Pakweg een maand geleden kwam het niet eens in zijn gedachten voor: een terugkeer naar FC Lisse. Maar een uitzichtloze situatie in Leeuwarden en de interesse van Kon. HFC brachten alles in een stroomversnelling. Voor de derde keer in zijn voetballeven strijkt Rowdy van der Putten (20) op Ter Specke neer. ,,Ik hoop dat ik een goed halfjaar heb, en misschien wel anderhalf jaar, om toch nog de stap naar het betaalde voetbal te maken.”

De overstap naar Lisse voelt voor Van der Putten als een opluchting. Bij Cambuur was hij niet langer op zijn plaats. ,,Ik zag te weinig perspectief om te blijven”, vertelt de spits. ,,Buiten het veld was het allemaal prima. Ik woonde daar met twee goede vrienden, en met de spelers van Jong Cambuur en het eerste konden we het prima vinden. Daar lag het niet aan. Alleen de aansluiting naar het eerste was moeizaam, en het niveau van de beloften een stuk lager dan vorig seizoen. Ik had niet het gevoel dat ik me daar lekker kon ontwikkelen.”

Kon. HFC toonde vervolgens interesse in Van der Putten en nodigde de centrumspits uit voor een gesprek. FC Lisse kreeg er lucht van en deed hetzelfde. Uiteindelijk besloot de aanvaller voor zijn (jeugd)liefde te kiezen, ondanks dat Kon. HFC een niveau hoger acteert. ,,Eigenlijk is er voor mij maar één amateurclub en dat is FC Lisse. Daarbij kwamen ook nog andere doorslaggevende factoren. Bijvoorbeeld dat FC Lisse bovenin meedraait.”

,,Ik ben zo vaak bij Lisse, van kleins af aan, dat ik zo’n beetje heel de selectie al ken.”

Een kampioenschap is volgens Van der Putten een reëel doel. ,,FC Lisse staat bovenaan. Ze hebben bewezen dat het kan en dat de eerste paar wedstrijden geen toeval waren. Voor mij is het zaak om mezelf in het elftal te spelen en het zo goed te doen dat ik ergens ga opvallen.”

Van der Putten, voormalig jeugdspeler van Feyenoord en ADO Den Haag, hoopt zodoende alsnog in het betaalde voetbal terecht te komen. Het podium waarvoor hij naar eigen zeggen de kwaliteiten heeft om te kunnen slagen. ,,Ik vind van wel en ik denk dat er genoeg mensen zijn die dat ook vinden. Daarom was het ook moeilijk: is teruggaan naar FC Lisse nou wel of geen stap terug? Vanuit de beloftes is dat niet zo. Het was anders geweest als ik bij het eerste had gezeten, maar dat was niet het geval.”

Aanvoerder
Het seizoen was voor Van der Putten nog redelijk voortvarend begonnen. Hij maakte de voorbereiding met het eerste mee. ,,Dat ging niet slecht. Voetballend en fysiek kon ik gewoon mee. Alleen wordt een spits ook afgerekend op zijn goals. Helaas ging er geen bal in. Daarna is er eigenlijk nooit meer echt een kans gekomen, ook niet als ik het goed had gedaan bij de beloftes. De laatste tijd was ik aanvoerder, maar dat was voor mij niet genoeg om daar te blijven.”

En dus is hij inmiddels – redelijk onverwacht, ook voor hemzelf – weer terug op het oude nest. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een maand geleden nog niet eens aan had gedacht”, vertelt hij over zijn comeback naar FC Lisse. ,,Op een bepaald moment kwam ik tot de conclusie dat het er, onder deze trainers, bij Cambuur niet inzat. Dan kun je gefrustreerd gaan rondlopen en tegen beter weten hopen dat het alsnog goed komt, maar dat heeft geen zin.”

Geloof in eigen kunnen
,,Ik heb wel vaker een stapje teruggezet en ben niet bang dat nu weer te doen”, vervolgt Van der Putten ,,Ik ben van ADO Den Haag ook terug naar Lisse gegaan, en uiteindelijk ook weer omhoog geklommen. Nu weet ik wel: dat was jeugdvoetbal en het seniorenvoetbal is heel anders. Maar ik geloof in mezelf.”

Bij FC Lisse komt Van der Putten in een vertrouwd en hecht nest terecht. Op een vrije zaterdag toog hij regelmatig naar de Bollenstreek om de FC in actie te zien. Bovendien heeft hij met de nodige spelers samengespeeld, zowel bij FC Lisse als ADO Den Haag. ,,Ik ben zo vaak bij Lisse, van kleins af aan, dat ik zo’n beetje heel de selectie al ken. Ik kom dus wel in een warm bad terecht.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen