Een 2-5-eindstand bij VVSB – Sparta Nijkerk zou het vermoeden kunnen aanwakkeren dat de bezoekers de Boekhorstbewoners afgelopen zaterdag van het kastje naar de muur speelde. Dat was echter zeker niet het geval. Na afloop van het duel kon slechts worden geconstateerd dat de oranjehemden hun kansen voor de pauze beter afmaakten dan BAVO met als gevolg een onoverbrugbare 1-4-ruststand. Beide teams scoorden na de pauze nog eenmaal in deze voor het publiek prima te verteren wedstrijd.

Beide coaches moesten enkele spelers missen. Bij de gasten was Roy Bakkenes nog altijd vanwege een blessure afwezig. Aan de kant van de paarsgelen is spits Jesse van Nieuwkerk waarschijnlijk het restant van het seizoen afwezig vanwege een ingescheurde kruisband en was voor deze wedstrijd ook Jermano Lo Fo Sang afwezig. Zijn positie aan de linkerflank werd ingenomen door Tim de Rijk. Daarnaast was Mounir Mounji vanwege lichamelijk ongemak niet in staat te starten.

De Spartanen schoten het hardst uit de startblokken. Dat leverde spits Mark van der Weijden drie kansen in zes minuten op. De eerste schoot hij vanaf links voorlangs, de tweede kopte hij naast en de derde schoot hij onberispelijk achter Ruben Valk.: 0-1. Aan die treffer ging een lelijke fout in de opbouw van VVSB vooraf.

Gelijkmaker gevolgd door tegendoelpunten
Binnen een kwartier zette VVSB deze fout weer recht. Gyliano van Velzen wist zich nabij de zestienmeterlijn knap vrij te draaien en drukte meteen af voor de gelijkmaker. Enkele minuten later leek Ian van Otterlo aan een voorsprong te helpen. Een snoeihard afstandsschot bleef buiten bereik van doelman Mathijs Swaneveld, maar sprong via de paal naast het doel.

Twee minuten later viel dan toch de 2-1, maar dan in het voordeel van Sparta Nijkerk. Bram van Dongen ging bij een verdedigende actie in de fout en Mike Ahrens profiteerde van de hem geboden ruimte. Doelman Ruben Valk kon niets tegen het lobje uitrichten. Halverwege de eerste helft was het andermaal de Veluwse club die tot scoren kwam. De lange en razendsnelle verdediger Janic Makizodila stoomde via de rechterflank op tot bij de achterlijn en legde op maat terug op Van der Weijden, die eenvoudig de 1-3 binnen kopte.

Kans op kans voor VVSB
VVSB deed er alles aan om terug in de wedstrijd te komen. Via een uitstekend draaiend middenveld werd Sparta Nijkerk tot fouten gedwongen. Gevolg: Guus Verver schoot net voorlangs, Ricardo Kuyvenhoven schoot eerst een keer hard tegen doelman Swaneveld op en had even later pech dat hij een rebound van de paal net naast schoot en Van Otterlo schampte een voorzet van links met het hoofd maar zag de bal tot zijn ontzetting voor het doel langs verdwijnen.

Het wachten leek op de 2-3, maar het werd vlak voor rust nog 1-4. Een snelle counter van de oranjehemden eindigde met een harde voorzet vanaf links die door Tyrone Fonville bij de eerste paal werd binnengetikt.

Het doelpunt duidde min of meer het grote verschil tussen beide teams aan. Waar VVSB vooral vaak net niet scoorde, lukte dat de Spartanen bij de kansen die het kreeg uitstekend. En dus stond er een enigszins geflatteerde 1-4 tussenstand bij rust op het scorebord.

Sparta Nijkerk past zich na rust aan
Het was ook coach Eric Speelziek van de bezoekers niet ontgaan dat VVSB wel degelijk knap meedeed in deze wedstrijd. Hij paste zijn tactiek daar ook op aan en moest daarnaast zijn doelman Swaneveld inwisselen voor Sem van Steenis vanwege een enkelblessure. Wilfred van Leeuwen wisselde in de rust ook en bracht Obi Onyeike voor Van Dongen. Het spel bleef ook in de tweede helft op en neer golven en het aantal kansen liep ook regelmatig verder op. Zo kwamen Verver en Van Otterlo tot gevaarlijke doelpogingen namens VVSB, maar was Fonville ook dicht bij de 1-5 toen hij 1-op-1 zijn meerdere moest erkennen in doelman Valk.

Na 70 minuten viel die 1-5 alsnog toen de Nijkerkers Van der Weijden op rechts vrij konden spelen en zijn schot snoeihard bovenin de korte hoek zagen verdwijnen. Voor de puntenverdeling maakte het uiteraard niet meer uit, maar VVSB werd kort voor tijd toch nog een keer beloond voor haar aandeel in deze aantrekkelijke wedstrijd. Kuyvenhoven mocht vanaf zo’n 25 meter aanleggen nadat Victor van der Linde was neergelegd en hij deed dat met verve. Via de paal ketste de bal achter doelman Van Steenis als gevolg waarvan de eindstand nog enigszins dragelijk 2-5 werd.

Tekst: Theo Uphus