Robbert de Ruiter staat deze week voor het eerst voor de groep van FC Lisse. Daarmee begint de Woerdenaar aan zijn vierde klus in de Bollenstreek. De succesvolle trainer stond eerder voor de selecties van Rijnsburgse Boys (als assistent-trainer), VVSB en VV Noordwijk. Het laatste anderhalf jaar was De Ruiter technisch manager bij Sportlust ’46. De coach was zaterdag aanwezig bij FC Lisse – Rijnsburgse Boys en zag zijn nieuwe club in de slotfase een overwinning verspelen. ,,Die wedstrijdspanning heb ik anderhalf jaar niet gevoeld.”

De Ruiter stond hoog op het verlanglijstje van FC Lisse, zo bleek uit de handelswijze van de Lissenaren. Na het vertrek van Arjan van der Laan naar het Nederlands vrouwenelftal is het snel gegaan. ,,Vorige week donderdag hebben ze aan de deur geklopt. Ik dacht in eerste instantie dat ik het niet kon bolwerken. Ik had zoveel afspraken staan. Bij Sportlust, mijn huidige werkgever en in de privésfeer. Ik heb er een weekendje over na mogen denken. Vervolgens hebben we maandagavond gezeten, daarna was het beklonken.”

Omschakelen
Een dag later werd de selectie van FC Lisse op de hoogte gesteld van het aantrekken van De Ruiter. Aanvoerder Zoontjes had zaterdag nog niet met de nieuwe trainer gesproken. ,,Nee, maar ik weet wie het is. Hij kent de streek goed en het amateurvoetbal goed. Ik ken hem zelf uit zijn periode bij Noordwijk. Daar heeft hij het een aantal jaar goed gedaan.” Zoontjes schrok van het snelle vertrek van Van der Laan, maar de knop moest om, met het oog op de streekderby die voor de deur stond.  ,,Het is voor de club en de groep een vervelend bericht. Maar we hebben donderdag gewoon de draad weer opgepakt. Daar moeten we niet te moeilijk over doen. Het is een kwestie van omschakelen.”

De Ruiter wil niet alleen het seizoen afmaken in Lisse. De nieuwe trainer is dat ook met het bestuur overeengekomen. ,,Ik ben geen trainer voor de korte termijn. Ik denk graag in een proces. Hoewel je hier dit seizoen wel moet presteren, dat besef ik. Maar we hebben de intentie om langer met elkaar door te gaan.”

Gelijk staan
Instappen tijdens het lopende seizoen is voor geen trainer makkelijk. Dus ook niet voor De Ruiter. Hoe goed hij de Bollenstreek ook kent. Toch heeft de Woerdenaar al een beeld van de selectie. Dat bleek ook uit zijn snelle analyse vlak na de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. ,,Rijnsburg is volwassener en heeft meer kwaliteit voorin.  Maar ik heb ook de bekerwedstrijd van Lisse tegen Hardenberg gekeken. Die was een stuk matter. Verder ken ik wel een paar gasten uit mijn tijd bij Noordwijk. Normaal heb je in de voorbereiding zes weken de tijd om een elftal te bouwen. Dat moet ik nu sneller doen. We moeten er gelijk staan.”

Met VVSB, Rijnsburgse Boys en Noordwijk op zijn palmares is de Bollenstreek een tweede thuisbasis voor De Ruiter. ,,Lisse is een zeer prettige vereniging, dat merkte ik al toen ik bij Noordwijk zat. En dan wil ik toch even Han de Haan noemen. Zoals hij met mensen omging, is typisch de manier waarop Lisse met zijn mensen om gaat. Ik ben nog niet bezig, maar het voelt wel een klein beetje als thuiskomen in de Bollenstreek, ja.”

Tekst: Frank Venema

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)