Als speler van Foreholte had hij altijd al oog voor het teamproces. Nieuwkomers werden door hem opgevangen. De rol van assistent-trainer paste Dennis van den Berg (37) dan ook als een maatpak. Na een jarenlang dienstverband doet de clubman komende zomer een stapje terug. ,,Ik heb de echte honger niet meer.”

Zet Dennis van den Berg (rechts op de foto) aan een tafel, stel hem wat vragen over Foreholte en je bent verzekerd van een leuk gesprek. Op scherpe, uitgesproken, maar vooral humoristische wijze weet hij het wel en wee van de Voorhoutse tweedeklasser kundig te beschrijven. Gedurende het gesprek kruipt hij zelfs even in de schoenen van Johan Cruijff om zijn liefde voor Foreholte te onderstrepen. ,, Goed veld, goed bier, veel supporters. Dat is gewoon een mooie vereniging, da’s logisch”, citeert hij de legendarische nummer veertien. Een grijns is niet van zijn gezicht af te slaan.

Die benaderingswijze is hem eigen gemaakt door Foreholte-coach Kees Zethof. ,,Ik heb van Kees geleerd dat we het allemaal niet te serieus moeten nemen. We zijn geen Ajax. In mijn eerste twee jaar als assistent waren we met Mo (Bougrine) soms de hele week bezig met een strijdplan. Als het dan op zondag niet lukt, is dat balen. Maar om daar vervolgens twee of drie dagen ziek van te zijn, daar win je niets mee.”

Jojo

Vijftien jaar lang maakte Van den Berg deel uit van de selectie van Foreholte. Hij fungeerde als een soort jojo tussen het eerste en tweede. Toen de Voorhouter de dertig was gepasseerd en met blessures bleef sukkelen, vroeg Mo Bougrine hem om assistent te worden. Van den Berg hapte toe en gedijde meteen prima. ,,Ik durf te zeggen dat ik een ideale tweede man ben. Trainers zijn zo eigenwijs als wat”, zegt hij met een knipoog. ,,Ik let net op wat dingetjes waar zij geen oog voor hebben. Probeer de gaatjes op te vullen. In een selectie zijn er altijd teleurgestelde jongens. Het is mijn taak om die jongens op te vangen.”

Samen met Bougrine (links op de foto) begeleidde Van den Berg een talentvolle lichting van de B-tjes tot aan het eerste elftal. Zeven jaar samenwerking heeft de vriendschapsband versterkt. ,,Mo is mijn beste maatje. Ik vind hem een wereldtrainer, een echte opleider. Ik denk zelfs dat hij een ideale trainer voor een A1 van een BVO zou zijn.” Bougrine vertrok in de zomer van 2012 naar Voorschoten ’97. Ook diens opvolger, Zethof, heeft Van den Berg hoog zitten. ,,Kees is mentaal sterk. Hij laat de spelers functioneel hun ding doen en zorgt dat ze zich op hun gemak voelen.”

Zethof vertrekt komende zomer naar SJC. De nieuwe hoofdcoach, Marcel IJzendoorn, moet het zonder de inbreng van Van den Berg gaan doen. De Voorhouter doet een stapje terug. Daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag, maar de belangrijkste is toch wel zijn werk. ,,Ik draai om de week avonddiensten, waardoor ik een week lang niet bij de trainingen kan zijn. Ik wil mijn rol zo goed mogelijk uitvoeren en dan moet ik weten wat er onder de jongens speelt. Ik merk dat ik de echte ‘honger’ kwijt ben en de grip kwijtraak.”

Zonde

Van afscheid nemen wil Van den Berg niets weten. Want hij blijft hoe dan ook op de club komen. Alleen niet meer zondagmiddag in functie op de reservebank. In ieder geval hoopt Van den Berg met lijfsbehoud op zak te stoppen. ,,We zijn zo lang bezig geweest om in de Tweede Klasse te komen. Dan zou het erg zonde zijn als we er nu weer meteen uitvliegen.”

Van den Berg kent de selectie van haver tot gort, mede doordat Bougrine en hij het overgrote deel al in de jeugd onder hun hoede hadden. ,,Dit is gewoon een gouden groep gasten, die echte maatjes zijn van elkaar. We gaan er heus de Hoofdklasse niet mee halen, maar voor de Tweede Klasse moet het goed genoeg zijn.”

,,We hebben alleen veel wedstrijden onnodig verloren, waardoor er snel een sfeertje kan ontstaan van: ‘Daar gaan we weer’. Ik moet wel toegeven dat het niveauverschil tussen de Derde en Tweede Klasse groot is. Grof gezegd kregen we vorig jaar de bal meteen weer terug als we hem kwijt waren. Dit seizoen hebben de meeste teams meteen een goede voortzetting in huis.”

POPULAIRE BERICHTEN