Als het aan Django Warmerdam ligt, is hij binnen afzienbare tijd na Dirk Kuijt de tweede Bollenstreker op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Ajax geniet daarbij zijn nadrukkelijke voorkeur, maar de Voorhouter is realist genoeg om te beseffen dat er meer wegen naar Rome leiden. ,,Ik wil het liefst binnen twee jaar in de Eredivisie spelen. Mijn gevoel zegt dat ik het niveau aankan.”

Een doorsnee trainingsdag. Het is druk in de kantine van de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Volgens vast gebruik krijgen diverse (jeugd)teams een lunch voorgeschoteld, waaronder Warmerdam en zijn teamgenoten van Jong Ajax. Het is de Voorhouter af te zien dat hij goed in zijn vel steekt. Warmerdam maakt grapjes en heeft continu een lach op zijn gezicht. Eenmaal aangeschoven voor het interview erkent hij zijn goede gemoedstoestand. ,,Ik ben wel een sfeermaker, hou van een dolletje. Ik heb het momenteel prima naar mijn zin.”

Ajax zit in het DNA van Warmerdam. Al sinds zijn zevende is hij actief in de vermaarde jeugdopleiding van de Amsterdammers, met als doel het bereiken van Ajax 1. ,,Als je zolang hier speelt, is dat natuurlijk de ultieme droom.” Warmerdam speelde al een handjevol officieuze wedstrijden in het eerste. Het exacte aantal is hij kwijt ,,Het moeten er zes of zeven zijn geweest.”

Seizoen van de waarheid

De komende voetbaljaargang, door Warmerdam betiteld als ‘het seizoen van de waarheid’, zal duidelijk moeten maken of de stap naar Arena werkelijkheid kan worden. De linkspoot heeft een aflopend contract, waarin een optie is opgenomen voor een extra jaar.

,,Er zal (na) dit seizoen duidelijkheid komen. Of ik maak de stap naar Ajax 1, of niet”, legt Warmerdam uit. ,,Ik mocht dit seizoen niet worden verhuurd, dat betekent dat ze vertrouwen hebben en nog iets met met me van plan zijn. Ik wil dit seizoen belangrijk zijn voor Jong Ajax en hoop zoveel mogelijk met het eerste mee te trainen. Als ik de kans krijg, moet ik er klaar voor zijn. Mocht het niet lukken, dan sta ik open voor een verhuurperiode.”

Warmerdam is een veelzijdige linkspoot. Hij acteert het liefst op het middenveld, maar kan ook als linksachter uit de voeten. Dit seizoen speelt hij zelfs – weliswaar uit nood geboren – centraal achterin. ,,Als ik kijk naar de plek met de meeste potentie is dat die van linksachter. Mitchell Dijks is de enige echte linksachter, hoewel andere jongens daar ook kunnen spelen.”

Hij weet óók: ,,Ajax 1 heeft een kleinere selectie. Het is moeilijk om erbij te komen.”

Mooie trips

Hoe het avontuur in Amsterdam ook afloopt, zijn dierbare herinneringen aan Ajax neemt niemand Warmerdam meer af. ,,Het mooiste van alles vond ik de toernooien in het buitenland, de verre reizen naar bijvoorbeeld Japan en Qatar. Ook het spelen in de Youth League en Jong Oranje was fantastisch.”

Tegenvallers heeft Warmerdam ook gekend. Een groeispurt remde zijn ontwikkeling enkele jaren. ,,Ik ben een laatbloeier. In de B1 en A2 heb ik door een snelle groei mindere jaren gehad. Daarna heb ik het weer goed opgepakt.” Een jaar geleden volgde een nieuwe domper. Warmerdam brak zijn voet en stond tweeënhalve maand langs de kant. Omdat Jong Ajax goed draaide, duurde het lang voordat Warmerdam een kans kreeg. Sinds de winterstop is hij een vaste waarde.

Inmiddels behoort Warmerdam tot de dragende krachten van Jong Ajax. ,,Het afgelopen jaar heb ik mij goed ontwikkeld. Al vind ik ook dat er nog veel rek in mijn spel zit. Vooral op het fysieke vlak. Ik doe veel krachttraining, zo’n vier keer per week. Het is niet mijn lievelingsbezigheid, maar het hoort erbij. Het voetbal is tegenwoordig heel fysiek. Vooral in de Jupiler League, waar veel ploegen 1 op 1 spelen, of juist inzakken.”

Geen werk

Het spelen in de jeugdopleiding van een BVO vraagt ook discipline. Warmerdam had naar eigen zeggen geen moeite om de verleidingen die op het pad komen van tieners te weerstaan. ,,Voor mij is het niet lastig, want ik doe het al zo lang. Natuurlijk ben ik wel eens uit geweest toen ik vijftien of zestien was. Maar voetbal is mijn werk, dus het is het een of het ander.” En dan na een korte pauze, grijnzend. ,,Eigenlijk is het mijn hobby. Ik mag het van mijn ouders geen werk noemen.”

Zijn ouders zijn de revue gepasseerd. De vraag is van wie Warmerdam het voetbaltalent heeft geërfd. ,,Van mijn moeder”, zegt hij resoluut. ,,Zij heeft hoog gehandbald en nog dicht tegen het Nederlands elftal aan gezeten.”

Ook de kleine Django bleek balgevoel te hebben. Als F-junior mocht hij op stage komen bij Ajax. Hij werd afgetest, omdat hij te speels was. Een bijzondere herkansing volgde al snel. Ajax handelde vlot toen duidelijk werd dat Warmerdam meetrainde bij rivaal Feyenoord. ,,Ik mocht bij Feyenoord zes keer komen, maar na de vierde keer wist ik al dat ik naar Ajax zou gaan. Toch heb ik het netjes afgemaakt.”

De basis legde Warmerdam bij Foreholte, de club die hij nog altijd volgt. ,,Er spelen een aantal vrienden van mij in de selectie, zoals Casper BrabanderOmdat we vaak met Jong Ajax op vrijdagavond spelen, heb ik regelmatig de tijd om te gaan kijken. Ook zij komen af en toe bij mijn wedstrijden kijken.”

Uniek

Naast Warmerdam is ook dorpsgenoot Stan van Bladeren actief in de jeugdopleiding van Ajax. Ze trainen samen bij Jong Ajax. ,,Dat is best uniek.” Van Bladeren rijdt geregeld met Warmerdam mee van Voorhout naar Amsterdam. Het voetbalgekke dorp heeft in de loop der jaren opvallend veel voetbaltalent voortgebracht. De oorzaak van die vruchtbare grond moet Warmerdam schuldig blijven.

,,Ik heb geen idee, maar opvallend is het wel. Je hebt ook nog Stan Admiraal, die bij Utrecht speelde (nu VVSB, red) en Tomas Arroyo, die bij Ajax en Haarlem heeft gezeten. Het voetbal heeft er bij mij van jongs af aan ingezeten. Toen ik als klein jochie bij Ajax speelde, was ik vaak om een uur of half zeven thuis, en dan ging ik direct door naar het trapveldje.”

De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Warmerdam jaagt een carrière als profvoetballer na. Het liefst als voetballer van Ajax, maar hij weet als geen ander dat er meer wegen naar Rome leiden. ,,Ajax is een mooie club, maar niet alles. Mijn doel is de Eredivisie. Het liefst binnen twee jaar. Ik denk dat ik daar goed genoeg voor ben. Dat zeg ik puur op gevoel, want ik kan er pas daadwerkelijk over oordelen als ik er heb gespeeld.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude