Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, je was zelf aanwezig bij Rijnsburgse Boys tegen GVVV. Het werd 4-1 voor de ploeg van Niek Oosterlee, maar er viel wel het nodige op aan te merken, niet?

,,Een goede overwinning. Ze zijn terug naar het oude vertrouwde 4-4-3 overgestapt. Het was wel een geflatteerde zege. GVVV had naar mijn mening twee penalty’s kunnen krijgen. Rijnsburg kreeg drie kansen en benutte er daar twee van voor rust. Die waren dodelijk efficiënt. En daar gaat het om.”

Van der Vijver was belangrijk met twee treffers. Jij bent al jaren een fan van de middenvelder. Is hij terug op zijn oude niveau, na zijn slepende blessure?

,,Zeker. Maar dat was hij al vrij snel vorig seizoen vond ik. Zaterdag speelde hij achter de spits heel erg goed.”

De man die daar normaal speelt is Martin van Eeuwijk, maar die begon weer op de bank.

,,Klopt. Maar ik heb het idee dat Martin nog niet helemaal fit is. Anders speelt hij wel.”

Heeft Oosterlee het 4-4-2 systeem alweer overboord gegooid?

,,Nee, hij zei tegen me dat-ie het per week gaat bekijken. Er moet nog aan geschaafd worden en dat heeft tijd nodig. Rijnsburg heeft met zes uit drie een prima start en ze staan waar ze horen te staan. In de top.”

Katwijk boekte uit bij HHC Hardenberg de eerste zege van het seizoen: 2-3. Toch kwam de ploeg weer met 2-0 achter.

,,Daar moeten ze echt vanaf. Ze krijgen te veel tegengoals. Dat ligt echt niet alleen altijd aan de verdediging. Ik weet niet precies waar het dan wel aan ligt, maar ook vorig seizoen hadden ze er last van. Blijft overeind dat het een hele knappe overwinning is. Uit winnen bij HHC telt.”

Wat vind jij van de competitiestart van de promovendus?

,,Ze hebben niet het makkelijkste programma gehad met GVVV, IJsselmeervogels en HHC om het zacht uit te drukken. Dus vier punten uit drie duels is prima. Misschien hadden ze zelf meer verwacht, en de buitenwacht wellicht ook, maar voor nu is het gewoon goed.”

Het was op voetbalgebied sowieso een perfecte middag, want ook alle ploegen in de Hoofdklasse wonnen. Daarvan sprak de 4-0 zege van Ter Leede in en tegen Hoek het meest tot de verbeelding.

,,Dat kun je wel zeggen. Hoek is titelkandidaat. Maar ik ga je zeggen dat de eerste elf van Ter Leede niet veel verschillen van die van Quick Boys en Noordwijk. Ik denk dat ze het qua breedte van de selectie uiteindelijk afleggen. Ze hebben met Selmo Kurbegovic, die ik een erg goede speler vind, en Ronnie Verplancke twee prima voetballers erbij gekregen.”

Je noemde ook Quick Boys en Noordwijk. Beide titelkandidaten begonnen met moeizame zeges evenals FC Rijnvogels.

,,Dat zegt niks. De punten zitten in de tas, dat telt. Bij Quick Boys ging het niet zo soepel als verwacht en Noordwijk wint uit bij Spijkenisse, de ploeg waarvan ze vorig seizoen nog verloren.”

Opvallend bij Quick Boys was de basisplaats van Gerard Aafjes op het middenveld ten koste van Milan Hoek.

,,Aafjes is net terug van een blessure en Hoek is meestal een vaste waarde. In die zin is het verrassend. Jan Zoutman kennende zit daar een idee achter. Die stelt het beste team op en niet de beste elf voetballers.”

Valken ’68 boekte na een moeizame voorbereiding een 1-0 zege op ARC. Wat kun je daar nog over zeggen?

