width=

De miezerige regen die kort voor aanvang van het duel tussen VVSB en AFC begon te vallen, ontaardde na de thee (0-0) niet alleen in een plensbui, maar bracht ook een half dozijn aan doelpunten teweeg. Na de eerste twee snelle goals van Noordwijkerhoutse makelij sloeg de Amsterdamse formatie keihard terug. Dat resulteerde in een 2-4 nederlaag voor paars-geel. Een uitslag waarop niemand van de thuisploeg iets kon afdingen.

De kille cijfers spraken na deze nederlaag voor zichzelf. VVSB sluit de rij in de Tweede Divisie en wacht na vijf duels nog altijd op haar eerste overwinning. Die zat er ook in het thuisduel tegen AFC niet in, hoewel de formatie van Jack Honsbeek na 55 minuten wel over de beste papieren leek te beschikken.

,,Ik was blij dat we de rust met 0-0 haalden”, bekende Honsbeek na afloop. ,,We hadden het toen vooral lastig met hun rechterkant. Met name in de beginfase kwam het gevaar bij deze beweeglijke tegenstander daar vandaan. Daar hebben we het in de rust over gehad en daarna was dat gevaar bezworen.”

Voor het eerste kwartier verstreken was had de 0-3 dan ook zomaar op het scorebord kunnen staan. Uit de draai mikte Raily Ignacio op de paal, terwijl de spits de roos kort daarvoor diagonaal op een decimeter miste.

,,Als we de 2-0 een kwartier of langer vast kunnen houden, krijg je een hele andere wedstrijd.”

De beste kans was echter voor zijn mede-kompaan in de aanval. Nadat Ignacio was neergegaan in de zestien, mocht Yordi Teijsse vanaf elfmeter aanleggen. Menno de Jong, vervanger voor de nog niet geheel herstelde Ruben Valk, wachtte echter lang genoeg om de inzet van de goaltjesdief onschadelijk te maken.

VVSB, dat zich hierna geleidelijk terugknokte in de wedstrijd, kon daar in het eerste bedrijf bar weinig tegenover stellen. Om daarna halverwege in de kleedkamer een succesvol strijdplan te bedenken. Dat leek te zijn gelukt toen Patrick Batist op het gladde veld met een lage schuiver inclusief een stuit onder het lichaam van Patrick Zonneveld raak schoot (1-0).

Dodelijk
Na een uitstekende actie op de linkerflank van Arno Dijkstra kreeg Zonneveld niet veel later nog wel een handje tegen de bal. Lulinho Martins stond echter op de goede plek om de paars-gele weelde te verdubbelen.

,,Gezien het spelbeeld niet verdiend op dat moment, maar dat telde even niet. Dat we dan twee minuten later de aansluitingstreffer om onze oren krijgen is achteraf gezien dodelijk geweest. Als we de 2-0 een kwartier of langer vast kunnen houden, krijg je een hele andere wedstrijd.”

,,In plaats van zelfvertrouwen na die voorsprong, werkte de 2-1 eigenlijk tegen ons. Temeer omdat die voordelige marge twee minuten later alweer gehalveerd was”, analyseerde Honsbeek het eerste kwartier na de rust.

De aansluitingstreffer kwam van de voet van AFC-captain Jonathan Richard nadat Jordy Zwart naamgenoot Teijsse na een voorzet omver had gekegeld. Vanaf elfmeter was het dit keer wel raak. AFC schakelde vervolgens een tandje bij waarmee het VVSB de rekening alsnog presenteerde.

Hamstringblessure
Nadat Yordi Teijsse tweemaal net naast de goal van De Jong had gemikt was het na iets meer dan een uur alsnog raak. Een hoge voorzet vanaf de linkerflank werd door de uit het oog verloren Kenny Teijsse met het hoofd tot de gelijkmaker gepromoveerd. ,,Een goal die nooit zo mag vallen”, mopperde Honsbeek. ,,Hierover moeten we nog wel even praten met elkaar.”

Nummer drie lag vier minuten na de gelijkmaker later in het doel. Fouad Belarbi dolde op rechts Tim de Rijk, die een linie gezakt was nadat Jelmer Vijlbrief noodgedwongen met een hamstringblessure was uitgevallen. Bij de tweede paal was Raily Ignacio er hierna als de kippen bij om VVSB op achterstand te zetten.

,,Van paniek is hier zeker geen sprake.”

,,Daarna heb ik aanvallend gewisseld en wilden we met opportunistisch voetbal nog redden wat er te redden viel. Dat heeft niet zo mogen zijn. Pas in de ultieme slotfase waren we er nog een paar keer dichtbij. Maar toen was het eigenlijk al te laat”, realiseerde Honsbeek zich na afloop.

‘Kees de Roo’
Op dat moment prijkte de 2-4 al op het scorebord. Oud VVSB’er en invaller Koen Bosma velde na een snel uitgevoerde counter het vonnis over zijn oude ploeg, die in de resterende tijd met de moed der wanhoop de meubelen nog trachtte te redden. Het bleek inderdaad een ‘mission impossible’. Het VVSB-overwinninningslied ‘Kees de Roo’ kon daardoor na afloop opnieuw niet aangeheven worden. Vanuit de paars-gele kleedkamer viel slechts een oorverdovende stilte te beluisteren.

Wellicht dat het bekerduel van aanstaande dinsdag tegen De Graafschap daar verandering in kan aanbrengen. ,,Dat is inderdaad een mooie wedstrijd om het tij te keren. Van paniek is hier zeker geen sprake. We zitten nog midden in een proces. Iedereen hier weet wat bekervoetbal teweeg kan brengen”, keek Honsbeek tot slot over de derde seizoensnederlaag heen naar het volgende duel van zijn ploeg.

VVSB – AFC 2-4- (0-0). 50. Batist 1-0, 55. Martins 2-0, 57. Richard (strafschop) 2-1, 68. K. Teijsse 2-2, 72. Ignacio 2-3, 81. Bosma 2-4

Bijz.: De Jong (VVSB) stopt bij 0-0 een strafschop van Yordi Teijsse (AFC)

VVSB: De Jong, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief (62. Theuns), Batist (82. Felicia), Bakker, De Rijk, Martins, Dijkstra, Bekooij (70. Van der Wilden)

Archieffoto: Orange Pictures

Beluister ook: ‘Zethof: ,,Hoek begon op de wijze zoals Sparta speelt”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude