Als je als Rijnsburgse Boys in een fase zit waarin het tegenzit, dan werkt ook alles tegen je. Zo moeten ‘de Uien’ zich na afloop van de verloren wedstrijd tegen Koninklijke HFC (0-1) gevoeld hebben. In een gelijk opgaand duel was de rode kaart van Masies Artien na een half uur de doodsteek voor de ploeg van Wilfred van Leeuwen.

Vlak voor de rode kaart van Artien hadden de Rijnsburgers een vrije trap moeten krijgen voor een overtreding op spits Frank Tervoert. De scheidsrechter liet doorspelen en een paar minuten later kreeg Artien rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Uit de vrije trap die daarop volgde scoorde Koninklijke HFC uit de rebound de 0-1. De hele situatie rondom de enige treffer van de wedstrijd was kenmerkend voor de situatie waarin Rijnsburgse Boys zich nu bevindt.

„Je zou het bijna zeggen hè.’’ Roderick Gielisse wilde het ongelukkige gevoel na afloop noch ontkennen noch bevestigen. „Het was in ieder geval beslissend voor deze wedstrijd. Op zo’n moment in de wedstrijd moet je bepalen of je de tegenstander laat doorlopen of niet. Of ik het dan nog een domme rode kaart vind? Achteraf is het altijd makkelijk praten. Masies maakt dat besluit, want als hij de bal goed raakt en niet de speler dan is de bal uiteindelijk voor de keeper.’’

,,Voor de rode kaart hadden wij de bal, dat was in de tweede helft eigenlijk niet anders.”

Die rode kaart zorgde er in ieder geval voor dat de Rijnsburgers met een ander gevoel de rest van de wedstrijd in gingen. Het was zaak voor de thuisploeg om tot de rust de 0-1 vast te houden. Dat lukte. Daardoor had Van Leeuwen de gelegenheid om een plannetje te maken tijdens de theepauze.

Geblesseerden
„In een 4-4-1 formatie probeerden we er doorheen te komen. Voor de rode kaart hadden wij de bal, dat was in de tweede helft eigenlijk niet anders. Dat wisten we van te voren, maar tegen elf man werd dat natuurlijk nog moeilijker. Met een lastige wind en een moeilijk veld vind ik dat we het gewoon goed gedaan hebben. In ieder geval naar onze mogelijkheden.’’

Koninklijke HFC-doelman Tom Boks lijkt de bal makkelijk te kunnen vangen

Die mogelijkheden waar Van Leeuwen over sprak, werden beperkt door het ontbreken van de geblesseerde Jeffrey Jongeneelen en de geschorste Bram Ros. Daardoor liepen er af en toe spelers op posities waar ze misschien niet hoorden. Jeroen Spruijt werd linksbuiten en na de rode kaart even rechtsback. Edo Knol was een halve rechtsachter en Gielisse werd centraal achterin geposteerd. Middenvelder en basisdebutant Marc Magan roemde na afloop juist daarom de teamprestatie.

,,Na de winterstop zien we elkaar weer. En dan hopelijk alsof we elkaar nog niet kennen..”

„Ik denk dat we in deze wedstrijd hebben laten zien dat we er als ploeg wel echt staan met zijn allen. Ondanks de situatie waarin we ons nu bevinden, vind ik dat we er vol voor zijn gegaan. Daarnaast heb je gezien dat er vandaag andere jongens zijn opgestaan, maar dan moet de bal wel een keer goed vallen voor een resultaat.’’

Dat viel die helaas niet voor Rijnsburgse Boys. De grootste kans voor de thuisploeg was voor Joël Tillema, maar het was veelzeggend dat zijn volley net op de lat afketste.

Winterstop
Na de wedstrijd tegen IJsselmeervogels volgt de winterstop. En die kunnen de Rijnsburgers in deze fase wel kunnen gebruiken. Die periode gaat het elftal gebruiken om te herstellen en met een frisse kop de tweede seizoenshelft in te gaan. ,,Voetballen kunnen we echt nog wel, want dat gaat niet in één keer weg. Na de winterstop zien we elkaar weer. En dan hopelijk alsof we elkaar nog niet kennen, alsof we weer helemaal opnieuw beginnen’’, sloot Gielisse af.

Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC 0-1 (0-1) 31. Eindhoven 0-1.

Rood: 30. Artien (Rijnsburgse Boys)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Giellise, Artien, Demon, Strooker, Magan, Knol (80.Halman), Tillema, Spruijt (40. Parami), Tervoert, Hudepohl

Tekst: Roy van der Meij