Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Analyse van WillemWillem, je was zaterdag bij Barendrecht – Ter Leede. Dat viel niet mee. Hoe heb jij dat ervaren? 

,,Dat deed echt pijn aan mijn ogen. Ik had Ter Leede vorige week tegen Rijnsburgse Boys gezien en toen speelden ze een prima eerste helft. Misschien dat die nederlaag een grote impact heeft gehad. Dit was echt dramatisch, de spelers moeten zich schamen. Ze konden niet eens een bal van A naar B plaatsen.”

,,Ik ga altijd met een positieve instelling naar een wedstrijd toe en ben best snel tevreden, maar dit was Topklasse-onwaardig. Dat beaamde ook Henk Wisman. Hij had er geen verklaring voor. Dat is het ongrijpbare van voetbal.”

Ongrijpbaar is ook de opleving van Katwijk. Die wonnen bij Kozakken Boys voor de tweede week op rij. 

,,Ik hoorde van mijn collega in de radio-uitzending dat ze vlak voor rust binnen een paar minuten van 0-1 voor 2-1 achter kwamen. Toen dacht ik: ojee, het zal toch weer niet. Ik vind het heel knap dat ze alsnog wonnen. Daar maak ik een diepe buiging voor. Het was vijf over twaalf en dat hebben ze terug kunnen draaien naar vijf voor twaalf.”

Had jij met een dusdanig herstel van Katwijk nog rekening mee gehouden?

,,Dit had niemand verwacht. Ik zal niet roepen dat ik dit wel dacht, maar ik weet wel wat deze ploeg kan. Ik heb ze veel zien spelen. Ik heb het idee dat er iets ontstaan is in die groep. Ik hoorde een quote van Michiel van Dam en die zei dat iedereen bij Katwijk, op Paul de Lange na, nu fit is. Dat helpt wel. En Danny Guijt begint te draaien. Dat vind ik echt fantastisch voor die jongen.”

Is het logisch dat een speler uit de Eredivisie aanpassingsproblemen heeft bij een amateurclub?

,,Dat weet jij niet meer, maar je had ooit Mark Ens, die van FC Lisse naar VVSB ging. VVSB speelde toen nog tweede klasse. In het begin stak Ens er met kop en schouders bovenuit. Maar door met zo’n groep te trainen, wordt je niveau ook minder. Danny Guijt was gewend om acht keer te trainen, terwijl in de Topklasse maar drie keer wordt getraind, al weet ik dat Danny nog wat voor zichzelf doet. Het is een kwestie van gewenning geweest. Bovendien moet je niet vergeten dat hij nu geen Eredivisie-spelers om zich heen heeft. Danny is altijd een dienende speler geweest.”

Noordwijk lijkt ook de smaak te pakken te hebben. 

,,Noordwijk heeft een goede stap gezet, maar dat betekent niet dat ze er al zijn. Zowel voor Noordwijk als Ter Leede zijn de belangen zaterdag in het onderlinge duel groot. Bij winst kan Noordwijk Ter Leede de definitieve nekslag geven.”

,,En vergeet Rijnsburgse Boys niet. Heel goed dat ze rustig zijn gebleven toen het slecht ging. Niek Oosterlee kon bij de fans in het begin niets meer goed doen. Rijnsburgse Boys zit heerlijk in de wachtkamer en die gaan echt meedoen om het kampioenschap. Dat durf ik wel aan. Als ze niets meer verliezen zouden ze zomaar die titel kunnen pakken. Zaterdag moeten ze uit naar Scheveningen. Dat is traditiegetrouw een lastige tegenstander voor Rijnsburg.”

Rustig is het bij IJsselmeervogels bepaald niet. Die hebben Frans Adelaar vandaag aangesteld. Wat vind jij daarvan?

,,Dat vind ik echt paniekvoetbal. Als je nou kunt degraderen, dat vind ik het nog tot daaraan toe dat je de trainer vervangt. Maar ze doen mee om de titel. Aan de ene kant snap het wel, want ze willen natuurlijk Spakenburg aftroeven. Dat mag blijkbaar best wat kosten. Ik hoorde afgelopen weekeinde al dat Adelaar redelijk aan de prijs is.”

Jij riep een paar weken geleden dat Quick Boys kampioen wordt. Ze lieten zaterdag een mogelijkheid onbenut om in te lopen op Sparta Nijkerk.

,,Er verandert niets, het gat blijft zeven punten en dat is jammer. Maar Ajax is ook gewoon een goede ploeg. Het kan nog steeds, maar Quick Boys kan zich niet nog een misstap permitteren. En de misstap van Nijkerk moet snel komen. Als ze daar over een paar weken naartoe gaan, moet het gat drie of vier punten zijn.”

,,Anders wordt het nacompetitie. Ik heb al van wat mensen gehoord dat het een droomscenario zou zijn als Katwijk en Quick Boys elkaar treffen in de nacompetitie. Dat heb ik liever niet, want ik wil ze beide in de Topklasse. Datzelfde geldt voor Ter Leede en Noordwijk. Wat dat betreft is het een positief weekeinde geweest. Een aantal weken geleden zeiden we nog dat er zomaar drie streekploegen uit zouden kunnen vliegen. Dat kan, als het meezit, er ook zomaar één worden. Dat is de Topklasse. Elke week ziet de wereld er anders uit.”

POPULAIRE BERICHTEN