bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Goedenavond Willem. Wat doe jij in een vrij weekend?
,,We doen inderdaad geen uitzending met Omroep West voor de Districtsbeker. Dus dan heb je tijd voor andere dingen. Zaterdag vierde mijn kleindochter haar verjaardag. En je weet, dat gaat voor. Verder probeer ik nog wel een inhaalwedstrijdje te pakken. Dat vind ik dan nog wel leuk.”

Heb je dat zondag gedaan?
,,Ja, ik ben naar Warmunda tegen Voorschoten ’97 geweest samen met Willem Brugmans. Het was lekker weer, dus we hebben de fiets gepakt naar Warmond.”

Wat vond je er van?
,,In de eerste helft was Voorschoten beter. De 0-2 ruststand in Warmond was terecht. In de tweede helft vond ik Warmunda beter, maar was het met het creëren van kansen hopeloos gesteld. De doelman van Voorschoten heeft alleen wat balletjes hoeven oprapen.”

Had je niet beter naar de Klassieker kunnen kijken?
,,Die afweging hebben ‘Brug’ en ik inderdaad moeten maken. Bij Warmunda heb ik nog wel wat meegekregen van de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. Hij werd ook uitgezonden in de kantine. Maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik naar Warmunda ben gegaan. Ook vanwege een andere reden.”

Wat dan?
,,Ik kwam Stephan Spruijt tegen bij Warmunda. Het was leuk om met hem bij te praten.”

Hoe gaat het met hem? Wil hij weer voor een groep staan?
,,Hij heeft nu geen club, inderdaad. Hij wil volgend jaar weer aan de slag. Het liefst op zondag. Dat komt voor hem beter uit qua privé-omstandigheden. We hebben het ook veel over vroeger gehad en over spitsen waar hij tegenover stond. We kennen elkaar vrij goed. We stonden vaak tegenover elkaar, hij als speler, ik als verslaggever. Hij speelde bij het grote Lisse van eind jaren ’90. Het Lisse dat in 1997 de beslissingswedstrijd won van Scheveningen, waarbij het kampioen werd in de Hoofdklasse A.”

Wat dacht je toen je hoorde dat Dirk Kuijt vlak voor tijd de 1-1 op het scorebord had gezet?
,,Dat ik het hem gun. Er wordt Kuijt verweten dat hij niet scoort in grote wedstrijden. Onzin natuurlijk.”

Heb je de goal nog gezien? Wat kon je daar uit concluderen?
,,Dat de goal te maken heeft gehad met scherpte. Ik heb het ’s avonds in de samenvatting gezien. Kuijt was gewoon scherper dan Mitchell Dijks. Zijn timing was ook veel beter. Hij kwam uitstekend voor zijn tegenstander. Met de 1-1 is er geen morele winnaar op te noemen. Feyenoord houdt het gat met Ajax op vijf punten en in de competitie blijft het ook spannend nu PSV twee punten dichterbij is gekomen.”

Laten we ons richten op morgen: VVSB – Katwijk. Ga je er naar toe?
,,Ja, we doen een radio-uitzending bij Omroep West. Die begint om 18.00 uur. Ik kijk er ontzettend naar uit. Twee ploegen uit de Tweede Divisie, twee ploegen uit de regio. Dit wordt een happening.”

Wat verwacht je van de avond?
,,Dat hangt een beetje af van de wedstrijd zelf. Beide clubs hebben nu een best fanatieke aanhang. Daarnaast heeft VVSB er echt alles aan gedaan om het tot een mooie avond te maken. Er is extra licht en er zijn meerdere horeca-tentjes geregeld. Het is ook leuk om allebei de ploegen aan het werk te zien. Zo vaak zie ik ze niet.”

,,Ik volg ze allebei hoor, maar omdat we ze niet mogen uitzenden bij West zie ik ze minder. VVSB zie ik nog wel eens als ze op zondag moeten spelen en Katwijk heb ik tegen Harkemase Boys nog gezien. Dat het een derby is, maakt het mooi. Je rijdt bij De Krom de N206 op en elf kilometer later bij VVSB draai je er weer af. De vorm van de dag gaat bepalen wie dit wint. Als iemand mij zou vragen om een voorspelling, dan zou ik zeggen dat ik het niet weet. Ik schat de kansen op fifty-fifty. Dat VVSB vorig jaar zo ver kwam in de KNVB-Beker, speelt morgen geen rol meer.”

