De moeder aller derby’s staat sinds 4,5 jaar weer op het programma. Nog een nachtje slapen en dan is het eindelijk zover. Katwijk beleeft een zeer goede start met negentien punten uit zeven duels en is daarmee koploper in de Hoofdklasse B. Quick Boys staat daar zes punten achter. VIDB beschouwt voor met de beide trainers, Ted Verdonkschot en Dick Schreuder.

Volgens Quick-Boys trainer Verdonkschot is zijn ploeg klaar voor de strijd. ,,Het zal wel moeten. Wij zullen moeten winnen en zeker niet mogen verliezen. Dan zullen we in de wachtkamer plaats moeten nemen.” Collega Dick Schreuder is vanzelfsprekend vol vertrouwen. ,,We gaan met een goed gevoel naar Nieuw Zuid. Tegen Noordwijk hebben we de bevestiging gekregen dat het goed zit.”

Waar Schreuder het goed op de rit heeft, is Verdonkschot nog steeds aan het puzzelen. De zoektocht naar de ideale basiself kostte de afgelopen twee duels clubtopscorer en sterspeler Jaap van Duijn zijn plek. De linksbuiten werd door Verdonkschot zowel tegen Deltasport als tegen Smitshoek buiten de basis gelaten. ,,Ik heb het uitgelegd aan Jaap en gezegd wat er beter moet.”

Wankel

De competitiestart van Quick Boys is rustig wankel te noemen. ,,Aan het begin zaten de nieuwe jongens nog niet allemaal even lekker in hun vel. Ronnie Verplancke bijvoorbeeld. Dat gaat nu allemaal een stuk beter.” De laatste twee duels leverden acht treffers op. ,,De balans is nu beter dan in de weken daarvoor”, zegt Verdonkschot.

Verdonkschot laat aanvoerder Maarten Woudenberg nu meer controlerend spelen. De oefenmeester is er voor zaterdag al uit met welk plan hij het veld opgaat. ,,We zullen van eigen kracht uitgaan. Het heeft niet zo veel zin om je aan te passen. Iedereen weet waar de kracht van Katwijk ligt. Voorin zijn ze heel gevaarlijk met hun snelheid. We zullen daar niet veel ruimte mogen laten. Dat geldt andersom denk ik ook. Wat dat betreft zijn we heel goed vergelijkbaar. Fysiek hoeven we niet onder te doen. Dus zullen we wel de duels moeten winnen. En niet zoals in de tweede helft tegen ASWH het ons laten gebeuren. Dat was Quick Boys-onwaardig.”

Schreuder: ,,Ik denk niet dat we geheimen voor elkaar hebben. Die zes punten voorsprong zeggen mij niets. Ook niet als het er negen worden. De weg is nog lang en ik kijk niet alleen naar Quick Boys. Of ik aanpassingen ga doen? Dat zie je zaterdag wel.”

Engeland

Schreuder is erg tevreden over hoe zijn ploeg tot nog toe functioneert. Toch wijzigt hij rustig na een gewonnen wedstrijd zijn ploeg. ,,Ik start niet altijd met dezelfde elf, nee. Ook niet na een gewonnen duel. In Nederland zijn we daar niet zo aan gewend. Toen ik nog in Engeland werkte was dat heel gewoon. Daar wisten de spelers ook dat ze af en toe een rustmoment moesten pakken. Hier wil iedereen altijd spelen. Daar valt nog winst te behalen.”

De oud-prof wijst daarbij naar zijn tegenstander. ,,Quick Boys heeft nog veel meer gerouleerd. Soms verander je iets. Wij hebben veel dezelfde type middenvelders. Daar maak je een keuze uit.”

Het bevalt de Barnevelder prima op De Krom. Toch ziet hij ondanks de goede start nog genoeg verbeterpunten. ,,En dan heb ik het over de totale manier van spelen. We moesten bij A beginnen. Zeker bij Katwijk weet je dat er ook resultaten geboekt moeten worden op de korte termijn. Maar de manier waarop we trainen, stemt mij heel erg tevreden. De illusie dat we ongeslagen zullen blijven, heb ik niet. Je loopt altijd tegen een zeperd aan. Het liefst zo laat mogelijk natuurlijk.”

Danny Guijt

Op het middenveld is het vooral dringen geblazen. Slachtoffer van de grote concurrentie is Danny Guijt. De aanvallende middenvelder lijkt inmiddels vierde keus op de nummer 10-positie.  Toch is Schreuder heel tevreden over de oud-prof. ,,Danny miste de eerste drie bekerduels door een schorsing. Dat was voor hem heel ongelukkig, omdat je als trainer dan bezig bent om een vaste formatie te creëren. Ik heb daarna niet al te veel gewisseld. Maar ik ben heel positief over Danny. Hij profileert zich goed en helpt jongens waar hij kan. Door zijn staat van dienst weet hij hoe het werkt. Niet elke keer zeuren, maar als er een kans komt, moet je die pakken.”

Verdonkschot ziet Katwijk als lichte favoriet. ,,Zij zijn een stapje verder. Het geraamte speelt daar al wat langer met elkaar.” Schreuder: ,,Ik weet niet of wij favoriet zijn. Bij Quick Boys lopen een aantal jongens die de derby in Spakenburg  en Katwijk hebben gespeeld. Die weten wat het is om zo’n duel te spelen. Wij hebben Stefan Stam en Marciano Mengerink die in Engeland wel wat gewend waren. Maar dit is toch anders.”

Verdonkschot hoopt dat zijn ploeg daarmee het beste omgaat. ,,Het vele publiek en de druk die daarmee gepaard gaat, kan ook een rol gaan spelen. Ik hoop dat iedereen gaat genieten en dat we Katwijk de eerste nederlaag toe kunnen brengen. Er  zullen aardig wat doelpunten gaan vallen. Beide ploegen willen aanvallen.”

Beide ploegen kunnen beschikken over een fitte selectie. Quick Boys is compleet. Ook Katwijk kan over bijna iedereen beschikken, al is Paul de Lange een twijfelgeval. De middenvelder kampt met een hamstringkwetsuur.

Tekst: Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN