Het verschil op de ranglijst tussen Ter Leede en FC Rijnvogels was voor aanvang dertien punten in Katwijks voordeel. Daar was zaterdagmiddag op de Roodemolen weinig van te merken. Pas na een uur, toen Ter Leede uit het niets de gelijkmaker had gescoord, ontbrandde het duel en werd het alsnog vermakelijk. De thuisclub trok dankzij twee goals van Jeffrey Bok uiteindelijk aan het langste eind: 2-1.

Het venijn zat ‘m zaterdagmiddag in Sassenheim duidelijk in de staart. Ter Leede leek het eerste uur niet beter te kunnen, waar Rijnvogels het wel best leek te vinden. De bezoekers waren voor rust sterker en kregen zeker een viertal goede kansen. Uiteindelijk was het bij rust 0-1 door een goal van Rob Zandbergen na iets minder dan een half uur spelen. Daarnaast had Martijn Tjon-A-Njoek twee goede kansen gemist en haalde Mitchell Kappenberg een schot van doelpuntenmaker Zandbergen van de lijn.

De tweede helft begon met een harde knal van diezelfde Zandbergen, uitblinker aan de kant van de Vogels. Daarna ging het steeds wat minder met de bezoekers. Trainer van Rijnvogels Hein van Heek had zich, vooral na rust, behoorlijk geërgerd aan zijn ploeg:  ,,Dit hebben we helemaal zelf gedaan. En dan vooral in de tweede helft. De eerste helft waren we oppermachtig. Het stond goed en we waren fel en gretig.”

Kruys                Basisdebutant Marc de Kruys voelt de hete adem van Pieter van der Breggen in zijn nek

Na de gelijkmaker was Ter Leede los en leek Rijnvogels de regie kwijt. Van Heek: ,,In de tweede helft dachten ze -althans dat gevoel had ik – dat het allemaal vanzelf ging. Je zag dat voor de gelijkmaker al een beetje doorsijpelen in het team.”

Collega Henk Wisman had gezien dat zijn team een boost kreeg door de eerste goal van Jeffrey Bok: ,,Ik kreeg de indruk dat wij na de 1-1 wat meer vertrouwen kregen. En dat we het conditioneel op konden brengen tot aan de laatste minuut te blijven gaan. Dat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt.”

Ontbranding
Die gelijkmaker kwam op naam van Bok, voor rust ook al de gevaarlijkste Sassenheimer. ,,De eerste helft kwam ik een paar keer goed naar binnen, maar was ik ongelukkig in de afwerking. In de rust besloot ik met de trainer door te pakken en dat heeft goed uitgepakt.”

De vleugelspeler maakte namelijk ook de tweede goal voor Ter Leede. Selmo Kurbegovic schoot goed in. Peter Messemaker kon in eerste instantie nog redding brengen, maar in de rebound stond Bok op de juiste plek om af te ronden. Pas daarna kwam het duel echt los en waren er nog opwindende momenten voor beide goals. Wisman: ,,Het werd toch nog een echte derby, ondanks dat de echte belangen er vandaag niet waren. Er waren spectaculaire  momenten voor beide goals, en dat is toch waar de mensen voor komen.”

Ter Leede kreeg na de 2-1 de ruimte om te voetballen en Rijnvogels zette nog een keer aan op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er dus niet, vooral door een aantal prima reddingen van Bogdan Constantin. Vorige week nog zo ongelukkig spelend tegen Noordwijk.

Bok                              Jeffrey Bok, maker van twee goals, duelleert met Wouter Soomer

Man van de wedstrijd Bok was blij dat zijn ploeg de drie punten over de streep had weten te trekken: ,,Deze overwinning was belangrijk voor ons. Bij verlies hadden we weer wat gedaald op de ranglijst.  Nu blijven we in de middenmoot. We gaan lekker de laatste wedstrijden spelen. Proberen om ze allemaal te winnen. Daar gaan we ook voor als team.”

Bij Rijnvogels leek een aantal spelers met het hoofd al bij de nacompetitie. Van Heek: ,,Daar ben je sowieso mee bezig. We hebben een kleine selectie. Er zijn jongens die op scherp staan. Die willen ook niet tegen een schorsing aanlopen. Maar dat was de eerste helft ook. Het kan dus niet aan de nacompetitie liggen. Het ligt aan de instelling. Ik heb ook gezegd na de wedstrijd dat ik daar absoluut niet blij mee ben, want zo kunnen we de nacompetitie niet in. Het resultaat interesseert me niet, dat maakt niet zoveel uit. Maar ik baal wel van hoe we de tweede helft gevoetbald hebben.”

Ter Leede – FC Rijnvogels 2-1 (0-1): 28. R. Zandbergen 0-1, 58. Bok 1-1, 73. Bok 2-1.

Ter Leede: Constantin, Boelee, Arroyo, Kewal, Robertson (87. Bayram), Kappenberg, Ammerlaan, Verplancke, Bok, Dam (58. Kurbegovic), De Kruys.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Joey Zandbergen, Wijmer (83. Van der Gugten), Soomer, Rob Zandbergen, Kooij, Van der Horst, Van der Breggen (67. Onderwater), Tjon-A-Njoek (67. Sammy Zandbergen)

Foto’s: Hans Schalk