Rodelantaarndrager FC Lisse heeft het inhaalduel tegen Katwijk dinsdagavond niet kunnen aangrijpen om haar achterstand op de concurrentie in de Tweede Divisie dichterbij te halen. De gasten liepen in een half uur tijd met speels gemak naar 0-3 uit en freewheelden vervolgens naar een 1-5 zege op Ter Specke. Lisse bleef daarmee op vier punten achterstand van Kozakken Boys en Excelsior Maassluis staan, Katwijk kwam tot op twee punten van dorpsgenoot Quick Boys, dat voor die kleine voorsprong echter een wedstrijd meer nodig had.

Binnen de kortste keren sneuvelden er drie seizoenrecords op Ter Specke. Drie tellen na aanvang floot scheidsrechter Sturm voor de eerste overtreding, een minuut later lag de bal voor de eerste keer in het net en binnen drie minuten werd de wedstrijd gestaakt. Voorwaar een levendige openingsfase!

Streep door Lisser plannen
Uiteraard was het idee van de thuisclub dat een eventueel succes mede zou afhangen van de vraag of het Katwijk lang van scoren af zou kunnen houden. Dat lukte nog geen twee minuten. Toen immers kwam Ruben Doesburg op rechts door tot de achterlijn en werd de harde voorzet onvoldoende verwerkt in het centrum van de Lisser defensie. Des Kunst kreeg voldoende ruimte om doeltreffend te zijn; 0-1. Het betekende meteen ook het stilleggen van de wedstrijd vanwege plotseling opkomend plaatselijke oranje mistvorming.

Katwijk loopt uit
Na de hervatting ontwikkelde zich een wedstrijd waarin Katwijk het initiatief had en Lisse probeerde via de spaarzame uitvallen voor succes te zorgen. Toon Zwetsloot bijvoorbeeld had na twintig minuten een aardige kans, maar schoot naast. Finn Janmaat deed het aan de overkant even later beter. Doelman Joost Meendering ging nog gestrekt naar de bedreigde hoek maar was volkomen kansloos toen een Lisser been de bal toucheerde, 0-2. Niet veel later lag ook de 0-3 in het Lisse-doel. Nu was het Joey Ravensbergen die een voorzet van rechts bij de tweede paal binnen tikte.

Gas terug
Katwijk nam na de derde treffer gas terug. Aangezien FC Lisse ook bij de ruime achterstand in ieder geval strijd bleef leveren betekende deze wijziging in het strijdbeeld dat FC Lisse enkele kansen bijeen wist te voetballen. Zo kreeg Jaap Zwetsloot een prachtige kans de 1-3 bij de tweede paal binnen te koppen maar mikte hij naast het doel van Mark de Vries. Even later was het alsnog raak voor de thuisclub. Nerivio Kasanwirjo vond ruimte om ver te komen aan de rechterkant en zijn voorzet werd bij de tweede paal door Max Hudepohl op waarde geschat. In de extra tijd van 6 minuten kregen beide teams nog een kans. Enzo Stroo was dicht bij de 2-3 maar kon net niet bij een voor voorzet van Tim Brinkman en aan de andere kant faalde Ruben Doesburg in een 1 op 1 situatie met Joost Meendering. Doesburg miste het doelvlak.

Meteen weer raak
Werd FC Lisse bij aanvang van de wedstrijd al snel op een tegentreffer getrakteerd, na de thee was het al niet anders. Rick van der Meer mocht aanleggen voor een vrije trap en dat deed hij perfect. De bal vloog in de korte hoek de kruising in. Met de 1-4 was het laatste restje hoop weggeschoten bij FC Lisse. Katwijk speelde in het restant nog een aantal schietkansen bijeen maar had daarbij het vizier niet echt scherp afgesteld. Kansen te over voor de voorwaartsen maar het was pas in de slotfase dat Katwijk nog een duit in het zakje deed.

Invaller Jaymillio Pinas kon vrij opstomen en mikte de bal via de rechterpaal achter doelman Meendering. De 1-5 maakte duidelijk dat er op Ter Specke wel een derby werd gespeeld, maar geen wedstrijd.

Tekst: Theo Uphus

Bekijk ook: Van der Meer (Katwijk): ‘Drie keer is scheepsrecht’