Vorig seizoen stonden de twee Katwijkse clubs nog in competitieverband tegenover elkaar. Komende zaterdag treffen Katwijk en FC Rijnvogels elkaar in de achtste finales van de districtsbeker. Kunnen de Kooltuinbewoners opnieuw stunten net zoals tegen Rijnsburg of maakt Katwijk een einde aan de bekeraspiraties van het kleine broertje? VIDB beschouwt voor met Rijnvogels-middenvelder Pepijn Kooij en Katwijk aanvaller Donny van Oijen.

Ham-vraag bij FC Rijnvogels is: neemt Katwijk de beker serieuzer dan Rijnsburgse Boys? ,,Daar gaan we wel vanuit”, zegt Kooij. ,,Wij hadden een hele goede dag. Rijnsburg een mindere. Dat zal nu ook het geval moeten zijn. Ik weet niet in hoeverre Katwijk in de sterkste opstelling gaat spelen, maar zij hebben zo’n brede selectie dat het niet veel uitmaakt. Ik ga ervan uit dat wij wel met onze vaste basis spelen, behalve de mensen die misschien licht geblesseerd zijn. De kansen voor Katwijk zijn normaliter iets groter. Maar wij kunnen goed partij bieden.”

Als het aan Van Oijen ligt, komt zijn ploeg dit seizoen wel ver in de beker. ,, Wij benaderen het zeker serieus. Ze zijn goed in vorm, hebben Rijnsburg van het veld geveegd en ook vorig seizoen hadden we het niet makkelijk tegen ze. Dus er is zeker geen sprake van onderschatting. Daarbij ben ik met Katwijk nog nooit ver gekomen. Het hing er altijd een beetje bij. Dit seizoen wil ik graag verder komen. Er staat dus genoeg op het spel.”

Alphense Boys
Kooij is dit seizoen nieuw op de Kooltuin, maar de middenvelder heeft zich zonder moeite in de basis gespeeld. De Alphenaar begon zijn voetbalcarrière bij Alphense Boys, de club waarvoor hij FC Rijnvogels begin dit seizoen verruilde. In de B-junioren klopte Excelsior Rotterdam op de deur, gevolgd door drie jaar Sparta Rotterdam, waarvan het laatste jaar in Jong Sparta. ,,Maar ik kreeg geen contract. Dus heb ik me volledig gefocust op m’n studie en ben ik teruggegaan naar Alphense Boys.”

Hij dacht daar Top- of Hoofdklasse te gaan spelen, maar de beruchte rellen bij Alphense Boys tegen Haaglandia wierp de ploeg terug naar de Eerste Klasse. ,,Dat was niet waar ik op gehoopt had. Maar ik ben niet iemand die wegloopt, dus ben ik gewoon gegaan.” Z’n studie Sportmarketing en Management is inmiddels bijna afgerond. Z’n scriptie leverde hij woensdag in. Een sponsorplan voor de jeugdafdeling van Sparta. ,,Ik ben daar begonnen en wilde het ook daar afsluiten.”

De situatie van Van Oijen ligt moeilijker op dit moment. De linksbuiten zit al drie wedstrijden op de bank. Geen ideale situatie dus. ,,Ik zat even in een mindere fase. Dat heb ik overlegd met de trainer. Maar het was toch verrassend dat ik uit de basis verdween. Ik had het gevoel dat het er weer aankwam. De laatste drie duels ben ik, denk ik, goed ingevallen dus het komt wel goed.”

Hij gaat ervan uit zaterdag wel te starten. ,,Tijdens de laatste bekerwedstrijd speelden ook jongens die daarvoor wat minder speelden. Het wordt ook weer tijd. Drie keer op rij op de bank beginnen is wel genoeg.” De linksbuiten weet wat hij moet doen. ,,Ik voel dat ik me moet bewijzen. Dat doet de trainer bij alle spelers. Zo blijft iedereen scherp.”

