Tom Zoontjes speelde zaterdag zijn tweehonderdste duel voor FC Lisse. Daar komen in het meest rooskleurige geval nog vijftien wedstrijden bij. Zoontjes houdt het na dit seizoen voor gezien bij FC Lisse. ,,Het is mooi geweest”, vertelt hij. ,,Ik weet zeker dat ik echt wel dingen ga missen en jammer ga vinden, maar het is een bewuste en weloverwogen keuze geweest.”

,,Het is een combinatie van factoren”, vertelt Zoontjes. ,,Ik werk in Almere, woon in Castricum en voetbal in Lisse. Dat betekent dat ik elke week een aardige puzzel moet leggen om het allemaal te redden. Afgelopen jaar is het prima gegaan, ook met hulp van het thuisfront, maar het is nu tijd om wat aandacht aan andere dingen te geven. Het is een bewuste keuze geweest om het voetbal te laten lopen.”

Knopen doorgehakt
De beslissing van Zoontjes om na dit voetbaljaargang af te zwaaien, stond al een jaar vast. ,,Vorig seizoen twijfelde ik al heel erg of ik wel of niet door zou gaan. Uiteindelijk besloot ik er toch een jaartje aan vast te plakken, maar heb ik toen gelijk bij de club aangegeven dat het mijn laatste seizoen zou worden.”

,,Als je dit een halfjaar geleden had gezegd, had ik geantwoord: ‘je bent niet goed’. Maar het zou zomaar kunnen, de titel.”

Een poging om de captain op andere gedachten te brengen, kwam er vanuit de clubleiding dan ook niet. ,,,We hebben heel eventjes gesproken”, vertelt Zoontjes. ,,Ze vroegen of mijn standpunt nog gewijzigd was. Dat was niet het geval. Vervolgens hebben we er een biertje op gedronken en verder niets.”

Het moge duidelijk zijn: Zoontjes vertrekt straks door de voordeur, als een geliefd en gewaardeerd selectiespeler. ,,Anders blijf je ook niet acht jaar bij een club. Het zijn fijne jaren geweest, met hoogte- en dieptepunten. Ook heb ik veel voetbalvrienden gemaakt. Ik ga Lisse niet zomaar achter me laten en zal er op zaterdagmiddag nog regelmatig te vinden zijn als het kan.”

Het ultieme afscheidscadeau voor Zoontjes zou natuurlijk een kampioenschap zijn. Hij leidt met FC Lisse de dans in de Derde Divisie, al is de concurrentie tot akelig dichtbij genaderd. Maar dat de Lissenaren zich überhaupt in deze positie hebben kunnen positioneren is voor Zoontjes al een verrassing.

,,Als je dit een halfjaar geleden had gezegd, had ik geantwoord: ‘je bent niet goed’. Maar het zou zomaar kunnen, de titel. Dit zijn kansen die één of twee keer in je voetballeven voorbij komen. Het zou heel gaaf zijn, maar we zullen er met z’n allen keihard voor moeten werken.”

Er zijn insiders die zeggen dat Zoontjes met zijn voetbalkwaliteiten eigenlijk een lange carrière in het betaalde voetbal had moeten hebben. Hij rook aan het grote werk bij AZ en Sparta en belandde via Telstar uiteindelijk op Ter Specke. Zoontjes heeft echter vrede met hoe het gelopen is.

,,Alleen weet ik nog niet of ik me ook echt wil ‘committen’ aan een team. Misschien dat ik daar straks met wat mensen van Vitesse over moet gaan praten.”

,,Ik heb kansen gehad, al is dat lang geleden, en heb wat potjes in het betaalde voetbal mogen spelen”, vertelt Zoontjes. ,,Soms lopen dingen nu eenmaal zo. Ik heb toentertijd enigszins gedwongen, maar een vooral bewuste keuze gemaakt om terug te gaan naar de amateurs en me wat meer te richten op een maatschappelijke carriere. Als ik zie waar ik nu sta, heb ik daar geen spijt van. Ik heb een mooie tijd bij Lisse gehad, en ben ook maatschappelijk opgeschoven.”

De kans dat Zoontjes daadwerkelijk zijn schoenen aan de wilgen gaat hangen, lijkt klein. Hij is voornemens zich in te schrijven bij Vitesse ’22, de club uit zijn woonplaats. ,,Alleen weet ik nog niet of ik me ook echt wil ‘committen’ aan een team. Misschien dat ik daar straks met wat mensen van Vitesse over moet gaan praten. Ik kan wel wat willen, maar de club moet daarin ook brood zien.”

En dan tot besluit: ,,Maar eerst nog een paar maanden vol focussen op FC Lisse.” In stijl willen besluiten noemen ze dat.

Foto’s: Hubert Habers

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen