Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem…
,,We beginnen deze week in Noordwijk hè?”

Zo, je zit er kort op Willem. Lijkt me wel! Twee titels in één weekend. Laten we op de zaterdag beginnen bij Noordwijk. Hoe duid je die titel?
,,Niet meer dan terecht. Echt verrassend was dit niet meer. Dat was de titel van SJC wel, vond ik. Maar terugkomend op Noordwijk: het is daar natuurlijk een paar keer fout gegaan achter elkaar. Kees Zethof heeft die druk weg kunnen halen bij Noordwijk.”

,,Zelf heb ik ze dit seizoen niet kunnen zien, maar uit de beelden die ik heb gezien en de teksten die ik heb gelezen, ben ik wel tot de conclusie gekomen dat jongens als Emiel Wendt en Martijn le Congé erg belangrijk zijn geweest.”

Hoe belangrijk is het promoveren voor de club Noordwijk?
,,De club heeft een bepaalde status in het amateurland. Ze hebben vroeger regelmatig om het algeheel landskampioenschap gespeeld. Zo’n status verlies je niet zomaar. De club is klaar voor de Derde Divisie.”

Je zei net dat je het kampioenschap van SJC verrassender vond. Vertel…
,,De ervaring leert dat een tweede jaar op een nieuw niveau altijd lastiger is dan het eerste jaar. Dat SJC nu promoveert naar de Derde Divisie is razendknap. Bij SJC is de kracht van het collectief weer zichtbaar geweest. De club kende, in tegenstelling tot Noordwijk denk ik, weinig druk.”

,,Ik heb het wel eens vaker gezegd, maar SJC is een echte no-nonsens club. Alles is even belangrijk. Niet alleen het eerste elftal, maar ook de andere. De voorzitter, Herman Meijvogel, is bijna mijn buurman. Hij is trots op die instelling van de club.”

Trainer Sjaak Polak was emotioneel na afloop. Wat zegt dat jou?
,,Sjaak zegt altijd wat hij denkt. Dat is soms als trainer niet even slim, maar hij is altijd zichzelf. Aan het begin van het seizoen zeiden mensen over SJC: ‘beter dan onder Zethof kan de club het niet doen’. Het is misschien een soort bewijsdrang geweest en dat komt er nu allemaal even uit bij hem. Ze hebben even een dip gehad, thuis tegen Purmersteijn. Toen heeft hij een praatsessie gehouden en daar is vast de waarheid verteld.”

,,Maar ik heb het altijd al gezegd dat SJC met Polak een hele goede in huis had gehaald. Hij is een trainer die alles voor kan doen. De hand van Polak is zichtbaar volgens mij, maar je moet ook de credits geven aan de technische commissie en ook Zethof. Zij hebben het geraamte neergezet in de afgelopen jaren.”

In Assen liepen ook Melvin van Stijn en Bas Beijersbergen rond, beiden nog spelend voor Ter Leede en volgend jaar voetballers van SJC. Wat zegt dat over hun?
,,Oh, dat vind ik klasse! Dat toont hun betrokkenheid. Ik zag zondag ook op social media een foto voorbij komen dat Zethof in een SJC shirt achter de bar stond. Dat vind ik echt werelds! Hij is daar door de voordeur vertrokken.”

Oké, resumé… Hoe kijk jij terug op het ‘Noordwijkse weekend’?
,,Er is geschiedenis geschreven. Voor de gemeente als ‘sportgemeente’ en voor voetbalminnend Noordwijk is het een schitterend weekend geweest. Vergeet alleen niet dat de Derde Divisie één klasse hoger is, maar twee niveau’s als je het mij vraagt. Alles gaat daar zo’n stuk sneller en je krijgt zoveel betere tegenstanders.”

Je was zelf bij TEC – Katwijk zaterdag. Hoe was het daar?
,,Allereerst heb ik genoten van de grote schare aan supporters van vv Katwijk. De ploeg had alleen niet de vorm die ze dinsdag hadden. Mensen die ik sprak wilden niks weten van de opmerking dat ‘dinsdag nog in de benen’ zat. Er zal misschien ook wat extra spanning op hebben gezeten. Als Katwijk nog twee punten haalt uit de komende twee duels, dan is het genoeg.”

Denk je dat Kozakken Boys het volgende week al lastig gaat krijgen tegen AFC?
,,Zeker. Die zijn namelijk nog niet veilig en spelen nog voor een periodetitel volgens mij. Daarnaast denk ik dat Raily Ignacio er op gebrand is om van Kozakken Boys te winnen. Het gekke is dat zowel Kozakken Boys als Katwijk de titel in eigen hand hebben.”

Hoe vond je Katwijk dinsdag tegen Jong Sparta spelen?
,,Dat was één van de beste wedstrijden van Katwijk onder Jack van den Berg. En weetje, die instelling die ze toen lieten zien, die zag ik tegen TEC ook. Er was inzet en beleving genoeg. Maar ik kreeg het idee dat ze dinsdag echt alles hadden gegeven en dat het zaterdag gewoon een beetje op was.”

