Even stond zijn gezicht op onweer toen hij “Reno, Reno” hoorde, terwijl hij nog in het veld stond bij FC Rijnvogels – Zwaluwen. De Katwijkse verdediger wist genoeg. Reno van Heiningen (22) werd naar de kant gehaald, zijn laatste minuten in het rood waren geteld. Even dacht hij aan zichzelf. De naderende extase rondom het kampioenschap werd door frustraties onderdrukt. “Als ik eerlijk ben, was ik even teleurgesteld. Ik wilde zolang mogelijk voetballen.”

Zo onlogisch was die wens niet. FC Rijnvogels werd zaterdag bij de kampioenswedstrijd geen strobreed in de weg gelegd door Zwaluwen. Freewheelend trokken de Katwijkers de titel naar zich toe. Daar had Van Heiningen van minuut één tot minuut negentig van mee willen genieten. Zeker omdat hij, terwijl hij nog vroeg in de twintig is, zijn voetbalschoenen achter in de kast stopt vanaf deze zomer.

Humeur klaart op
Maar na een eerste slokje bier achter de kiezen en de felle Katwijkse zon op zijn gezicht, klaarde het humeur van de in Roelofarendsveen woonachtige voetballer direct op. “Ach, mooier dan dit kan het ook niet”, straalde Van Heiningen weer. Ondertussen had hij al wat groepsfoto’s achter de rug en keek hij uit over een overvol terras op De Kooltuin.

Met de blik op de Katwijkse supporters, rolde er gelijk uit zijn mond dat hij in de afgelopen weken enorm genoot van de steun die de ploeg kreeg in de race naar de titel. Zo werden de overwinningen op concurrenten als ARC en Capelle uitgebreid gevierd door de fans. De titel begon eind april, begin mei te leven

“Eigenlijk weet ik niet eens meer wanneer we die hoop op het kampioenschap weer kregen. Voor mijn gevoel was het na de 0-10 bij Rijsoord, maar dat weet ik niet zeker. Weet je wat het is, na een slechte reeks in de tweede periode denk je daar niet meer over na.”

‘Ik ben geen avond echt thuis. Dat breekt je op.’

De wederopstanding kwam, hoe ironisch ook, rond Pasen. Waar FC Rijnvogels wedstrijden bleef winnen, ging de concurrentie onderuit. De Katwijkers kwamen weer aan kop van de Hoofdklasse en maakten in de laatste periode alleen tegen Smitshoek een misstap. Verder werden negen van de tien duels gewonnen. “Daar hebben we het kampioenschap aan te danken. Daar hebben we het mee verdiend.”

Volledige focus op Club Confidence
Dankzij de titel promoveert FC Rijnvogels naar de Derde Divisie. Wel zonder Van Heijningen. Die bewust heeft gekozen voor een ander carrièrepad. Samen met Joey Lauhouh, die ook op De Kooltuin speelde, runt Van Heiningen een eigen sportschool: Club Confidence.

“Ze redden het in de Derde Divisie ook wel zonder mij”, knipoogde de verdediger tijdens het titelfeest. “Dat ik stop, sta ik nog steeds achter. Het runnen van een eigen onderneming kost veel tijd en energie. Het was elke keer weer racen naar de club om op tijd op de training te komen. Dat breekt je op. Ik ben geen avond echt thuis. Ik ben altijd aan het werk of op de voetbal.”

Toch zullen veel amateurvoetballers watertandend naar het cv van de verdediger kijken, terwijl hij pas begin twintig is. Als tiener werd hij gescout bij DOSR door Katwijk. De kampioen van de Tweede Divisie stalde hem FC Rijnvogels, waar hij goed op zijn plek zat en uiteindelijk twee seizoenen speelde. Na een jaartje Noordwijk, kwam Van Heiningen deze zomer weer terug naar de hoofdklasser.

“Ik ben ook trots op het rijtje. Van de week kwam ik mijn oude trainer tegen die mij op mijn vijftiende liet debuteren in het eerste van DOSR. Toen dacht ik daar wel even aan terug, met in het achterhoofd dat ik na deze wedstrijd zou stoppen.”

Mooie afsluiting
Een jaar geleden, na zijn vertrek bij Noordwijk, dacht Van Heiningen al na om te stoppen. Het idee om toch nog een seizoen te knallen op De Kooltuin trok hem destijds nog over de streep. “Toen ik in gesprek ging met FC Rijnvogels vertelden ze wat ze van mij wilden, wat hun spelprincipes waren. Ik wist daarna gewoon wat ik hier ging krijgen qua club. Dat is daarna eigenlijk nog ‘keer drie gegaan’. Ik ben zo blij dat ik het uiteindelijk zo heb afgesloten.”

Alleen het moment straks wanneer de competitie in september weer begint vertrekt de spelersbus zonder de 22-jarige verdediger. “Het scheelt dat ik in september op vakantie ben. Dan hoef ik er ook niet over na te denken. Natuurlijk zal ik het wel gaan missen. Maar het is mooi geweest. Ik ga dit kampioenschap nu nog even vieren.”

Archieffoto: Wim Ros

Lees ook: Burgemeester Visser wil ‘met schone lei’ opnieuw om de tafel met de clubs uit Katwijk

POPULAIRE BERICHTEN