In navolging van Noordwijk, VVSB en Rijnsburgse Boys, maakte ook Katwijk er woensdagavond een spannende bekeravond van. De ploeg van Jack van den Berg wist Heerenveen 117 minuten lang op 0-0 te houden. Gezien de krachtsverhoudingen tussen de Ere- en de Tweede Divisie een ontzettend knappe prestatie van de Katwijkers. ,,Alleen toch dacht ik rond de 87e minuut laat ik wat aanvallends proberen, een beetje alles of niks”, aldus Van den Berg na afloop. 

De Oranjehemden kregen na de hete bekerpot alle lof. Maar om nou te zeggen dat de gelukkigste aan het langste eind heeft getrokken, ging wat ver. ,,Heerenveen heeft in de eerste helft natuurlijk een levensgrote kans gehad. Daarna hebben wij wel delen aardig meegevoetbald en krijgen we ook wat kansjes. Alleen dat zij in de verlenging een grotere kans maakten, dat was wel duidelijk”, zei Van den Berg.

,,Zo’n verlenging zit je gewoon niet op te wachten”

Een verlenging had dus, met het oog op de competitie, stiekem niet gehoeven van de oefenmeester. Trots op zijn ploeg voor het zo gedisciplineerd uitvoeren van het tactisch plan was hij toch al. Daarom probeerde de oefenmeester in de slotfase nog wat offensieve omzettingen. ,,Zo’n verlenging zit je gewoon niet op te wachten. Dus als je hem dan verliest, oké. En als je hem wint is dat natuurlijk ook goed”, legde Van den Berg uit.

Het scenario waar de Rotterdamse trainer al bang voor was, werd werkelijkheid. Een negatieve beslissing heel laat in de extra tijd. ,,En als je dan nu de kleedkamer ziet: heel veel jongens met last van de hamstrings en kuiten. 120 minuten tegen een eredivisie ploeg gaat je niet in de koude kleren zitten.”


Het volledige interview met Katwijk-trainer Jack van den Berg.

,,Dan zit je elkaar in de kleedkamer aan te kijken, en dat schiet je bijna in de lach van hoe zuur dit is”, voegde Robbert Susan daar nog aan toe. ,,Ik denk wel dat je ondanks alles super trots op jezelf kan zijn. Dat je Heerenveen, dat hier gewoon op volle oorlogssterkte naartoe komt, 117 minuten lang op 0-0 houdt is super knap. Alleen dat had nog drie minuten langer gemoeten”, zei de aanvoerder, die zowel zijn 200ste wedstrijd speelde als een tweejarige contractverlenging op de Krom bekendmaakte.

‘Het plan’
De gedachte waar Katwijk woensdagavond het veld mee instapte, was logischerwijs wat verdedigender dan normaal. In een compacte 5-3-2, waarin Sten Vreekamp, Kay Blokland en Bart Sinteur als centrale verdedigers speelden, moesten ‘backs’ Omar Hamdi en Guus van Weerdenburg de vleugelverdedigers van de Friezen al vroeg opvangen. ,,Ze kunnen beter tegen je aanlopen, dan dat jij achter hun aan rent”, verklaarde Van den Berg.

Na ongeveer een halfuur spelen moest er achterin een beetje geschoven worden. Basisdebutant Sten Vreekamp moest er geblesseerd af en omdat verdedigers Michiel van Dam en Raoul Esseboom nog niet fit zijn, bracht Van den Berg Damiano Schet. De vleugelaanvaller moest als verkapte linksback spelen, waardoor Van Weerdenburg naar links in het centrum schoof. ,,Hij heeft wat meer dat aanvallende, daarom is het belangrijk dat je goed staat. Mijn complimenten hoe hij dat heeft ingevuld, we konden even niet anders, maar hij heeft dat heel goed gedaan.”

,,Als die bal vijf centimeter meer naar links is, vliegt hij binnenkant paal binnen”

In de loop van de eerste helft ging Katwijk steeds meer lef tonen. Op een megakans van Michel Vlap na gaf het nauwelijks wat weg. Voetballend lieten steeds meer spelers zien in het niveau van de eredivisionist mee te kunnen. Na rust resulteerde dat in de eerste echte mogelijkheden voor de thuisploeg. Spitsen Marciano Mengerink en Jordy Hilterman schoten allebei al een keer voorlangs, maar Schet was het dichtste bij een openingstreffer. De gelegenheidsverdediger kwam mee op, snelde langs Kik Pierie, maar mikte vervolgens net naast. ,,Als die bal vijf centimeter meer naar links is, vliegt hij binnenkant paal binnen”, zag Susan.

Aan de andere kant kregen de bezoekers echter ook hun kansen. Zo stuitte Morten Thorsby al een keer van dichtbij op Mark de Vries, raakte invaller Jordy Bruin de lat en won de tweede Katwijkse doelman nog een één-op-één situatie met diezelfde Bruin, door lang naar de bal te blijven kijken. ,,Het is niet vanzelfsprekend dat een tweede keeper het bekertoernooi keept. Maar als het verschil tussen je keepers zo klein is, dan moet je Mark ook z’n moment gunnen en dat heeft hij wel gepakt, moet ik zeggen”, complimenteerde Van den Berg zijn goalie.

Drie minuten, 180 seconden, voor het laatste fluitsignaal moest De Vries toch capituleren. Sam Lammers demonstreerde wat een bevlogen aanvalsleider hij is, door de bal snel en bekwaam vrij te maken en bekeken in de uiterste hoek te mikken. ,,Hij was niet heel hard, maar goed in het hoekje. Goed genoeg voor een doelpunt. Hier kwamen we voor. Het duurde alleen veel langer dan we gehoopt hadden, daarvoor een groot compliment naar Katwijk”, zei de matchwinner na afloop.

Bijzondere avond
Ondanks het resultaat kon captain Susan na afloop terugkijken op gedenkwaardige momenten. Hij ontving voor de aftrap een grote bosbloemen uit de handen van voorzitter Mart Vergouwen voor zijn 200ste optreden op de Krom, maakte eerder die avond al bekend dat hij zijn contract met twee jaar had verlengd en trakteerde met zijn ploeg het thuispubliek op een schitterend voetbalgevecht. ,,Ik denk dat ik terugkijk op een geweldige avond. Mijn 200ste voor deze prachtige club. Ik heb het hier zo naar mijn zin en zit zo op m’n plek, dus mijn contract weer voor twee jaar verlengd. Ik denk dat ze nou echt niet meer van me af komen”, sloot de Oranje-zwarte leider met een knipoog af.


Het volledige interview met Katwijk-captain Robbert Susan.

Katwijk – sc Heerenveen 0-1 na verlenging, (0-0). 117. Lammers 0-1.

Katwijk: De Vries, Hamdi, Vreekamp (34. Schet), Blokland, Sinteur, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Sanchez Angulo (107. Mamedov), Hilterman (76. Tesselaar), Mengerink.

Lees ook: ‘Susan verlengt contract met twee seizoenen

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude