Als een onbekende kwam hij afgelopen zomer van Vogelenzang naar Van Nispen (zon.). Langzaam maar zeker groeide hij uit tot één van de vaste basiskrachten in de ploeg uit De Zilk: Patrick Frumau. Inmiddels één van de smaakmakers in het Zilkse elftal. Dat bleek afgelopen donderdag toen ‘vlugge Jaapie’ langs zijn tegenstander snelde en de assist gaf op Philip Mossel voor de 2-2 gelijkmaker in de allerlaatste minuut tegen RKDES.

Met zijn kleine lichaam en te grote shirt rent hij met zijn exemplarische loopstijl iedereen voorbij en doet daar vervolgens ook nog wat goeds mee. Z’n ploeggenoten gaven hem al de bijnaam Younes. Met z’n postuur en z’n plek in het veld is de vergelijking met de buitenspeler van Ajax geen hele gekke gedachte. Allen z’n achternaam deed in eerste instantie geen belletje rinkelen bij voetbalfans uit De Zilk deze zomer, maar René Ras toverde met Frumau wel een handenbindertje uit z’n hoge hoed.

Passen
„Vorig jaar is het eerste team van Vogelenzang er een beetje mee opgehouden, maar ik wilde nog graag door voetballen. Ik heb een oefenwedstrijd, tegen mijn achteraf gezien toekomstige ploeggenoten gespeeld, en ik denk dat ik daardoor wel een beetje in de picture ben gekomen.”

,,Ras heeft mij toen benaderd en uit de gesprekken die volgden, voelde het voor mij gelijk goed. In de oefenwedstrijd die we destijds hebben gespeeld vond ik Van Nispen een goed team en ik wilde eigenlijk kijken of ik daar ook in zou passen.“

,,Volgend seizoen moeten we weg van de degradatie. Er zit veel potentie in de ploeg.”

Zijn snelheid is zijn grootste wapen. Daarmee kan hij zijn man passeren en een voorzet afleveren. Maar de vlugge aanvaller wil meer. „Ik heb tot nu toe vier doelpunten gemaakt en een aantal assists. Zelf wil ik veel belangrijker zijn met doelpunten en assists. Dit seizoen was niet het beste seizoen van Van Nispen.”

Kwartje
,,Volgend seizoen moeten we weg van de degradatie. Er zit veel potentie in de ploeg. In sommige wedstrijden moet het kwartje de goede kant opvallen, zoals bijvoorbeeld tegen RKDES wel gebeurde. Dan weet ik zeker dat we in ieder geval in de middenmoot kunnen meedraaien en misschien wel wat hoger.”

Maar waarom lukt het dit seizoen dan maar niet en valt het kwartje elke keer de verkeerde kant op? Want je kan na zoveel speelrondes niet alleen maar zeggen dat het pure pech is. Die reden heeft de excentrieke buitenspeler zo klaar liggen.

Frumau, eerder dit seizoen, aan de bal tegen Stompwijk ’92

„Er is mij verteld dat dit echt een overgangsjaar is. Er wordt veel doorgeselecteerd en dus zitten er veel jonge jongens erbij. Het is erg wennen aan elkaar, maar je ziet dat het er de laatste wedstrijden al een beetje uitkomt. Die lijn moet doorgetrokken worden naar volgend seizoen. Ik vind het erg jammer dat René volgend jaar niet meer voor de groep staat, maar aan de andere kant een nieuwe trainer kan ook weer zorgen voor een andere kijk op het spelletje.“

Thuis in De Zilk
Ondanks dat er een zaterdagteam lijkt te gaan komen in Vogelenzang is Frumau niet van plan om terug te keren naar zijn oude vereniging. Sterker nog, hij heeft zijn ja-woord inmiddels al gegeven aan het bestuur van de club. Gedurende het seizoen is hij in de basis terechtgekomen en die plek wil hij niet meer afstaan.

,,Ik weet wat ik van hun kan verwachten en zij weten dat van mij. Daardoor raken we steeds meer op elkaar ingespeeld.“

„In het begin was het vooral wennen. Ik was niet gewend om op dit niveau te voetballen. Nu krijg ik meer en meer vertrouwen in mezelf. Dat komt mede doordat mijn teamgenoten ook vertrouwen naar mij toe uit spreken. Ik weet wat ik van hun kan verwachten en zij weten dat van mij. Daardoor raken we steeds meer op elkaar ingespeeld.“

Jelle Vleugel en Nick van Westerop hebben een belangrijke rol in dat proces gespeeld. Aanvoerder Van Westerop heeft Frumau de weg gewezen op sportpark de Spil. Zijn compagnon in de voorhoede, Vleugel, helpt hem na iedere wedstrijd als de Vogelenzanger vraagt wat hij nog beter kan doen. Conclusie: de 20- jarige vleugelaanvaller zit goed op zijn plek in De Zilk.

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Kwartje valt de goede kant op voor Van Nispen (zon.) en Van der Geest (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)