Wat zijn de sterke punten van VVSB en Katwijk?
,,Ik denk bij allebei het collectief. Maar ze hebben ook allebei spelers die het verschil kunnen maken. Bij Katwijk zijn dat Marciano Mengerink en Mike van den Ban. Bij VVSB zijn dat denk ik Giovialli Serbony en Maikey Parami. Maar onderschat ook de rol(len) van Robbert Susan en Vladimir Jozic niet. Die kunnen met een steekpass zomaar iemand vrij zetten en zijn heel belangrijk met hun ervaring.”

Van het weekend hoorden we dat er weer een speler is met een langdurige blessure bij is in onze regio: Pepijn Kooij. Nummer zoveel. Is dat toeval?
,,Het is echt heel vervelend voor Kooij. Die ben je het hele seizoen kwijt en waarschijnlijk ook nog het begin van volgend seizoen. Ik ben geneigd te zeggen dat het met kunstgras te maken heeft. Zoals je weet ben ik er geen voorstander van. Als je op normaal gras blijft staan, dan scheur je het gras af en niet jezelf, bij kunstgras is het precies andersom. Ik sprak onlangs ook met de vader van Jaap van Duijn. Diens liesblessure was een echte kunstgrasblessure.”

Is het jou ook opgevallen dat twee Voorhouters het goed doen in het professionele voetbal? 
,,Jij doelt natuurlijk op Stan van Bladeren en Django Warmerdam? Dat vind ik onwijs leuk voor Foreholte. We kennen natuurlijk de doelmannen Rob van Dijk en Edwin van der Sar. Die zijn weliswaar via vv Noordwijk in het profvoetbal terecht gekomen, maar zijn allebei begonnen bij Foreholte. Het zegt wel iets dat al die personen van de Elsgeest vandaan komen. Ze hebben het daar organisatorisch gewoon prima voor elkaar. Veel mensen vergeten dat Foreholte een hele grote club is in onze streek.”

,,Maar die treffer van Warmerdam was een goede goal, heel sterk. En hij doet het gelijk bij z’n eerste basisplek. Dat is hartstikke knap. Zo’n jongen als Warmerdam doet me denken aan Ronald de Boer.”

Vergelijk je Warmerdam nu met Ronald de Boer? 
,,Ronald de Boer verliet Ajax voor FC Twente en kocht hem later terug. Na zijn verblijf bij Twente was De Boer een speler zoals Ajax voor ogen had. En De Boer had toen hij van Ajax naar Twente ging eigenlijk dezelfde status als Warmerdam nu heeft. Die weerstand die je daarna als speler opdoet in de Eredivisie bij een andere club is essentieel.”

Laatste vraag. Is je nog iets opgevallen dit weekend?
,,Ja, ik wil toch nog even wat kwijt. De haat tussen twee clubs, in dit geval Feyenoord en Ajax, is op social media echt vreselijk. Ik snap die haat sowieso niet. Als ik heel eerlijk ben was ik als kind voor Ajax. Natuurlijk vond ik het leuk als Feyenoord dan verloor, maar ik haatte die club niet. Maar als je ziet wat er elkaar allemaal wordt toegewenst met ziektes, dat is niet te geloven. Het stoort me heel erg. En ze doen het aan beide kanten hoor.”

,,Hoe het wel kan lieten ze van de week zien bij Manchester United. Robin van Persie kreeg een groot applaus na zijn tegengoal voor Fenerbahce. Ik weet niet of hij hetzelfde applaus had gekregen als het de enige goal van de wedstrijd was geweest. Nu was het de 4-1. Maar het was mooi om te zien. Oh, en ik heb nog wel een leuke anekdote. Jaren geleden won Quick Boys in een seizoen twee keer heel ruim van Rijnsburgse Boys, waaronder met 7-1. Als je dan in het dorp kwam vroeg iedereen of het netnummer van de gemeente al was veranderd. In plaats van 071 naar 07117, met een kwinkslag naar die uitslagen. Kijk dat is humor. Zo moet je als supporters met elkaar om gaan.”

POPULAIRE BERICHTEN