Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha, Willem.  Normaal zou ik je naar je weekend vragen, maar laten we starten met het laatste nieuws: Brian van der Werff. FC Lisse heeft zijn contract ontbonden nadat hij tegen IJsselmeervogels een bal vol de dug-out inschoot. Terechte beslissing?
,,Ja, ze tonen zich wel consequent met deze keuze. Ik denk niet dat dit het enige akkefietje is geweest. Zeven gele kaarten is ook veel te veel voor een keeper. Ze maken hier wel een heel duidelijk statement. Ondanks dat ze ook nog maar één keeper hebben. Wesley Storm is naar Amerika, en dan dit als club besluiten. Dat vind ik wel heftig, maar zoals ik al zei consequent.”

Wat vond je zelf van het incident? Heb je de beelden gezien?
,,Bizar vooral. Wat ik nog wel in zijn voordeel vind spreken is dat je hem in eerste instantie echt naar de vrije man ziet kijken. Je ziet ‘m twee keer duidelijk naar voren kijken in het veld. Op zoek naar afspeel mogelijkheden. Daarna schiet hij ‘m alleen wel vol de dug-out in. Dat hoort absoluut niet.”

,,Hij doet zichzelf veel te kort door alweer zijn zevende gele kaart van het seizoen te pakken. Dan moet je jezelf ook een spiegel voorhouden. En je moet er toch niet aan denken dat de pupil van de week was geraakt door Brian?”

,,In eerste instantie dacht ik niet dat FC Lisse in de positie zat om hem zomaar uit de selectie te zetten. Storm is dus weg, ze hebben het zwaar genoeg in de competitie. Maar dit is wel consequent.”

Wie gaat er nu keepen? Björn Haggerty? Misschien Jochem Lensen, de keeper van het tweede.
,,Nou ja, je hebt bij FC Dordrecht (1-4 winst bij Cambuur in de nacompetitie red.) gezien dat er een jonge keeper zomaar kan opstaan.”

Trainer Robbert de Ruiter was woest na afloop. Niet alleen over Van der Werff, maar ook over het gebrek aan arbeid van FC Lisse gedurende de trainingsweek. Hoe kan zoiets in deze fase van de competitie?
,,Het zou te maken kunnen hebben met gemakzucht, nadat ze twee duels achter elkaar hebben gewonnen. Robbert zei ook dat hij het aan de ploeg zag in de warming-up.”

Terug naar het weekend. Hoe was die voor jou? We zagen elkaar zaterdag op De Krom. Hoe heb je Katwijk – De Dijk ervaren?
,,Eigenlijk heb ik genoten van het hele weekend. Zaterdag heb ik Katwijk verdiend zien winnen van De Dijk. Daar was niks op af te dingen. Katwijk heeft gewoon een beter team. Al vind ik dat De Dijk individueel goede spelers heeft.”

Toch was het begin moeizaam, slordig vooral. Was dat kampioensstress?
,,Nee, dat wil ik niet zeggen. Maar over dit seizoen kan je een heel dik boek schrijven. We lopen nu richting het einde en ik denk dat Katwijk toch wel heeft opgezien tegen dit duel.”

Hoe bedoel je dat?
,,Ze hadden twee duels achter elkaar niet gewonnen. De redelijk vlugge goal, na een ruime 25 minuten heeft natuurlijk wel geholpen. Weer uit een penalty. Maar goed, als je veel op de helft speelt van de tegenstander, is de kans ook groter dat je zelf een penalty verdient. Deze was ook terecht. Het is ook gewoon een kwaliteit dat je zoveel strafschoppen mee krijgt. Dan ben je blijkbaar lastig af te stoppen.”

Er werd een overtreding gemaakt op Steven Sanchez Angulo, waarna er een penalty werd toegekend. Hoe vond je hem eigenlijk spelen?
,,Erg sterk. Hij heeft volgens mij nu ook wel een lekker rolletje op het veld. Hij heeft meer vrijheid in mijn ogen. Ik vind hem echt steeds beter worden. Ik zie hem nu wekelijks aan de slag en hij wordt ook steeds belangrijker voor Katwijk.”

Je zei net dat je De Dijk goede spelers vond hebben. Toch staan ze zeventiende. Kan je aan zo’n ploeg zien dat ze een onrustig jaar achter de rug hebben op bestuurlijk gebied?
,,Zeker. Er is genoeg onrust daar geweest. Een sponsor die weg is gelopen. Spelers die zijn vertrokken. Ook een trainer die eerst weg moest en later toch bleef. Hoe je het wendt of keert, dat krijg je als voetballer onbewust wel mee.”

Je noemde het duel voor aanvang al cruciaal. Bedoelde je dat vooral tussen de oren van de spelers?
,,Laat ik het zo zeggen, deze overwinning doet Katwijk mentaal wel erg goed hoor. Nu ligt de druk om van Jong Sparta te winnen iets lager. Natuurlijk willen ze die pot winnen, maar er is geen man overboord als het niet lukt. Daarnaast is die jongen die zaterdag vijf keer scoorde, Halil Dervisoglu, er denk ik niet bij dinsdag. Hij werd zaterdag al opgeroepen voor het eerste elftal van Sparta.”