,,Dat ARC ver is afgezakt en dat Valken eigenlijk niet in de problemen hoort te komen. Die Eerste Klasse is wel door elkaar geschud. Er zijn veel nieuwe ploegen bijgekomen dus het is nog moeilijk te zeggen.”

Op zondag boekte VVSB, spelend zonder Giovialli Serbony, net zoals Rijnsburg zijn tweede zege in drie duels. Zijn zij de twee ploegen die zich probleemloos bij de eerste zeven moeten spelen?

,,Nou, dat vind ik nogal een bewering. Er zijn geen makkies in de Topklasse. Je moet elke wedstrijd 120 procent geven. Maar laat dat nu net een van de kwaliteiten zijn van Wilfred van Leeuwen en zijn manschappen. Dat zit wel goed.”

Zondag was je zelf bij een niet al te beste wedstrijd, heb ik begrepen.

,,Ik was bij FC Rijnland tegen Teylingen. Ik ken bij beide ploegen wat mensen en daarom besloot naar Leiden te rijden. FC Rijnland is een mooi cluppie en Teylingen is titelkandidaat. Alleen was daar weinig van te zien, gaf ook Laurens Mouter toe. Ik heb hem gesproken in de rust. Ze winnen dan wel met 1-0, maar daarvoor moeten ze hun keeper dankbaar zijn, die twee zeker goals eruit hield. Mouter zei nog dat zijn ploeg snel beter moet gaan voetballen.”

Foreholte won ook zijn openingsduel, uit bij HVV. Denk jij dat die ploeg echt voor de titel kan gaan?

,,Dat denk ik wel. Vorig seizoen wonnen ze niet van HVV, nu wel. Dat zegt wel iets, want daar winnen bij die chique club is niet makkelijk. Het wordt interessant te zien hoe Foreholte om gaat met de spelopvatting van de tegenstanders. De verrassing is eraf en dus gaan ploegen zich daarop instellen.”

Deze week stond vooral in het teken van zeer triest nieuws buiten het veld. Han de Haan, de elftalleider van FC Lisse overleed en een junior van SJC kwam door het leven bij een ongeluk op schoolreisje.  Jij maakte Han jarenlang mee en kwam hem vaak tegen op de voetbalvelden. Hoe zal jij De Haan herinneren?

,,Een markante, warme man. Veel mensen kenden Han goed, want hij had altijd een woordje klaar voor de mensen. Han was een man met veel aanzien. Het is dieptriest dat zo’n voetbaldier er niet meer is. Ik ken niemand die een hekel aan Han had. Het mooie aan Han was, dat hij zich altijd hetzelfde gedroeg ongeacht de uitslag van FC Lisse die middag. We verliezen een groot voetbalman. Het was niet meer dan logisch dat Lisse niet speelde zaterdag.”

Jij zelf als ouder zijnde moet er niet aan denken je kind te verliezen…

,,Dat is verschrikkelijk. Dat is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Dan is alles totaal onbelangrijk.  En die nederlaag van SJC tegen FC Boshuizen interesseert niemand natuurlijk iets. Het is sowieso een roerige periode buiten het voetbal. Dat heeft me wel geraakt in de afgelopen weken. Het zet alles in een totaal ander daglicht.”

Wil je nog iets zeggen over het Nederlands Elftal?

,,Ik wil er eigenlijk geen woorden aan vuil maken……

Echt niet?

,,Oké, laat ik dit zeggen. We kunnen Robben, Van Persie of Blind de schuld geven, maar laten we eerst even kijken naar Bert van Oostveen. Die man heeft eerst Guus Hiddink aangesteld, terwijl Ronald Koeman voor het oprapen lag. Met alle respect voor Hiddink, maar de keuze was toch heel simpel. Ik snap daar nog steeds niets van.”

Geloof jij nog in plaatsing?

,,Nee, Turkije gaat dit niet meer weggeven. Die spelen met hun hart en bovendien zijn IJsland en Tsjechië al geplaatst. Het wordt een voetballoze zomer.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)