,,Maar goed, kijk maar op de ranglijst: Katwijk staat nog steeds op pole-position. Ik zie Kozakken Boys ook niet zomaar van Katwijk winnen op de laatste speeldag. Dat is gewoon fifty-fifty. Voor ons als buitenstaanders zou een titelwedstrijd op de laatste speeldag een schitterende apotheose zijn, maar reken er maar op dat Katwijk gewoon zelf op De Krom kampioen wil worden.”

Lisse verloor thuis van FC Lienden. Hoe pijnlijk is dat?
,,Heb je de beelden gezien? Die scheidsrechter die daar rondliep, die mag nooit meer fluiten. Ayoub Ait Afkir maakte helemaal geen opzettelijk hands en dan krijgt hij ook nog rood en een penalty tegen. Lisse zit toch in de hoek waar de klappen vallen. De Betuwe heeft de Bollenstreek pijn gedaan.”

Hoe moet Robbert de Ruiter dit omkeren?
,,Ik heb ze een aantal weken niet zien spelen, dus het is moeilijk om daar inhoudelijk wat over te zeggen. Maar Robbert is wel een trainer die dat kan. Alleen een goede timmerman, heeft goed gereedschap nodig.”

Zondagavond werd bekendgemaakt dat Giovialli Serbony volgend seizoen bij Westlandia speelt. Vond jij dat verrassend?
,,Als ik eerlijk ben dan heb ik bij Rijnsburgse Boys niet de Serbony gezien die ik bij VVSB jaren zag. Waar dat aan lag? Geen idee. Misschien had Pieter Mulders wel een andere opvatting van hoe hij het beste gebruikt kon worden. Hij speelde de laatste tijd ook niet altijd. Daarom dacht ik ook wel dat met de komst van Wilfred van Leeuwen er voor Serbony ook weer meer speeltijd zou komen. Het is toch zijn oud-trainer geweest bij VVSB.”

,,Ik vind dat Rijnsburgse Boys dit trouwens wel netjes heeft afgehandeld. Gerrit Paauw is een geslaagd zakenman en heeft dit ook goed gedaan. Hij is menselijk en eerlijk geweest over de kansen voor ‘Gio’. Voor Westlandia is hij een aanwinst. Zeker als hij weer de speler wordt die hij bij VVSB was. Je weet dat ik altijd fan ben geweest van hem, maar het kwam er bij Rijnsburgse Boys gewoon niet uit.”

Bij Quick Boys is het seizoen uitgegaan als een nachtkaars. Is het hele seizoen tegenvallend?
,,Dat denk ik wel, ja. Maar het is ook een kwestie van kwaliteit. Die ontbrak er gewoon.”

Wie is daar verantwoordelijk voor?
,,Het is een samenloop van omstandigheden geweest. De onrust rondom Yordi Teijsse en Dirk Kuyt heeft de club geen goed gedaan. Dan heb je ook nog een trainerswissel. Ik vond wel knap dat Gert Aandewiel destijds heeft gezegd: ,,Ik ben verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie en het aanstellen van de trainer, dan moet ik het ook zelf maar doen.””

,,Maar als we heel eerlijk zijn, dan is zijn missie gewoon mislukt. Toch zijn er ook wel spelers die zich verder hebben doorontwikkeld. Joey Ravensbergen is zo’n speler.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Naar SJC gekeken vanuit de studio. Wij hebben apparatuur zodat je direct kan meekijken en meeschrijven. Daarom stond de samenvatting ook zo snel online.”

Ja, dat viel ons ook op. Die hebben we in de spelersbus naar Noordwijk zitten kijken met een paar spelers…
,,Oh, dat is wel gaaf om te horen. Maar goed, Haniff Harharah, die je daar vast wel hebt gezien, zat er voor ons en heeft quotes met Sjaak Polak onder andere opgenomen. Als je in een studio zit beleef je het allemaal toch wel anders. Maar ik heb een SJC gezien dat vanuit de discipline speelde. Uiteindelijk bleek het inbrengen van Raymond van Heijningen een gouden wissel. Hij maakte de winnende goal.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Nou, ik vind het heerlijk om naar de play-offs te kijken in de Eredivisie. Die onvoorspelbaarheid is mooi. Ik begin eindelijk te begrijpen waarom ze in België ook play-offs spelen voor het kampioenschap. Het is echt heel spannend. Straks krijgen wij ook nacompetitie in onze regio. Al is het in de Derde Klasse, het zijn altijd leuke potjes om naar te kijken.”

,,Oh, en heb je de poll gezien die ik op Facebook heb gezet of we met ‘In de Taxi met Willem’ door moeten gaan? Daar zijn zoveel ‘ja-stemmen’ op gekomen. We moeten binnenkort maar weer eens het gesprek aangaan met alle partijen.”

POPULAIRE BERICHTEN