Tot zijn eigen verrassing verliet Marvin Wijks het profvoetbal via de achterdeur. Inmiddels speelt hij voor Rijnsburgse Boys, waar hij steeds nadrukkelijker zijn stempel op het spel gaat drukken. Zaterdag was Wijks (29) tegen GVVV een helft lang onnavolgbaar. VIDB sprak met de oud-prof van onder meer Haarlem, Sparta en Emmen over zijn ambities, zijn gevoel bij Rijnsburgse Boys en de verwachtingen. ,,Ik ben uit het betaalde voetbal gegaan, terwijl ik er niet op had gerekend. “

Marvin, zit je lekker in je vel bij Rijnsburgse Boys? Hoe bevalt het?

,,Tot dusver wel oké. De resultaten vallen een beetje tegen. Ik voel me zelf goed, voel me vrij en kan lekker mijn acties maken. Zonder daarbij na te hoeven denken.”

De overstap van het betaalde voetbal naar het amateurvoetbal: hoe is die verlopen?

,,Dat is nog wel wennen. De ene dag gaat het wat makkelijker dan de andere. Je hebt natuurlijk een ander ritme. Ik ben gewend ‘s ochtends te trainen. Nu we pas om 1915 trainen moet mijn lichaam daar aan wennen. De ene dag gaat dat beter en de andere dag krijg je een terugslag en is je lichaam niet vooruit te branden. Maar het gaat de goede kant op.”

Wat doe je dan overdag? Heb je een baan of studeer je?

,,Ik heb nog geen baan, ben nog zoekende in wat ik ga doen. Af en toe ga ik nog wel eens hardlopen in de ochtend, maar de laatste dagen zit het weer ook niet mee, haha.”

Is het zoeken naar ritme ook een verklaring voor jouw terugval. In de voorbereiding was je heel goed, maar daarna werd het iets minder.

,,Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat we in de voorbereiding als team gewoon heel vrij gespeeld hebben. Op gegeven moment in de competitie zijn we begonnen – ik weet niet hoe dat gekomen is –  met voetballen zonder het middenveld te gebruiken. Dan komt er geen voetbal in het spel. Spelers als Martina en mij  moet je voeden. Die kan je niet eens in de tien minuten een bal geven. Dan kom je niet in je ritme. Ik blijf erbij als wij veel over het middenveld spelen en de buitenspelers goed aangespeeld worden, er weinig tegenstanders zijn die ons kunnen stoppen.”

Met Raily Ignacio, Javier Martina, Martin van Eeuwijk en jij hebben jullie heel veel individuele kwaliteit voorin.

,,We hebben inderdaad veel kwaliteit en zijn zeker een van de beste ploegen. Maar we moeten elkaars kwaliteiten wel goed benutten. Dat begint van achteren, tot het middenveld en voorin. Dan gaat het allemaal wat makkelijker.”

Hoe verloopt dat proces? Jullie lijken elkaar steeds makkelijker te vinden.

,,Dat gaat met vallen en opstaan. Sommige wedstrijden gaat het heel goed en anderen komt het er niet uit. Daar moeten we een goede balans in proberen te vinden. Dat kun je bereiken door goed te blijven trainen. Na de winterstop vind ik wel dat we daarin stappen gemaakt moeten hebben.”

Wat vind je van het niveau in de Topklasse?

,,Ik vind het wel een aardig niveau. Er zijn natuurlijk veel spelers die vanuit het betaalde voetbal komen. Elk team heeft er wel 1 of 2.”

Over het betaalde voetbal gesproken. Gok jij nog op een terugkeer of heb jij dat uit je hoofd gezet?

,,Eerlijk gezegd lag het niet in de planning om naar Rijnsburg te komen. Ik kon mijn contract verlengen bij Emmen, maar we zijn er niet uitgekomen. Het was vervolgens een te kort tijdsbestek om een nieuwe club te vinden. Dus eigenlijk ben ik uit het betaalde voetbal gegaan, terwijl ik er niet op had gerekend.”

Heb jij dan een zaakwaarnemer die lijntjes uitgooit?

,,Er zijn wel wat mensen die wel eens een lijntje uitgooien. Het is niet zo dat ik perse op zoek ben. Maar die mensen vragen aan mij of ik nog belangstelling voor het betaalde voetbal heb.”

Ik kan me voorstellen dat je nog wel een keer die stap wil maken, omdat je het voor je gevoel nog niet hebt afgesloten.

,,Die gedachte is er wel. Zoals ik al zei: ik had er niet op gerekend. Ik had verwacht dat Emmen en ik eruit zouden komen. Op dit moment ben ik tevreden met Rijnsburg. Ik voel me goed. De club is goed voor me. De mensen zijn goed voor mij, meneer Hendriksen (voorzitter, red.) en meneer Bos (directeur voetbalzaken, red.). Zij proberen mij op mijn gemak te stellen en te helpen waar ze kunnen. Daar ben ik heel blij mee. Voorlopig zit ik hier gewoon goed.”

De mensen zijn goed voor je, maar ze zijn ook kritisch.

,,Rijnsburg is eigenlijk één van de betere clubs in de competitie. Ik denk dat zij wel het recht hebben om kritisch te zijn. Zeker als je naar onze selectie kijkt. Als wij op het veld staan, moeten wij elkaar gewoon vertrouwen en dan maakt het niet uit wat het publiek zegt.”

Je zei net dat als jullie over de grond spelen, jullie niet te verslaan zijn. Was het voor jou ook een raadsel dat het een tijd zo slecht ging?

,,Ja, eigenlijk wel. We hebben zoveel kwaliteit, zoveel spelers die het spelletje beheersen. Het kwam er gewoon niet uit. Ik wist eigenlijk niet waar het aan lag. Nu onderhand wel, maar dat is iets tussen ons als team en niet voor de buitenwereld bestemd. Daar werken we aan om dat beter te krijgen.”

Jullie zitten meer op een lijn qua gedachte?

,,Ja, dat moet wel. Als je niet op één gedachte zit, wordt het heel moeilijk.”

Omdat je zei: ik weet nu waar het aan ligt.

,,Maar dat weten anders spelers ook en de trainer ook. En daar praten we over. Die dingen proberen wij te verbeteren.”

De titel is dat nog een doel? Of is dat niet realistisch gezien de positie waar jullie staan?

,,Ik denk dat wij helemaal niet over een titel moeten praten. Daar hebben wij helemaal geen recht op. Wij moeten eerst zorgen dat we constant blijven presteren op een bepaald niveau. Als we dat vasthouden, dan zijn we tot veel in staat. Maar over de titel wil ik echt helemaal niet praten.”

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN