De conclusies waren na afloop van de vermakelijke derby tussen VVSB en Rijnsburgse Boys (2-3) snel gemaakt. De thuisploeg had de eerste helft de controle en een voorsprong op zak, maar gaf die in de tweede helft voor de zoveelste keer dit seizoen weg. De Rijnsburgers kwamen weer eens op achterstand, maar wisten zich in het tweede bedrijf op te richten. Daardoor kwamen beide trainers na afloop tot logische conclusies; Wilfred van Leeuwen was tevreden over de weerstand van zijn ploeg na een bewogen week en Eric Meijers zag een repeterend verhaal van ‘zijn’ VVSB.

Met name de laatstgenoemde zal kopzorgen overgehouden hebben aan de derby. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat de Noordwijkerhouters een voorsprong weggaven. Meijers zag het vanaf de zijkant en was niet in staat om het tij te doen keren. Hoogstwaarschijnlijk konden beide trainers elkaar na afloop van het duel de hand schudden, want Van Leeuwen zat tijdens de eerste helft in hetzelfde schuitje als zijn collega.

Strijd om het middenveld
Toch wist de oefenmeester van ‘de Uien’ met succes wat veranderingen aan te brengen. De ongelukkig spelende verdediger Gino Demon werd in de rust naar de kant gehaald voor nieuwkomer Furghill Zeldenrust. De bezoekers gingen met drie verdedigers spelen en losten daarmee het grote probleem op het middenveld op. Meijers en zijn mannen startten in een formatie met vier middenvelders en daardoor wonnen zij met regelmaat de onderlinge duels op het middenveld van de drie Rijnsburg-middenvelders.

,,Ik vond op basis van de tweede helft dat dit een terechte overwinning was”

,,Op die manier kregen wij meer grip”, verklaarde een tevreden Van Leeuwen na afloop z’n wissel in de rust. ,,Wij hadden heel veel moeite om de tweede bal te winnen en in de tweede helft ging dat beter. Ik ben sowieso erg trots op de groep en blij voor ze. Ze hebben keihard gewerkt en ik vond op basis van de tweede helft dat dit een terechte overwinning was.”

Droomstart VVSB
Zijn collega Meijers sloot zich aan bij die woorden. De oefenmeester, die deze week zijn contract met één seizoen verlengde bij VVSB, zag waar het misging. ,,Wij kwamen slap de kleedkamer uit. Volgens mij gaven we bij de aftrap al direct de bal weg. Daarnaast deed Rijnsburgse Boys er twee tandjes bij en waren wij een tandje minder. Dan weet je dat het moeilijk wordt om van hen te winnen. Laat staan om überhaupt wedstrijden te winnen in de Tweede Divisie.”

,,Het is lastig om vertrouwen te kweken op deze manier”

Toch kreeg de thuisploeg de gedroomde start. Nadat Joël Tillema een grote kans om zeep hielp, kreeg Lloyd van der Wilden aan de andere kant van het veld een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De aanvaller onderschepte de bal eenvoudig van de onzekere Demon en ging op het doel af. Van der Wilden bleef koeltjes en passeerde Richard van Nieuwkoop: 1-0.

Arbitrage wekt irritatie
De paars-gelen speelden overtuigend en wonnen veel meer duels op het middenveld dan de bezoekers. Echter leek Marc Magan de stand gelijk te trekken. Na een prima aanval kreeg Magan de bal voor zijn voeten, maar schoot naast het doel van Ruben Valk. Kort daarna claimde alles en iedereen bij Rijnsburgse Boys een strafschop. Jelmer Vijlbrief wilde met de borst de bal terugspelen op Valk, maar toucheerde de bal met zijn hand. De arbiter, Lorenzo Cairo, besloot om het incident te laten lopen, tot grootse woede van Van Leeuwen.

Ook Meijers baalde van enkele beslissingen van de scheidsrechter, maar vond dat de nederlaag daar niet aan viel op te hangen. ,,Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen”, concludeerde de VVSB-trainer. ,,In de eerste helft deden we bepaalde dingen goed, maar in de tweede helft verloren we dan weer de controle. Het is lastig om vertrouwen te kweken op deze manier, maar toch hou ik er vertrouwen in dat wij dit met zijn allen nog om kunnen draaien.”

,,Het is niet per se einde verhaal voor hem, maar dan moet hij wel het initiatief nemen en naar mij toe komen.”

Waar Meijers aan het einde van de wedstrijd vooral negatief was, was zijn collega juist positief en dat was logisch. Na zeven duels zonder overwinning werd er eindelijk weer eens gewonnen. De Rijnsburgers zaten in een negatieve spiraal en afgelopen week was het ook nog eens roerig op de club. Frank Tervoert wilde zijn contract inleveren bij het bestuur en werd vervolgens teruggezet naar het tweede elftal.

,,Ik heb gewoon goed geslapen de afgelopen dagen”, zei Van Leeuwen met een knipoog. ,,Het is niet per se einde verhaal voor hem, maar dan moet hij wel het initiatief nemen en naar mij toe komen”, wilde de oefenmeester nog even kwijt over de situatie.

Vertrouwen
In de tweede helft nam uitblinker en aanvoerder Jeffrey Jongeneelen zijn ploeg bij de hand. Met een verwoestende uithaal passeerde hij Valk: 1-1. Na een vrije trap kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong. Tillema legde op de achterlijn de bal terug op de inlopende Jeroen Spruijt die de bal het beslissende tikje gaf: 1-2. Tim de Rijk zorgde voor de beslissing door uit een vrije trap zijn eigen doelman te passeren met een kopbal. Invaller Lulinho Martins deed in de blessuretijd nog wat terug: 2-3.

,,Ik heb vandaag een aantal dingen gezien waar wij verder mee kunnen”, probeerde Meijers positief te blijven. ,,Met name met de eerste helft kunnen wij verder. We zullen nog harder moeten werken met zijn allen om hier uit te komen. Het wordt lastig, maar ik heb er nog altijd vertrouwen in.” Zo stond VVSB na afloop wederom met nul punten. Optimisme was er na de eerste helft, maar vooral teleurstelling na de tweede. Voor Van Leeuwen was dat precies andersom.

VVSB – Rijnsburgse Boys 2-3 (1-0) 8. Van der Wilden 1-0, 54. Jongeneelen 1-1, 78. Spruijt 1-2, 82. De Rijk (e.d.) 1-3, 90. Martins 2-3

VVSB: Valk, Fecunda (85. Dijkstra), Ten Hoope, Zwart, Vijlbrief, Goeman, Bakker, De Rijk (85. Pauw), Van Niel, Bekooij, Van der Wilden (75. Martins)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Artien, Opoku, Demon (46. Zeldenrust), Strooker, Ros, Spruijt, Tillema, Jongeneelen (85. Knol), Meefout, Magan (77. Halman)