Alles is nieuw voor SJC. Voetballen op zaterdag. Het niveau. Het eigen complex. Tot zelfs het aanvoerderschap binnen de selectie. Alles moet worden opgebouwd. De eerste steen in de Derde Divisie werd zaterdag gelegd. Een nog ietwat wankele fundering zonder punten, maar wel een waar op verder gebouwd kan worden.

En dat ligt aan de klasse van SJC zelf, vindt de nieuwe captain van zijn team: Stef van der Zalm. Als er in het huidige elftal één speler het ultieme SJC-gevoel uitstraalt, dan is het de 24-jarige Noordwijker wel. Wars van poeha, vol met energie en noeste arbeid dat stroomt door de aderen.

Captain
Na het stoppen van aanvoerder Mike Verhoek verhuisde de band heel natuurlijk richting de arm van de middenvelder van SJC. Overigens was Van der Zalm vorig seizoen al de vice-aanvoerder. Hij maakte afgelopen zaterdag z’n eerste minuten in de Derde Divisie. De voetballer ontbrak één week in de voorbereiding en miste daarom de eerste helft in Friesland tegen Harkemase Boys. Zoals een captain betaamd liet hij dat zonder mokken aan zich voorbij gaan.

,,Ik ben vooral iemand die voorop in de strijd wil gaan. Daarin schuilt meer mijn kracht als aanvoerder.”

,,Volledig terecht. Ik dacht zelf nog wat later te mogen invallen, maar ik mocht nog een hele helft spelen.” En wat hij zag in Friesland van het niveau van de Derde Divisie viel hem tegen. ,,In de beker hadden ze nog gewonnen van Achilles ’29 met 6-1. Die werden van de mat gevoetbald. Dat gebeurde niet tegen eens, maar dat heeft ook deels aan ons gelegen.”

Zonder erbij na te denken verlegt de voetballer de focus naar z’n eigen team. De kracht van de eigen selectie. Zoals het een aanvoerder betaamd. Toch ziet hij daar juist een verbeterpunt voor zichzelf. ,,Ik mag af en toe wel wat meer mijn mond opentrekken in het veld. Maar ik ben vooral iemand die voorop in de strijd wil gaan. Daarin schuilt meer mijn kracht als aanvoerder.”

Aanspreekpunt
Het nieuwe captainschap brengt ook zo z’n verantwoordelijkheden voor hem mee. ,,En daar denk je niet zo vaak aan als je op het veld staat. Voor de wedstrijd, als we met elkaar nog beetje aan het relaxen zijn voordat de bus gaat of we het veld op gaan voor de warming up, geeft de trainer een seintje dat ik de jongens bij elkaar moet roepen.”

,,Het zal best wennen worden. De hele dag wachten tot je om 18.00 uur mag voetballen. Wanneer ga je dan eten? Eet je in de middag alvast warm?”

,,Als je in een team zit, gewoon als speler, merk je niet zo veel van wat er omheen moet gebeuren. Vorig jaar werd ik daar door Mike expres al bij betrokken. Aan het einde van het seizoen werden er dingen geregeld voor jongens die vertrokken. Nu ben ik bijvoorbeeld voor de nieuwe jongens ook weer een aanspreekpunt.”

Veld
De aanvoerder mag komende zaterdag het ‘nieuwe SJC’ showen aan het thuispubliek als het voor het eerst op eigen grond uitkomt op een competitiedag op zaterdag. DOVO zal daarbij de tegenstander zijn. ,,Het zal best wennen worden. De hele dag wachten tot je om 18.00 uur mag voetballen. Wanneer ga je dan eten? Eet je in de middag alvast warm? En op vrijdagavond rustig aan doen. Alles is nieuw.”

Zo ook het veld in Noordwijk. Vanaf dit seizoen werken de Noordwijkers de thuiswedstrijden af op kunstgras. ,,Ze zijn nog keihard bezig om alles in orde te maken. Dinsdag lag de hele mat erop, maar moesten er nog wel hekken omheen worden gezet.”

Inmiddels is bekendgemaakt dat het hoofdveld voor zaterdag nog niet op tijd klaar is. Desalniettemin hoopt de voetballer op een vol huis. Al dan niet op een bijveld op het complex. ,,De hele zaterdag zit vol met teams. Hopelijk blijven die mensen hangen waardoor het nog drukker wordt.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Vijf Bollenstreekclubs doen mee aan een nieuw experiment: ‘de Future Rules Football League’

POPULAIRE BERICHTEN