Het is nu net een jaar geleden. Maik van Zanten schiet in de absolute slotfase Noordwijk –zijn club op dat moment- langs Quick Boys in het Hoofdklasse duel. Van geluk weet Van Zanten niet waar hij het zoeken moet. Het verleidt Willem van Zuilen op Omroep West tot de woorden ‘Jongen, jongen jongen. Maik van Zanten en het jongensboek. Vijf jaar lang blessureleed en nu belangrijk voor Noordwijk.’

De beelden staan nog op Youtube. Van Zanten begint te lachen als hij er aan terug denkt. Het jongensboek is nu weer even gesloten. Aan het boek vol blessureleed wordt juist een hoofdstuk toegevoegd. Nog voordat Van Zanten belangrijk kan zijn voor zijn nieuwe club, FC Lisse, is hij alweer bezig met revalideren. Weer. ,,Ik heb al de naam van veel blessureleed en dan komt er zo’n onbenullige blessure bij in de voorbereiding”, baalt Van Zanten. De aanvaller speelde in de voorbereiding een wedstrijd met het tweede, wanneer hij met een halve volley de keeper van de tegenstander wil verschalken. Op dat moment komt er een tegenstander met gestrekt been in. Van Zanten wordt in een split-second weer terug geworpen naar zes weken revalidatie. ,,Voor mijn doen was ik al lang fit. Al twee jaar achter elkaar”, kan Van Zanten er gelukkig ook de grap nog wel van inzien.

De aanvaller wordt goed ontvangen bij zijn nieuwe club FC Lisse en voelde al snel dat hij de juiste keuze had gemaakt. Hij wil dolgraag minuten maken en belangrijk zijn voor het eerste. Maar de manier waarop mensen op de club met hem omgaan doet hem goed. ,,Werkelijk waar; iedereen vraagt hoe het met me gaat. Iedereen. Ook trainer Van der Laan stuurt me af en toe een berichtje hoe het herstel gaat.”

Toch zal Van Zanten deze maand niet meer in actie komen. De 27-jarige voetballer is inmiddels een ervaringsdeskundige als het gaat om revalideren. Knieblessures bepaalden lang zijn voetbalcarrière. ,,Je leert er mee omgaan. Je wilt zo graag, maar ik kan dankzij alle blessures die ik al achter de rug heb, de knop goed omzetten. Neem Justin Valk, hij is nu geblesseerd aan zijn kuit. Die zegt regelmatig tegen mij ‘ik kan hier niet tegen, ik wil spelen man’. Het is mooi om te zien dat hij zo gretig is en ik probeer hem dan wel te helpen om weer terug te komen en de knop om te zetten.”

Het prettige voor Van Zanten is dat hij vanaf deze week ook weer op het veld staat. Nog niet om minuten te maken, maar het punt van volledig herstel komt steeds dichterbij. ,,Die vervelende rondjes om het veld heb ik wel gezien. Het begint te kriebelen. Er ligt een heerlijke grasmat hier. Ik wil gewoon spelen. Ik wil laten zien wat ik kan.” De komende weken moeten we het echter nog even doen met de beelden.

Tekst: Frank Venema


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude