Een roerige en emotionele week op het Duyfrak werd afgesloten met de thuiswedstrijd tegen FC Skillz. Midweeks werd de selectie opgeschrikt door een incident met speler Bas van Delft die tijdens de training in elkaar zakte als gevolg van hartfalen. Adequaat optreden van omstanders hebben groot leed voorkomen, maar dat een dergelijke gebeurtenis een grote impact op de groep heeft, moge duidelijk zijn. Gelukkig gaat het relatief goed met Bas en mede op zijn voorspraak werd er zaterdag wel gewoon afgetrapt. Dat de wedstrijd – nog behoorlijk onterecht trouwens – verloren ging was zuur, maar plaatste de belangrijkste bijzaak van het leven wel in het juiste perspectief. De opluchting over de afloop van dinsdag overheerste de teleurstelling van de verloren pot tegen FC Skillz op zaterdag.

Het verschil met de promovendus op de ranglijst was slechts één punt. Toch viel direct op dat de tegenstander niet was gekomen om te voetballen. Valken ’68 domineerde met uitstekend veldspel en met een balbezit van minimaal tachtig procent werd in het eerste half uur uitstekend over de grond gevoetbald. Toch leverde dit uitstekende spel veel te weinig kansen op. De vaker genoemde eindpass ontbrak jammerlijk. Daarbij had Valken ’68 in de tweede minuut al een strafschop moeten hebben, nadat Thijs den Hollander opzichtig aan de arm onderuit werd getrokken.

Al met al een prima spelend Valken ’68 maar kansen werden er niet genoteerd. Een aloude voetbalwet kwam om de hoek kijken en tegen de verhoudingen in geraakte de tegenstander op 0-1. Een vrije trap leverde een scrimmage op waarbij tevens de druk vlaggende Wim Masmeijer over het hoofd werd gezien. Aanvoerder Samir el Moussaoui haalde de trekker over: 0-1. Hierna was de ploeg van Derek van der Plas het initiatief een beetje kwijt en de rust kwam als gelegen om orde op zaken te stellen.

Tegen de verhoudingen
In de tweede helft werd aanvaller Samet Arikan gebracht. Toch was de hegemonie minder groot dan in het eerste bedrijf. Opvallend genoeg kreeg de thuisploeg nu wel meer kansen en mogelijkheden door wat opportunistischer spel. Probleem bleef alleen dat die laatste bal net niet zuiver genoeg was. Met nog zo’n twintig minuten op de klok, hing de gelijkmaker in de lucht en juist op dat moment ging het mis. Een counter van FC Skillz bracht Jesper Slootweg dusdanig in de problemen dat Abdel Tufi als invaller de 0-2 via de binnenkant van de paal mocht binnentikken.

Een tussenstand die tegen de verhoudingen was en ook niet meer kon worden weggepoetst. Toch was trainer Van der Plas na afloop niet al te kritisch op zijn mannen. Hij had lange tijd zijn ploeg zien doen wat hij graag ziet en daarbij was ook voor hem als eindverantwoordelijke duidelijk dat voetbal soms bijzaak is.

Na afloop sprak VIDB met trainer Derek van der Plas. Beluister dat audio-interview hieronder:

Tekst en interview: Marcel van der Vijver

Check ook: Van Delft: ‘Super dankbaar voor manier waarop dit op het veld is opgepakt’