De openingstreffer voor je rekening nemen in je afscheidswedstrijd. Dat lukte Ter Leede-middenvelder Toon Zwetsloot in de ontmoeting tegen runner-up Sportclub Feyenoord. Om in het tweede bedrijf bij een 3-0 voorsprong, bijna opnieuw met het hoofd, het net te vinden. Dit keer zat de onderkant van de lat echter in de weg. Dat de bezoekers hierna alsnog tot 3-2 terugkwamen, maakte het hierna voor de Sassenheimers in de slotfase alsnog onnodig spannend.

,,Bijna was een mooie middag daardoor in de slotfase in mineur geëindigd”, vertelde een opgeluchte Zwetsloot na afloop. De middenvelder nam door de 3-2 zege op nummer drie Feyenoord op gepaste wijze afscheid van de club waar hij opgroeide.

Begin april is het Australische Brisbane voor onbepaalde tijd zijn bestemming. Zaterdagmiddag lag zijn focus echter nog bij rood-geel, dat de druk op koploper Volendam in stand diende te houden via een zege op de Rotterdammers. ,,Uiteindelijk is dat gelukt, maar we hebben het ons daarbij wel onnodig moeilijk gemaakt. Na de 3-0 hadden we het natuurlijk nooit zover mogen laten komen.”

,,Tot de 1-0 was het van onze kant niet goed genoeg. Dat gold ook voor mezelf.”

Volledige controle
Dat het toch nog een wedstrijd werd, had Ter Leede volledig aan zichzelf te danken. Met de 3-0, die pal na de thee viel, leek de wedstrijd volledig gespeeld. Maar omdat de bezoekers zich niet wensten neer te leggen bij een naderende nederlaag, werd de druk op het Ter Leede-doel direct opgevoerd.

Die comfortabele voorsprong was overigens te wijten aan één productieve minuut in de eerste helft. In een open wedstrijd waren er eerst over en weer mogelijkheden. Zonder dat het net daarbij overigens gevonden werd. Zo knalde Jeffrey Bok hard voorlangs en kon Ter Leede-goalie Michael Bekkers met de voet ternauwernood redding brengen op een afstandspegel van Junior Obiku.

,,Tot de 1-0 was het van onze kant niet goed genoeg. Dat gold ook voor mezelf”, erkende Zwetsloot. ,,Pas daarna begon het te draaien en hadden we volledige controle.”

De openingstreffer kwam overigens tot stand nadat Feyenoord-goalie Rick van der Burg een poeier van Bok met de vuist onschadelijk had gemaakt. De strak voorgebrachte hoekschop die hierop volgde werd door Zwetsloot bij de eerste paal met het hoofd knap tot de 1-0 gepromoveerd. Nauwelijks bekomen van de schrik was een knappe loopactie van Ian van Otterlo – na een halfuur op de klok – goed voor een verdubbeling van de rood-gele voorsprong.

Mike Boelee wordt opgevangen door zijn tegenstander.

Voorbarig
,,Daarna begon het bij ons te draaien en hadden we eigenlijk geen kind meer aan Feyenoord. Toen de 3-0 viel leek het helemaal klaar. Dat dacht ikzelf ook en dat was achteraf gezien toch wel iets te voorbarig. We holden achteruit en konden dat in het vervolg van de tweede helft niet meer omzetten. We kwamen er gewoon niet meer uit.”

,,Nu eerst maar op naar het afscheidsfeestje hier. Met muziek waar ook mijn hele familie bij is.”

Onderkant lat
Direct voorafgaand aan de derde Sassenheimse treffer dacht heel Feyenoord aan een strafschop na een overtreding op Obiku. Arbiter Jobse wilde daar echter niet aan, waarna de naar binnen snijdende Van Otterlo bijna direct daarop diagonaal het net vond. Even later rook Ter Leede in de persoon van Zwetsloot zelfs nog aan een grotere voorsprong. Opnieuw leek de middenvelder uit een hoekschop raak te koppen. Via de onderkant van de lat kwam de bal echter weer terug in het veld. ,,Natuurlijk juichte ik wel, maar de bal bleef duidelijk voor de lijn”, bekende een lachende Zwetsloot.

Het offensief dat Feyenoord hierna ontketende, leidde overigens niet tot al te veel mogelijkheden. Het enige wapenfeit van de ploeg van Raymond Frehé was een kansrijke kopbal van verdediger Matthew Jones. De richting ontbrak daarbij volledig. Met ruim twintig minuten op de klok was het alsnog raak. En weer was een hoekschop de aanleiding tot een doelpunt, toen Joris van Eijk ongehinderd mocht raak koppen (3-1).

Afscheidsfeestje
Een streep door de rekening van de gastheren die Feyenoord hierna met nog wat meer energie richting Bekkers zagen opstomen. Een overtreding binnen de zestien op Obiku was vervolgens de inleiding tot een hectische slotfase toen Quincy Oosterom hierna vanaf penaltystip geen fout maakte.

,,In de slotfase hielden we gelukkig stand en werd wat als een mooie middag begon, ook echt een mooie middag. Het voelt momenteel wel een beetje dubbel aan. Natuurlijk heb ik er zelf bewust voor gekozen om nu naar Australië te vertrekken. Door de winst hebben we Feyenoord op een beslissende afstand gezet.”

,,Het wordt in het restant van de competitie een tweestrijd tussen ons en Volendam. Die zal ik vanaf de andere kant van de wereld moeten volgen. Nu eerst maar op naar het afscheidsfeestje hier. Met muziek waar ook mijn hele familie bij is. Geweldig om hier op deze manier af te sluiten.”

Ter Leede-sc Feyenoord 3-2 (2-0) 30. Zwetsloot 1-0, 31. Van Otterlo 2-0, 47. Van Otterlo 3-0, 68. Van Eijk 3-1, 82. Oosterom 3-2 (strafschop)

Ter Leede: Bekkers, Boelee, Van der Lans, Zandbergen, Mouchih (75. Gillissen), Zwetsloot, Van Otterlo, Wajer, Bok, Limon (75. Petronia), Steemers (86. Van den Berg)

Foto: Hans Schalk

Bekijk ook: ‘Zwetsloot: ,,Als ze kampioen worden, krab ik toch drie keer achter m’n oren” (video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Bewerken
Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)