Sander van der Gugten is eerlijk: ook al groeide hij in de jeugd op bij Quick Boys, FC Rijnvogels is in de loop der jaren toch wel zijn ‘cluppie’ geworden. De boomlange verdediger speelde jaren in de A-selectie op De Kooltuin en is de afgelopen twee jaar de stabiele factor achterin het hechte tweede elftal. Nu dat geliefde tweede steeds jonger wordt, zwicht hij voor het voor de charmes van Valken’68, dat hem voor het derde achtereen volgende jaar benaderde voor een overstap. 

Wie de naam Van der Gugten bekend voor komt, maar hem even niet meer kan plaatsen; de 28-jarige Katwijker maakte deel uit van het FC Rijnvogels van Hein van Heek, dat in 2016 naar de Derde Divisie promoveerde. ,,Dat jaar was zeker één van de hoogtepunten. Ik heb dat seizoen behoorlijk wat wedstrijden in de basis gestaan en dat we uiteindelijk gepromoveerd zijn via de nacompetitie was prachtig. Maar ook met het tweede hebben we mooie seizoenen gekend”, vertelt Van der Gugten.

,,Het meest zure was nog dat het seizoen daarop de regel veranderde.”

Dat tweede elftal, een veredeld Katwijks-vriendenteam, liep vier jaar geleden net aan het kampioenschap mis in de reserve Hoofdklasse. Toch zal Van der Gugten dat jaar niet snel vergeten. ,,Huig-jan Heeringa was onze trainer en we eindigden bovenaan, maar gelijk in aantal punten met Excelsior Maassluis.”

,,Wij hadden een beter doelsaldo en ze twee keer verslagen in het lopende seizoen. Alleen er moest een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Toen stonden er ineens allemaal jongens in die we nog nooit hadden gezien. We verloren die wedstrijd en liepen het kampioenschap dus mis. Het meest zure was nog dat het seizoen daarop de regel veranderde; toen kon je wel op doelsaldo kampioen worden.”

Verjonging
Ook al leverde dat seizoen geen gedenkwaardige titel op, de sfeer en de hechtheid van die selectie koestert Van der Gugten. Helaas is er van die groep inmiddels niet veel meer over. Gert Jan Vlieland, Jack de Jong en zijn broer Rob van der Gugten, met wie Sander jaren het hart van de defensie vormde, zijn sinds dit jaar begeleiders van het tweede elftal.

,,Die speelden vorig seizoen nog wel, maar zijn om verschillende redenen gestopt. Op deze manier zijn ze wel bij de groep betrokken gebleven door de begeleiding te gaan doen. Alleen daar stoppen ze volgend seizoen ook weer mee. Ook trainer Stefan Schaafsma stopt. De groep wordt dus jonger, dat is niet erg, want ook dit seizoen heb ik het nog prima naar m’n zin, maar daarom ging ik wel om me heen kijken”, aldus Van der Gugten. 

Eigenlijk ging Van der Gugten dus gewoon op zoek naar wat hij in zijn mooiste jaren bij FC Rijnvogels zo goed voor elkaar had: gezelligheid en plezier zijn heel belangrijk, maar alles begint bij negentig minuten presteren op het veld. Valken’68 paste eigenlijk precies in dat plaatje, al draait de ploeg van Arie van Duijn nu een minder seizoen in de Tweede Klasse. ,,Met de nieuwe trainer (Alan Campfens, red.) heb ik denk ik wel een uur zitten praten. Hij is heel erg gemotiveerd en ambitieus. Dat klinkt allemaal prima”, zegt Van der Gugten.

,,Ik vind het leuk om die uitdaging van een eerste elftal nog een keer aan te gaan.”

Qua niveau en ambiance denkt de Katwijkse voetballer niet voor verrassingen te komen staan in Valkenburg, al is het al even geleden dat hij in het vlaggenschip van een club speelde. ,,Ook al ben ik nu 28; ik vind het wel leuk om nog een keer die uitdaging van een eerste elftal aan te gaan. Misschien dat het qua niveau niet heel veel zal schelen met de reserve Hoofdklasse, de beleving is wel iets anders. Dat is wel iets waar ik nog naar uitkijk.”

Beste vriend
Wat betreft de sfeer in het elftal bij zijn toekomstige club maakt Van der Gugten zich helemaal weinig zorgen. Zijn overgang naar ’t Duyfrak betekent een hereniging met Peter de Best, één van zijn beste vrienden. Alleen dat geeft hem al garantie op plezier en ‘zottigheid’. ,,En ik denk dat ik verder bijna iedereen in het elftal wel ken. Daar heb ik mee of tegen gespeeld. Die gezelligheid komt dus inderdaad wel goed; ik denk ook niet dat ik bij een club zou kunnen spelen waar iedereen na afloop gelijk naar huis gaat.”

Foto: Piet van Kampen

Lees ook: Bekerloting: Rijnvogels en Ter Leede treffen tweedeklassers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude