De eerste finalist van het WK is bekend. Duitsland had totaal geen ontzag voor Brazilië en vernederde de Goddelijke Kanaries. Vanavond volgt de tweede halve finale. Wordt het ons Oranje of Argentinië? We blikken vooruit met SJC-trainer Kees Zethof.

Kees, allereerst terug naar gisteravond. Wat is jouw visie op die historische 7-1 overwinning van Duitsland op Brazilië?

,,Dat geeft aan dat Duitsland geen misselijke ploeg heeft en dat Brazilië te gewaagd en te aanvallend voetbal speelde. Natuurlijk speelde Duitsland sterk, maar Brazilië was vooral heel slecht.”

Is het zo simpel?

,,Uiteindelijk wel. Als je kijkt naar de manier waarop Duitsland zijn goals maakte, op de eerste uit een corner na, was het erg dun bezaaid met Brazilianen. Ik weet even niet meer welke goal het was, maar op gegeven moment zag je David Luiz aan de rechterkant lopen. Daaraan zag je dat het geen centrale verdediger is, volgens mij speelde-ie bij Chelsea ook op het middenveld. Die Thiago Silva, een jongen die zich met de organisatie bezig houdt, werd echt gemist”

Dit was een historische uitslag. Heb jij eerder zoiets meegemaakt?

,,Wat ik me herinner recentelijk nog bij Noordwijk – Ajax (6-1) amateurs in de nacompetitie. Dat waren ook twee ploegen met gelijkwaardige kwaliteit. Maar op internationaal niveau heb ik dit niet eerder meegemaakt. Het geeft aan dat Brazilië boven zijn stand heeft gelegd.”

Niek Oosterlee beklaagde zich gisteren al dat Brazilië in zijn ogen teveel hulp van de arbitrage kreeg. 

,,Ik vond ze wel in het toernooi groeien. Ze namen ook het initiatief. Het was niet zo dat ze hulp nodig hadden om over een dood punt heen te komen. Dat je af en toe geluk nodig hebt in een toernooi weet iedereen. Uiteindelijk deed het gemis van Silva en de creativiteit van Neymar zich zwaar voelen.”

De afwezigheid van Silva woog daarbij misschien nog wel zwaarder?

,,Verdedigend zeker. Maar aan de andere kant is het ook zo dat als je aanvallend sterker bent, je minder hoeft te verdedigen.”

Dan naar vanavond. Hoe zie jij de verhoudingen?

,,Ik vind dat Argentinië allerminst overtuigd heeft. Nederland is in fases goed uit de verf gekomen, maar heeft nog niet het niveau van Duitsland.”

Maakt dat de finalist op voorhand al kansloos tegen Duitsland?

,,Nee, natuurlijk niet. Als de schoenen van Casillas een maat kleiner waren geweest, kunnen wij voor de tweede keer het WK winnen. Het verlies tegen Spanje verklaart ook de huidige gretigheid binnen de groep. De drang om het goed te maken is heel groot. Ik vind dat Nederland in het gehele veld kwaliteit heeft.”

Wat voor soort wedstrijd verwacht jjj?

,,Ik verwacht een schaakspel. Beide ploegen zullen proberen genoeg mensen achter de bal te houden. We hebben gister kunnen zien hoe je binnen vijf minuten compleet kansloos kan zijn. Tegen Costa Rica was Nederland de betere. In de tweede verlenging ging er een verdediger af en kwam er een aanvaller bij. Op dat moment speelde Nederland zoals iedereen dat graag ziet. Uitgerekend in die fase gaven we de beste kans aan Costa Rica weg.”

,,Toen zag je dat De Vrij en Vlaar niet de kwaliteit hebben om met z’n tweeën achterin te staan en dus nog iemand nodig hebben. Argentinië zal ook loeren op de counter. Op het moment dat zij het idee krijgen dat er wat te halen valt, kunnen wij de lange bal op Robben spelen. Ik verwacht dat wij een grotere kans om te winnen hebben dan Argentinië.”

POPULAIRE BERICHTEN