Een gevoel van verbazing maakte zich van menigeen meester in Friesland afgelopen zaterdagmiddag, op het moment dat de opstelling van FC Rijnvogels uit de printer rolde. Normaliter prijkt bovenaan de elf namen van de Katwijkers die van Peter Messemaker. Hein van Heek had, in een poging alle zeilen bij te zetten, gewisseld van doelman en Gert Jan Vlieland tussen de palen geposteerd. Hij deed het naar behoren en had zijn aandeel in de 1-3 overwinning.

,,Je weet dat je die pot moet winnen en dat je pas na 90 minuten weet je waar je aan toe bent. Dit is mega zuur. Alsof het een verloren wedstrijd is, zo loop je het veld af”, treurde Vlieland na afloop. Ondanks dat Rijnvogels degradeerde, omdat de concurrentie zelf ook won, kan Vlieland zichzelf niks verwijten. Hij deed het naar behoren en hield in de 70e minuut, bij een 1-2 stand, zijn team in de wedstrijd door één op één Oebele Schokker van scoren af te houden. ,,Ik kan zelf terugkijken op een positieve wedstrijd. Ik heb gedaan wat ik moest doen en dat is Peter overnemen en zorgen dat we die wedstrijd binnenhaalden. En dat is gelukt.”

,,Hij stuurde me ‘s ochtends nog een appje om me succes te wensen en dat hij trots op me was.”

Dat juist in de laatste wedstrijd van het seizoen de doelman een kans kreeg, kwam ook voor Vlieland als een complete verrassing. ,,Vrijdagmiddag belde Hein me op en zei: jij staat morgen op doel. Ik dacht eerst van: dat kan niet. Peter zit in een mindere fase momenteel en hij zei: morgen is de laatste kans, ik zet mijn hoop op jou. Ik denk dat jij er morgen beter voorstaat dan Peet.”

Tweede plan
Een lezing die Van Heek na de wedstrijd ook onderschreef. Messemaker zelf baalde uiteraard van de ontstane situatie, maar wilde er verder niet te veel over kwijt. Nu Rijnvogels uitgevoetbald is, is er tijd en ruimte voor overdenking. Messemaker was in het seizoen van de promotie nog verkozen tot speler van het seizoen. En hoewel hij zelf als eerste toe zal geven dat hij niet het beste seizoen uit zijn carrière heeft gekeept, zal hij -ook gezien zijn leeftijd- weinig zin hebben in een heel seizoen op het tweede plan.

,,Peter neemt het op als een volwassen man. Hij stuurde me ‘s ochtends nog een appje om me succes te wensen en dat hij trots op me was en dat ik het verdiend had”, vertelt Vlieland. ,,Het is wel weer mooi dat hij zo is, naar mij toe.” Vlieland voelde op zijn beurt mee met zijn gepasseerde teamgenoot. ,,Je gunt het niemand dat je zo de laatste wedstrijd op de bank moet zitten. Maar voor mij was het wel een goed moment om mezelf op de kaart te zetten. Ik denk dat ik dat positief heb gedaan. We gaan zien wat eruit komt.”

Foto: Stefan Rijnders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen