Jaap van Duijn is waarschijnlijk de speler met het mooiste CV in de selectie van Quick Boys. Van de publiekslieveling wordt dan ook een voortrekkersrol in het veld verwacht. Zelf is de buitenspeler niet ontevreden over zijn prestaties in de eerste seizoenshelft. ,,De statistieken wijzen uit dat het goed gaat: vijf goals en tien assists is niet verkeerd”, zegt Van Duijn tegen VIDB.

Van Duijn is bezig aan zijn derde periode op Nieuw Zuid. De buitenspeler begon met voetballen in de jeugd van Quick Boys, maar werd weggekaapt door Feyenoord. Na een controversiële overstap naar PSV keerde Van Duijn in de zomer van 2010 terug bij Quick Boys. In het bewuste seizoen dat de Katwijkers in een beslissingswedstrijd tegen Noordwijk naast de titel grepen, speelde Van Duijn zich in de kijker van ADO Den Haag.

Van Duijn begon bij de Residentieclub voortvarend en groeide vanwege zijn opvallende haardos uit tot publiekslieveling. Uiteindelijk eindigde het avontuur in mineur. Van Duijn besloot zijn spullen in te leveren, nadat hij was teruggezet naar de amateurs. Na een seizoen degradatievoetbal met Spakenburg is de verloren zoon weer terug op Nieuw Zuid.

,,Voor de supporters ben ik teruggekomen”, vertelt Van Duijn. ,,Tachtig procent van die jongens achter het doel zijn mijn vrienden. Hun hart ligt bij de club, doen ontzettend veel en steunen ons uit en thuis. Zij verdienen het dat Quick Boys terugkomt op het hoogste amateurniveau.”

Realiteit

Makkelijker gezegd dan gedaan. Quick Boys beet zich de afgelopen jaar steevast stuk op promotie en zal na de winterstop ook een achtervolging moeten inzetten. ,,We hebben het de eerste seizoenshelft goed gedaan, maar staan wel gewoon zeven punten achter. Dat is de realiteit. Ik vind ook niet dat we over de titel moeten spreken. We moeten gewoon naar onszelf kijken en zorgen dat het spel beter wordt. Als we dan vijf wedstrijden voor het einde nog in de race zijn, dan wordt het een ander verhaal.”

Ted Verdonkschot zei zaterdag al dat hij vindt dat Quick Boys beter moet gaan voetballen. Zaterdag bij Huizen hield het bepaald niet over. ,,Daar is geen woord aan gelogen”, zegt Van Duijn. ,,Je kunt geen wedstrijden winnen op basis van slechts dertig procent goed spel. Nu winnen we wedstrijden soms nog op individuele impulsen. Het doel is dat we voor langere periodes goed gaan spelen en wedstrijden ook echt op kwaliteit gaan winnen.”

Dip

Quick Boys lijkt de boel inmiddels weer aardig op de rit te hebben. In de maanden september en oktober hadden de Katwijkers een serieuze dip. ,,Als selectie hadden we daar al op gerekend”, zegt Van Duijn. ,,Iedereen dacht dat we er na de eerste drie wedstrijden al waren. Maar we hadden de grote clubs nog niet gehad. Bovendien een nieuwe coach en veel nieuwe jongens, dat heeft gewoon even tijd nodig. Maar het gaat steeds beter. Neem een Maarten Woudenberg, die speelt de laatste weken echt sterk. Maar je moet zo’n jongen wel even de tijd geven om te winnen.”

Van Duijn speelde drie jaar geleden dus ook in het team dat onder Wilfred van Leeuwen net naast de titel greep. Hij vindt niet dat de huidige teams te vergelijken zijn. ,,Ten eerste zijn de coaches totaal verschillende persoonlijkheden. Daarnaast was Wilfred vooral met het team bezig en Ted vooral met het voetballende. Wilfred is afgekafferd hier, maar naar mijn mening heeft hij het gewoon goed gedaan.”

Gebukt onder het hoge verwachtingspatroon gaat Van Duijn niet. ,,Ik zie het voetbal als een spelletje, zo benader ik het ook. Ik heb totaal geen last van druk.” Tegelijkertijd is hij ook veeleisend. ,,Ik eis het beste van mezelf. Ik heb een goede eerste seizoenshelft gespeeld, maar wil een nog betere tweede spelen. Hopelijk resulteert dat in de titel. Daarvoor ben ik teruggekomen.”

Foto: Hans van Duijn

POPULAIRE BERICHTEN