Middenvelder Stef van der Zalm en SJC horen bij elkaar. De aanvoerder heeft, op één jaar bij de Sparta-jeugd na, alleen maar bij de Noordwijkers gespeeld. Van kinds af aan. Toch was het geen gemakkelijke keuze om bij te tekenen dit jaar. Zijn studie psychomotorische therapie kost hem veel tijd en de club op de Lageweg gaat naar alle waarschijnlijkheid weer terug naar de zondag als speeldag. En daar kleeft wel een nadeel aan voor de 25-jarige voetballer.

Van der Zalm kan het nog niet met zekerheid zeggen, maar dat SJC vanaf volgend seizoen weer een ‘zondagclub’ is, is totaal niet ondenkbaar. De keuze voor die speeldag is volgens hem ook niet meer dan logisch.

„Wij hebben aan het begin van het seizoen de mogelijkheid gekregen om voor één jaar in de Derde Divisie zaterdag te spelen om zo een gat op te vullen, dat was ontstaan vanwege overgrote aantal zaterdagclubs dat via de nacompetitie promoveerde. Daarom is het logisch om volgend jaar weer terug naar de zondag te gaan. Het is ook vrij oneerlijk dat wij in de Derde Divisie zijn ingestroomd, terwijl andere clubs, die van zondag naar zaterdag gaan, worden ingedeeld in de laagste klasse op zaterdag.’’

,,Die combinatie werkt gewoon niet.’’

Ook voor de club zelf is in al z’n vezels nog gericht op de zondag, merkt de captain van het eerste elftal zelf. „Wij spelen op zaterdag, maar het tweede en derde spelen nog altijd op zondag. Er zitten regelmatig spelers van het tweede team op de bank bij het eerste en sommigen vallen ook nog eens in. De volgende dag moeten ze weer vol aan de bak. Die combinatie werkt gewoon niet.’’

Mijn club
Aan de middenvelder te horen is de terugkeer naar het zondagvoetbal het meest logische vervolg voor de derdedivisionist. Voor de Noordwijker zelf is juist dat feit de reden waarom het bijtekenen van hemzelf geen ‘ABC’tje’ is geweest. De SJC’er zag de afgelopen jaren zijn vrienden stoppen met selectievoetbal. Zij vormen nu met elkaar het ‘eerste zaterdagelftal’ van de club, dat in de Vierde Klasse is ingestroomd.

„Na afloop van de wedstrijden konden we een biertje drinken en in de avond gingen we een hapje eten met zijn allen of even de kroeg in. Tel daar de drukte van mijn studie nog eens bij op. Zondag was eigenlijk mijn enige vrije dag. Ik dacht er nog even over na om bij een andere club op zaterdag te gaan voetballen, maar SJC is en blijft toch mijn ‘cluppie.’’’

„Hij is er jong, maar heeft tegelijkertijd al zoveel ervaring.”

Uiteindelijk tekende Van der Zalm dus bij. Ook omdat hij toekomst ziet in de verenging waar hij z’n hart aan heeft verpand. „Dit seizoen moesten we een hoop nieuwe jongens halen, omdat er maar liefst twaalf spelers weggingen of stopten.”

,,Vorig jaar waren er nog niet genoeg gasten die eventueel die stap naar het eerste team konden maken, maar in de huidige voetbaljaargang is dat al anders. Dat zie je bijvoorbeeld al aan de trainingen, het aantal jeugdspelers dat tegen het eerste elftal aanhikt en het niveau van het tweede. Zij staan op een verdienstelijke tweede plek in de competitie.”

Florian Wolf
Het is te hopen voor SJC dat de aanwas van jeugd zich door blijft ontwikkelen. Nu trainer Sjaak Polak vertrekt, wordt Florian Wolf komend seizoen de nieuwe trainer van de club. De eerste indruk van de nieuwe coach is goed op Van der Zalm.

„Als aanvoerder heb ik uiteraard al een keer gesproken met hem. Hij komt over als een aardige gozer. Hij is erg jong, maar hij heeft tegelijkertijd al zoveel ervaring. Dat is alleen al te zien aan zijn CV, waar onder andere de JO-19 van FC Volendam en Sparta op staan.’’

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Heeft Jaap van Duijn de rust gevonden?’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)