Allebei voetballen ze in de Tweede Divisie, allebei draaien ze redelijk tot goed mee. Zeventien punten om dertien. En dinsdagavond nemen ze het tegen elkaar op in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. VVSB en Katwijk. Terugkijken naar in het verleden behaalde resultaten is geen optie. Beide ploegen troffen elkaar nog nooit in een officieel duel.

Katwijk is, na de eerste seizoensnederlaag afgelopen speelronde tegen Jong FC Twente, afgezakt naar een elfde plaats. VVSB staat liefst zes plaatsen hoger, al is het gat op de ranglijst maar vier punten. De verschillen zijn, na tien speelrondes, nog klein en er is nog een lange weg te gaan. Al zegt dat niet zoveel over dinsdag, omdat die wedstrijd op zichzelf staat.

Dodelijker geworden
Wat wel opvalt zijn de doelsaldi na tien duels. Katwijk is zuinig met 13 voor en 10 tegen, VVSB iets flamboyanter met 18 om 17. Wanneer we kijken naar de voorhoedes, dan kloppen die verhoudingen wel. VVSB had met Tommy Bekooij en Maikey Parami al vleugelspelers die een goal kunnen maken, maar nu Giovialli Serbony ook weer gemakkelijk het net weet te vinden, is de voorhoede van VVSB nog dodelijker geworden.

Met zeven goals staat de sterke spits van de Noordwijkerhouters op een gedeelde tweede plaats in het topscorersklassement van de Tweede Divisie.  Zijn collega bij Katwijk, Marciano Mengerink, scoorde tot nu pas driemaal. Dat is even vaak als Bekooij en maar één goal meer dan Parami. Hij komt daarmee niet in de buurt van zijn moyenne van vorig seizoen toen er, tot een zware blessure hem afstopte, geen maat op hem stond. Mengerink moet, onder meer door blessures, vaak vanaf de flank acteren. Dat zal ongetwijfeld een bepalende factor zijn in het geringe aantal goals van de Amsterdammer.

‘Kort door de bocht zou de derby in de tweede ronde van de beker kunnen worden afgedaan als defensieve degelijkheid tegen offensieve dadendrang.’

Met de blessures van Katwijk is wel een verschil genoemd tussen beide teams. Waar Wilfred van Leeuwen al het hele seizoen een vrijwel fitte selectie tot zijn beschikking heeft, moet collega Dick Schreuder behoorlijk puzzelen. De Katwijkers beschikken over een brede en kwalitatief prima selectie, maar wie het voetbal van dit seizoen vergelijkt met dat van afgelopen seizoen, zal toch tot de conclusie komen dat veel automatismen ontbreken. Iets was de attractiviteit en effectiviteit, vooral in balbezit, niet ten goede komt. Verdedigend staat het bij Katwijk allemaal prima, maar aanvallend is het vaak net niet. Het gevaarlijkst zijn de Katwijkers nog met dode spelmomenten.

Achilleshiel
En daarmee is dan weer de achilleshiel van VVSB genoemd. De ploeg incasseerde dus bijna net zo vaak een doelpunt als dat het zelf scoorde. Een behoorlijk deel van de tegentreffers kwam uit dode spelmomenten. Denk bijvoorbeeld aan het spektakelstuk eerder deze maand toen het tussen VVSB en Spakenburg 4-4 werd op de Boekhorst. Drie van de vier Spakenburgse treffers kwamen toen voort uit een spelhervatting.

Kort door de bocht zou de derby kunnen worden afgedaan als defensieve degelijkheid tegen offensieve dadendrang. Buiten kijf staat dat het een zeer interessant duel wordt waarvan de uiteindelijk winnaar zich zeer moeilijk laat voorspellen. Één ding is slechts zeker, donderdagavond gaat er een team uit de regio in de koker voor de loting van de derde ronde.

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)