Verdelen
Kooij zal zeker gaan spelen. De laatste twee seizoenen ontpopte hij zich bij de Alphense Boys als een uitstekende verbindingspeler, die ook nog een goal kon maken. Het laatste seizoen droeg hij tevens de aanvoerdersband. ,,Dat is wel hoe ik het liefste speel. Vlak voor de verdediging en het spel verdelen.” Bij Rijnvogels staat Kooij in een iets aanvallendere rol. ,,We spelen met Sander in de punt naar achteren. Dat was wel even wennen. Samen met Pieter van der Breggen moet ik voor de impulsen zorgen. Puur als aanvallende middenvelder spelen, ligt mij niet zo. Ik wil graag de bal hebben en het spel verplaatsen. Dat gaat de laatste weken steeds beter.”

Wat er nog aan schort zijn doelpunten. Slechts één keer vond Kooij het net. ,,Dat komt er nog niet helemaal uit. Ik had er meer kunnen maken. Vorig seizoen maakte ik er nog zeven, alleen al na de winterstop. Verder gaat het lekker. Na m’n blessure aan het begin heb ik eigenlijk gelijk weer m’n plek heroverd. Dat is ook een teken dat de trainer vertrouwen in je heeft. Het gevoel is prima.”

Doelpunten
Dat probleem kent ook Van Oijen. Mede daardoor verloor hij zijn plek aan de buitenkant. ,,Maar mijn vervanger Sanchez Angulo heeft net zoals ik ook pas één keer gescoord. Alhoewel ik er een paar had kunnen maken. Een paar keer stond ik er heel goed voor, maar kwam de bal net niet. Dat geluk moet je ook hebben.”

Hij schetst nog twee oorzaken. Het wegvallen van neef en linksback Danny de Jel met de ziekte van Pfeiffer heeft hem en de ploeg ook geen goed gedaan. ,, De vastigheid is weg. Vorig seizoen kwam daar veel dreiging vanaf. Hetzij met voorzetten van Danny of met een actie van mij binnendoor. Dat is dit seizoen minder. We spelen met een rechtspoot op links. Dat is niet anders, maar het is wennen.” De tweede oorzaak is volgens hem de vele arbeid die wordt verwacht van de spelers. ,,Ook in verdedigend opzicht. En we hebben echt een bereconditie, maar na zestig minuten voel je dat gewoon. Daarvoor trainen we ook te weinig. Dat zie ik bij veel spelers. Tegelijkertijd is dat onze kracht. We winnen het vaak in de tweede helft. Maar als aanvaller wil je lucht houden voor een actie of een sprint. Dat is soms lastig.”

Kooij hoopt in de toekomst ook op Topklasse niveau te mogen acteren. ,,Dat is wel wat ik ambieer. Tegen Rijnsburgse Boys vond ik echt niet dat ik onder deed voor die jongens. Dat niveau moet ik aankunnen. Dat zou zomaar volgend jaar met Rijnvogels al kunnen.”

Van Oijen beschikt over een aflopend contract. Hij verbaast zich over het feit dat zijn club pas in de winterstop met alle spelers gaat praten met een aflopend contract. ,,Ik vind dat vrij laat omdat je spelers de kans geeft om op andere aanbiedingen in te gaan. Ik was in deze periode altijd al rond en heb ook nooit hoeven twijfelen tussen clubs. Maar nu dus nog niet.

De buitenspeler hoeft, mits hij genoeg speelt, niet weg bij Katwijk. ,,Ik zie het wel. Ik heb niet zoiets dat ik weg wil. Maar ik wil wel graag spelen, dat wil iedere voetballer. En ik heb al een aantal jaren laten zien dat ik op niveau speel, dus dat geeft vertrouwen.”

Ook Kooij zijn contract loopt af. De kans is heel groot dat hij volgend seizoen nog in het roodwit te bewonderen is. ,,Volgens mij verloopt de samenwerking van beide kanten naar wens, dus die kans acht ik meer dan aanwezig.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)