De landskampioen die halverwege de competitie een klein wondertje nodig heeft om degradatie te ontlopen. Het klinkt onwerkelijk, maar is inmiddels de bittere realiteit voor Katwijk. Zaterdag slikten de oranjehemden tegen HHC Hardenberg (0-1) de tiende nederlaag van het seizoen. ,,Het is nog geen vijf voor twaalf, maar inmiddels wel al kwart voor twaalf”, zegt aanvoerder Michiel van Dam.

De supportersactie van dinsdag had nieuwe hoop losgemaakt in de Katwijkse harten. Zo’n vijfhonderd supporters staken de geplaagde ploeg van Cees Bruinink een hart onder de riem. Tegen Hardenberg bleef de ommekeer echter uit. ,,Dinsdag waren ze er in grote getalen en bij de wedstrijd ook weer”, baalt Van Dam. ,,Dat siert de club en de mensen. Alleen je koopt er geen punten voor. Wij hadden ze niets liever dan drie punten willen geven. Als spelersgroep zijn we hier doodziek van.”

Tegen HHC koos Katwijk voor een behoudendere speelwijze om in ieder geval geen goal tegen te krijgen. Van Dam: ,,Dat ging heel lang heel goed. We hebben eigenlijk niets weggegeven. Ik moet de beelden nog terugzien, dus ik weet niet of het een eigen goal was, maar het doelpunt viel in ieder geval uit een carambole. Heel zuur dat je dan zo’n doelpunt tegen krijgt.”

Geen excuses

De aanvoerder zegt de oorzaak van de Katwijkse malaise niet te kunnen duiden. ,,Als ik dat had geweten, hadden we hier waarschijnlijk niet gestaan.” Verzachtende omstandigheden zijn er wat hem betreft niet. ,,In het begin van het seizoen hadden we veel pech. Maar inmiddels hebben we alweer een tijdje een fitte selectie en kunnen we het daar niet meer op schuiven. Het was eerst een gebrek aan vorm, maar inmiddels ook een gebrek aan zelfvertrouwen. Het kwartje moet gewoon een keer onze kant op vallen. Een driepunter zou voor ons verlossend kunnen werken.”

Net als Robbert Susan weigert Van Dam Bruinink verantwoordelijk te houden. ,,Natuurlijk weet je dat er druk op de trainer komt, maar we kunnen hem moeilijk de schuld geven dat wij een eigen doelpunt maken. Onder Cees hebben we veel mooie momenten meegemaakt. Het zou de club sieren als ze geen afscheid van hem nemen nu het minder gaat.”

Toch realiseert Van Dam zich dat het water Katwijk aan de lippen staat. Komende zaterdag tegen Ter Leede wacht een heuse degradatietopper. ,,Die wedstrijd kan wel eens beslissend gaan worden. Je kunt niet in eens van ons verwachten dat we er zes of zeven gaan intrappen, maar we zullen met het mes tussen de tanden aan de aftrap verschijnen. Directe handhaving is nu het doel. En daar geloof ik, hoe het gek het misschien ook klinkt, nog steeds in.”

Archieffoto Aad de Winter.

POPULAIRE BERICHTEN