Al vroeg in het seizoen stond Quick Boys zaterdag voor een cruciaal duel. Verlies tegen koploper Sparta Nijkerk zou de Katwijkers al op haast onoverbrugbare achterstand voor de titel hebben gezet. Maar Quick Boys won en doet nu weer helemaal mee. VIDB sprak met trainer Ted Verdonkschot over zijn eerste maanden op Nieuw Zuid, die zeker niet zonder slag of stoot verliepen. ,,Je kunt niet verwachten dat alles in één keer goed gaat.”

,,Het was aanklampen of even in de wachtkamer komen te zitten”, blikt Verdonkschot nog even terug op het spectaculaire treffen van zaterdag. ,,Sparta wil net zoals wij ook aanvallend voetballen en dat kwam ons spel alleen maar ten goede.”

,,In de wedstrijden die we verloren, zag je dat we hebben moeite om met veel ruimte in onze rug te spelen. Tegenstanders graven zich in en loeren op een uitbraak. Als je dat niet goed doet, weten tegenstander op dit niveau daar wel raad mee. Wij hebben de meeste goals voor, maar ook de meeste tegen. Dat zegt natuurlijk wel iets.”

Puzzelen

Tegen Sparta Nijkerk moest Verdonkschot (noodgedwongen) puzzelen. Reinhard Breinburg (vakantie) en Anton den Haan (ziek) waren afwezig. Mike Brandjes begon op de bank. De van AFC overgekomen Mike Ruijter kreeg daardoor centraal achterin een basisplaats. Bart Freke schoof door naar het middenveld en Maarten Woudenberg bewandelde de omgekeerde weg.  ,,Ik wilde Bart doorschuiven omdat die ook aanvallend z’n steentje kan bijdragen.” Die tactische keuze bleek een gouden greep want Freke schoof de 2-2 binnen en benutte vlak voor tijd een penalty.

Op Nieuw Zuid hebben ze ervoor gekozen om Verdonkschot een contract van twee jaar met een optie voor nog een jaar te geven. In Katwijk wordt daarmee gebroken met de traditie dat er direct gepresteerd moet worden. Men gaat voor de lange termijn. ,,Daar is bewust voor gekozen. Er is een nieuw bestuur met een nieuw beleid.”

De Haarlemmer ontkent daarom ook dat Quick Boys moet promoveren. ,,Dat is niet zo. Natuurlijk is het de doelstelling, maar het moet niet. We hebben een jonge groep waar veel muziek in zit. Daar hebben we op ingezet. Dan kan je niet verwachten dat het in een keer allemaal goed gaat. Maar we zijn nu drieëneenhalve maand verder en dan is het goed om te zien dat het er zoals zaterdag een keer allemaal uitkomt”

Geen gemor

Tekenend voor het nieuwe beleid is misschien wel dat de fanatiek achterban de vier nederlagen zonder veel gemor slikte. ,,Die zien ook dat er hard wordt gewerkt en dat er een proces gaande is. Dan begrijpen ze ook de mindere wedstrijden beter.”

,,Ik ben een trainer die graag iets opbouwt. Dan heb ik ook bij Rijnsburgse Boys gedaan. Daar waren de eerste twee seizoenen met twee vierde plaatsen ook niet gelijk hosanna. Daarna liep het als een trein met drie kampioenschappen tot gevolg.”

Het zit Verdonkschot dwars dat de buitenwacht denkt dat er bij Quick Boys met geld wordt gesmeten. ,,Dat is echt niet zo. De jongens die gekomen zijn, konden bij andere clubs meer krijgen maar hebben gekozen voor Quick Boys omdat ze het een fijne club vinden om voor te spelen. Er wordt altijd naar Quick Boys gewezen als club die goed betaalt, maar daarin zijn we zeker niet de enige. Alleen hoor je daar niemand over.”

Zaterdag wacht de inhaalwedstrijd tegen hekkensluiter Montfoort. ,,Ze zullen zich ongetwijfeld gaan ingraven”, denkt Verdonkschot. ,,Ook voor eigen publiek.” De oefenmeester kan weer beschikken over Breinburg en Den Haan. ,,De keuze wordt alleen maar groter. Ik zit er sterk aan te denken om niets te wijzigen. In ieder geval heel weinig.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hans van Duijn.

POPULAIRE BERICHTEN