Ronnie Verplancke wilde nog één keer alles geven voor de ploeg die hem warmte gaf. Waar hij zich jaren thuis voelde en waar hij zonder druk kon floreren. Nog één keer na veel blessureleed in de afgelopen jaren. Toen hij vlak voor de winterstop weer geblesseerd raakte begon het te knagen. De 30-jarige Leidenaar besloot voor zichzelf te kiezen. Na acht jaar – met een jaartje Quick Boys – tussendoor is de samenwerking tussen de middenvelder en Ter Leede voorbij.

Z’n lichaam en agenda stribbelden steeds meer tegen. Ook in het hoofd begon dat een rol te spelen. ,,Ik ging mezelf steeds meer de vraag stellen of ik het qua intensiteit en mentaal nog wel kon opbrengen bij Ter Leede te blijven spelen.” Verplancke besloot dat twijfel een slechte raadgever is en stapte naar z’n trainer.

Henk Wisman begreep de noodkreet van z’n vice-aanvoerder en kon zich niet anders neerleggen dan bij diens besluit. ,,Het drie keer trainen in de week, mijn agenda in mijn dagelijks leven, de wedstrijd op zaterdag. Het ging allemaal steeds meer tegenstaan.” De blessure van Verplancke verergerde die gedachte.

,,Dat kan prima in de Tweede Klasse, waar de intensiteit lager is, waar ik twee keer train in plaats van drie keer en waar ik dus meer tijd overhoud voor andere dingen.”

Een typische contactblessure hield hem de afgelopen maanden aan de kant. ,,Deze keer mijn enkel. Het kraakbeen bij zowel mijn enkel als mijn knie wordt steeds slechter. Vooral mijn knie, dat is de laatste jaren al niet zo heel goed meer. Maar het voetballen zelf blijft onwijs leuk. Daarom wil ik wel dat plezier blijven beleven. Dat kan prima in de Tweede Klasse, waar de intensiteit lager is, waar ik twee keer train in plaats van drie keer en waar ik dus meer tijd overhoud voor andere dingen.”

Op de fiets
Verplancke besloot na een rondgang bij UVS, Ter Leede en zelfs een jaartje Quick Boys, zijn oude club, Voorschoten ’97, z’n nieuwe bestemming zou worden. Opnieuw terug naar een club waar hij jaren geleden ook al de warmte van ondervond. Terug ook naar voetballen met een oude vriend: Shemiel Constancia.

,,En wanneer ik weer topfit ben, dan denk ik ook van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor Voorschoten ’97. Dat is zelfs bij Ter Leede nog gebleken de afgelopen jaren, dus een paar niveautjes lager, moet dat ook kunnen. In alles liet Voorschoten ook merken mij en graag bij te hebben. Ze werken daar nu met een relatief jonge groep. En het is lekker dichtbij Leiden. Ik kan weer op de fiets naar de club nu.”

In Sassenheim vond Verplancke jarenlang z’n thuis. De warmte en gemoedelijkheid die Ter Leede al die jaren richting hem uitstraalde, paste precies bij hem. ,,Een club die wel wil presteren, maar waar er geen paniek heerst als er twee keer achter elkaar wordt verloren. Een club waar jonge mensen een kans krijgen. Ze zijn ook wel aan een budget gebonden en kunnen niet zoals Quick Boys, Katwijk, Spakenburg of IJsselmeervogels overal maar de beste spelers vandaan halen.”

,,Toen heb ik ook de transfer naar Quick Boys verdiend. Dat zie ik ook nog als een hoogtepunt.”

,,Toen ik in 2010 naar Ter Leede kwam, was ik ook één van de jongere gasten, die werd gehaald van een lager spelende club. Eigenlijk ging de overgang naar Sassenheim direct heel goed. In mijn derde jaar werden we kampioen en heb ik daarna nog een jaartje Topklasse meegemaakt. Toen heb ik ook de transfer naar Quick Boys verdiend. Dat zie ik ook nog als een hoogtepunt. De tweede periode in Sassenheim, waarin ik nu zit, is iets negatiever, vanwege alle blessures.”

AFC (zat.)
Als weer z’n fysieke gesteldheid aan het woord komt, is de link naar de huidige situatie makkelijk gelegd. Verplancke mist namelijk noodgedwongen het duel met AFC (zat.). De middenvelder maakt dit weekend z’n minuten in het tweede van Ter Leede.

,,Het gaat de goede kant op met mijn enkel, dat wel. En eigenlijk wilde ik ook wel weer met één spelen. Maar ik moet vooral wedstrijdritme opdoen, minuten maken. En dan is het slimmer om met twee mee te doen. We spelen nog een potje of acht, voordat de nacompetitie begint. Daarin wil ik nog van waarde kunnen zijn. De titel denken we niet meer aan.”

,,Echt, die play-offs kijk ik naar uit. Dat zijn altijd leuke potten met lekker weer en veel publiek. We hebben de promotie nu drie keer misgelopen. Het zou echt top zijn als ik afscheid kan nemen met een promotie.”

Foto: Hans Schalk

Bekijk ook: ‘In de Taxi met Willem: Ronnie Verplancke’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)