelde als een ploeg zonder lef. Valken’68 werd in de beginfase het balbezit gegeven. Bij balverlies werd er gedurfd afgejaagd, waardoor de bezoekers de wedstrijd – zonder overigens grote kansen te creëren – konden domineren.

Na wat speldenprikjes aan beide kanten leek de thuisploeg tegen de verhouding in op voorsprong te komen via Warbout. Na een afstandsschot van Koornhof schoot de aanvallende middenvelder makkelijk raak. Het feestje ging alleen niet door omdat assistent-scheidsrechter Masmeijer buitenspel had geconstateerd. De uitstekend fluitende Durgunsu honoreerde dit vlagsignaal.

Niet veel later kon er aan de andere kant wel gejuichd worden. Na een korte corner kwam de bal via Van Bommel met een gelukje bij Kuijt (zie foto) terecht. De routinier draaide weg en schoot in de lange hoek de 0-1 binnen, wat tevens de ruststand was.

Degelijk Valken’68

In de tweede helft kwam de thuisploeg goed de kleedkamer uit. Waar de blauwzwarten voor rust een afwachtende houding aannamen, was dat in de eerste minuten na rust wel anders. Al binnen twee minuten had de gelijkmaker in het mandje kunnen liggen. De inzet van Smits werd echter ternauwernood gekeerd door keeper Van der Nagel.

Het bleek achteraf een korte opleving van de thuisploeg. Valken kreeg weer grip op het duel en had beter kunnen profiteren van de ruimte die HVC’10 liet. Uiteindelijk resulteerde het wel in een goal. De ingevallen Boonstoppel gaf mee aan Van Bommel, die oog in oog met Van der Knijff de bal hard achter de goalie schoot en de wedstrijd op slot leek te gooien.

Optimisme

De Hoek van Hollanders moesten nu komen en deden dit dan ook. Met veel opportunisme werd de verdediging van de bezoekers op de proef gesteld. Hierdoor moest Van der Nagel een paar keer handelend optreden. De grootste kans was voor Smits. De spits faalde 1-op-1 met de keeper van Valken, die ook in de rebound niet verschalkt werd door invaller Rensen.

Aan de andere kant werden de ruimtes in de defensie van HVC’10 steeds groter. De equipe van Wendt deden hier alleen te weinig mee, waardoor beide ploegen niet meer tot scoren kwamen en het 0-2 bleef op een zonnig sportpark De Rondgang.

Ontwikkeling

Na afloop was er vreugde in het Valkenburgse kamp. Een maandenlange achtervolging – in de winterstop was de achterstand nog elf punten – kreeg een passende beloning: de (gedeelde) koppositie. ,,We hebben een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt. Het was aan het begin van het jaar even wennen aan elkaar. Het heeft even tijd nodig gehad. Maar je ziet vandaag ook weer wat voor een volwassen ploeg we zijn geworden’’, vond Wendt.

Nog vier finales in 2C en de titel zou dan zomaar gevierd kunnen worden op ’t Duyfrak. Elk potje wordt nu lastig, maar Kuijt was wel duidelijk. ,,Als je aan het einde bovenaan staat ben je altijd de terechte kampioen’’, grijnsde Kuijt.

Tekst: Bryan Pijpers

Archieffoto: website Valken ’68