Al lange tijd wordt in De Zilk uitgekeken naar de derby Van Nispen – SV Hillegom. Het is tevens de topper tussen de nummers een en twee van 3A. Hillegom is ongenaakbaar en heeft nog geen steek laten vallen. De Zilkers volgen op zeven punten. Winst is noodzakelijk voor Van Nispen om de competitie spannend te maken. VIDB beschouwt voor met Hillegom-keeper Daan Ruigrok en Van Nispen-captain Nick van Westerop.

,,Een mooi affiche tegen ‘grote broer’ Hillegom. En tevens een mooie afsluiter van het gehele jaar”, zo vat Van Westerop het treffend samen. ,,We willen de competitie zeker nog spannend maken. We zullen niet ongecontroleerd gaan aanvallen. Maar ook niet de bus voor het doel parkeren. Daar liggen ook niet onze kwaliteiten.”

,,We kunnen een grote slag slaan”, stelt Ruigrok aan de andere kant. ,,Als we winnen dan is het – als er geen gekke dingen meer gebeuren – een kwestie van hoe snel ben je kampioen na de winterstop.”

Voor de doelman, die slechts acht tegentreffers om de oren kreeg, is het een heel ander seizoen dan het vorige. ,,Klopt. Ik krijg minder te doen. Tegen Van Nispen, MMO en Teylingen is er nog tegenstand. De rest is toch van een minder niveau. Ik merk dat we soms moeite hebben om bij een vroege voorsprong de concentratie vast te houden. Dat is onze grootste valkuil.”

Ruigrok: ,,We zijn aardig gegroeid. Niet alleen de komst van Frank de Groot en Jeroen Dedel heeft bijgedragen aan het succes. Ook de rest heeft stappen gemaakt. Een Mitchell van der Paard heeft zich bijvoorbeeld op het middenveld bewezen met zijn werklust.”

Scorend vermogen

,,Vorig jaar hadden we ook genoeg kwaliteit, maar scoorden we gewoon te weinig”, vervolgt Ruigrok. ,,Dit seizoen is dat juist onze kracht met Aidan Ryan, Jeroen Dedel en Jasper van Trigt. Ik denk dat wij met deze selectie ook in de Tweede Klasse goed zouden meedraaien.”

Bij Ruigrok leeft de derby behoorlijk. ,,Mijn vader heeft lang bij Van Nispen gevoetbald. Zelf hebben we lang tegen De Zilk aangewoond. Ik ken daar genoeg jongens waarmee ik nog mee gevoetbald heb bij VVSB, zoals Max Oostenrijk, Dennis Meiland en Walter van den Berg.”

Volgens de doelman is Hillegom het aan zijn stand verplicht om ook van Van Nispen te winnen. ,,Maar het zal heel moeilijk worden. Er zal veel publiek op afkomen. Ik ben benieuwd wat het strijdplan van hen wordt, maar ik denk dat ze ons onder druk gaan zetten.”

Statistieken

Van Westerop ontkent niet dat Hillegom de betere is van de twee. ,,De statistieken zeggen genoeg. Misschien zeg je op voorhand dat Hillegom een maatje te groot is. Maar we gaan onze uiterste best doen. Zijn tot op het bot gemotiveerd. Het gebeurt namelijk niet vaak dat we voor zo’n 800 toeschouwers spelen.”

Ongeslagen kampioen worden, is iets dat leeft binnen de spelersgroep van Hillegom. ,,Dat zou geweldig zijn”, stelt Ruigrok. ,,Dat is niet veel teams gelukt. Het is ook een compliment richting de technische staf. Ze hebben lijn in het spel gebracht. Vroeger was het vaak lange halen en dan kijken of ze er voorin iets mee konden doen. Dat is nu gelukkig wel anders.”

Een Zilkse nederlaag betekent dat de strijd om de titel gespeeld is, toch houdt Van Westerop ook dan een heel goed gevoel over aan het eerste competitiedeel. De voorsprong op nummer drie Teylingen is vijf punten. De rest volgt al op tien punten of meer. ,,Een periode pakken was en is het doel. Als je mij had gezegd dat we na twaalf duels tweede zouden staan, had ik gelijk getekend. We moeten deze lijn gewoon doortrekken. We liggen goed op schema.”

Tactisch sterk

Het Zilkse succes komt voor een groot gedeelte door de nieuwe trainer René Ras, vindt Van Westerop. ,,René heeft goede ideeën en is tactisch sterk. En als het niet lukt, hebben we ook een plan B. We hebben daarbij een brede selectie met veel verschillende type spelers. Sommige jongens die basisspelers zouden moeten zijn, zitten nu op de bank.”

Verschillende activiteiten worden voor de wedstrijd georganiseerd. Zo zullen verschillende (veteranen)elftallen in de leeftijd van dertig tot diep in de vijftig acte de présence geven. Ook is er een voorwedstrijd van D-junioren en is er een zanger na afloop. Verder zijn er speciale derbysjaals gedrukt. ,,En Ruben Faber zal de wedstrijd met een drone gaan filmen”, zegt Van Westerop. ,,Het dak gaat er af.”

Van Nispen mist sowieso Samir Krupic. De aanvaller is geschorst. ,,Verder hebben we een fitte groep”, zegt Van Westerop. Bij Hillegom is het meespelen van Jeroen Dedel twijfelachtig. De topscorer heeft last van een hamstringblessure en werd uit voorzorg afgelopen zondag gespaard. ,,Misschien kan hij spelen, maar misschien ook niet. Dat moeten we nog even afwachten”, aldus Ruigrok.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Trudy van den Berg

POPULAIRE BERICHTEN