,,Toch zal het dinsdag geen makkelijke pot worden. Als je een punt pakt als Katwijk-zijnde, doe je het al goed vind ik. Als ze winnen is het alleen maar fantastisch. Maar ik durf wel te beweren dat Katwijk het kampioenschap binnen heeft. Dit gaan ze echt niet meer weggeven.”

De terechte kampioen ook?
,,Degene die aan het einde van het seizoen bovenaan staat is altijd de terechte kampioen. Maar weet je hoe bizar het seizoen is geweest in Katwijk? Ongelooflijk. Ik heb het Jack van den Berg niet letterlijk gevraagd zaterdag, maar ik denk dat dit zijn moeilijkste klus ooit is geweest.”

,,Vaak stap je als trainer in als een andere trainer is ontslagen. Nu stapte hij in terwijl Katwijk bovenaan stond. En dan hebben ze ook nog het verdriet rondom Sander Molenaar te verwerken gehad. Ik gun Katwijk het kampioenschap absoluut. Zo seizoen als dit zal en wil je nooit meer meemaken.”

Karim Hajji pakt momenteel zijn oude taken weer op als teammanager. Hoe fijn is dat voor Katwijk?
,,Heel mooi dat hij dat doet. Toen Sander zo ernstig ziek was, namen Huug Ouwehand en Robbert Susan al wat taakjes over. Het zijn van teammanager is inmiddels, ook in het amateurvoetbal, zo’n uitgebreide taak geworden. Karim gaat het tot het einde van het seizoen doen.”

Even naar die andere Katwijkse club: Quick Boys. Jij hebt altijd geroepen dat zolang het theoretisch nog kan, Quick Boys altijd voor een prijs moet gaan. Zeg je dat nog steeds?
,,Nou, nee dat geloof is nu wel weg. Ik vond het wel goed om te zien dat Yordi Teijsse drie keer scoorde. Dat is lekker voor hem. Ik ben eigenlijk benieuwd of hij niet nog blijft? Hij heeft gewoon een doorlopend contract. Geen idee wat hij dus gaat doen. Hij heeft zelf wel gezegd weg te willen. Maar als de relatie nu met andere spelers weer een stuk beter is geworden, waarom zou het dan niet kunnen dat hij volgend jaar ook gewoon nog bij Quick Boys speelt?”

Gaan wij volgende week een ‘Noordwijks weekendje’ meemaken? Zowel Noordwijk als SJC kan kampioen worden.
,,Ja, en toch denk ik dat er bij beide elftallen geen druk is. Zeker bij SJC. Die hoeven niet, maar mogen. En na de overwinning bij Nootdorp, denk ik dat de druk bij Noordwijk ook wel weg is.”

Maar Noordwijk wil wel heel graag naar die Derde Divisie. Dat levert wel enige nervositeit op toch?

,,Ja, Noordwijk smacht daadwerkelijk naar de Derde Divisie. Daar willen ze zo snel mogelijk bij komen. Voor Omroep West zou het ook leuk zijn. Datzelfde geldt voor SJC. Daar gaan we dan ook als West verslag van doen. Dat zou ik niet verkeerd vinden.”

,,Weet je wat ik trouwens wel heel mooi vond zondag? Dat het derde elftal daar voor sfeeracties zorgt bij het eerste. Dat zie je toch nergens?”

Dan zien we Willem op zondag weer eens op de Lageweg? Trouwens, waar was je zelf afgelopen zondag?
,,Bij Westlandia. Ik heb een hoop goals gezien zeg! Een leuke pot. Het werd 5-4 tegen Be Quick. En eigenlijk is Westlandia nooit echt in de problemen geraakt. Ik vond Adnan Bajic echt fantastisch. Vorig jaar in de nacompetitie was hij ook al zo goed. Hij gaat volgend jaar naar Capelle.”

Is je verder nog wat opgevallen?
,,Ik wil het nog wel even over ADO Den Haag hebben. Het is toch schitterend dat die de play-offs nu hebben gehaald. En dat onder trainer Alfons Groenendijk, die zijn carriere startte bij Katwijk. En ook nog met Jeffrey van As als Manager Voetbalzaken. Hij heeft nog lang bij VVSB gespeeld. Mooie Bollenstreektintjes dus.”

,,Maar vergeet niet dat ‘Fons’ er anderhalf jaar geleden instapte toen ADO ongeveer op degraderen stond. Dan is dit toch giga-knap? Dan hebben ze ook nog een spits in de gelederen die tweede wordt als topscorer van de Eredivisie. We hebben met Omroep West ook een extra-uitzending gemaakt rondom de wedstrijd tegen Roda JC.”

Je hebt genoten las ik op Twitter…
,,Maar dit zijn ook de mooiste maanden van het voetbaljaar. De potten die nu ook nog gaan komen, ook in de Eredivisie, die zijn schitterend. Dan gaat het echt om Europese tickets of lijfsbehoud. Zelfs voor de neutrale tv-kijker is dat enorm genieten.”

,,Dat mis ik wel een beetje in de Tweede Divisie. Daar worden geen duels gespeeld voor promotie. Heel veel wedstrijden gaan nergens meer om. Dat is al een paar weken zo. De KNVB weet nog steeds niet hoe ze dit nu moeten aanpakken. Er zijn ook veel clubs die het tegenhouden. Dus nee, deze keer wijst Willem niet met z’n vingertje naar de KNVB.”

POPULAIRE BERICHTEN