,,Bij de familie Susan draait het allemaal om voetbal. We weten niet anders”, lacht Kitty Susan hardop, de jongste telg van de voetbalgekke familie. Broer Robbert speelt bij Katwijk, zus Bianca droeg jarenlang het shirt van Ter Leede, het shirt dat nu om de schouders hangt van Kitty. En dus gaat het tijdens het interview met haar ook al snel over het zo geliefde spelletje. ,,Zaterdag verloren van DTS, onnodig.”

De 24-jarige voetbalster (foto bovenin rechts) maakt zich direct weer druk over de wedstrijd die ze het afgelopen weekend speelde met haar Sassenheimse club. Op De Roodemolen ging Ter Leede met 0-2 onderuit tegen de directe concurrent uit Ede. Waar Ter Leede voor het weekend nog eerste stond in de Topklasse, heeft het die plek nu af moeten staan aan de ploeg uit Gelderland.

‘Robben-goal’
Binnen no-time komt Susan met een gerichte analyse van het duel. ,,Het ging best gelijk op. Omdat zij op papier iets beter waren, besloten we in te zakken. Dat had eerder in de competitie tegen Wartburgia ook goed uitgepakt. Toch maakten ze een doelpunt waarvan je kon zeggen: ‘die maken ze nooit meer’. Alleen deden ze dat vorig jaar tegen ons ook al”, stelt Susan met een ironische glimlach vast.

,,Zo’n ‘Robben-goal’: naar binnen trekken en in de uiterste hoek binnenkrullen van een meter of twintig. Daarna moesten wij in de aanval en was een 1-1 terecht geweest. Helaas maakten ze in de 93ste minuut de winnende.”

,,In mijn eerste jaar wonnen we de KNVB-beker op het veld van Quick Boys.”

Met het verlies tegen DTS staat Ter Leede nu gedeeld tweede in de Topklasse, het hoogste amateurniveau in het vrouwenvoetbal. ,,Ter Leede heeft de naam om altijd voor het kampioenschap te gaan. Alleen zijn we deze zomer veel kwaliteit en ervaring verloren. Veel dames van rond de dertig zijn ermee gestopt en hebben een vriendenteam gevormd. We wisten dus dat we kwaliteit zouden inleveren. Maar met een aantal aanwinsten erbij plus een paar dames die uit dames 2 zijn doorgeschoven, draaien we eigenlijk heel leuk mee.”

Topklasse
En dus draait het in de competitie weer tussen de namen die al jaren in de top meedraaien in het vrouwenvoetbal. De Sassenheimers moeten bijvoorbeeld de tweede plaats delen met Seastum, de recordkampioen van Nederland. ,,Daar is DTS wel bijgekomen. Ook Wartburgia heeft nu een goed team. Buitenveldert is juist weer teruggevallen. Maar hoe meer van dat soort teams erbij komen, hoe beter.”

Toch werd Seastum vorig jaar kampioen en Ter Leede het jaar daarvoor. De welbekende namen weer. Ook nu is er al een splitsing te vinden in de competitie tussen de top vier en de rest. Daarbij zijn ook nog eens de beloftenelftallen van betaald voetbalorganisaties (BVO’s) uit de Topklasse gehaald.

,,Eigenlijk vond ik dat wel jammer. Ik vond het altijd wel leuk om bijvoorbeeld tegen Jong ADO Den Haag te voetballen. Het zijn jonge meiden die vaak trainen. Dat is best een leuk niveau om je tegen te meten.”

Champions League
Susan maakte zelf ooit ook deel uit van de club uit Den Haag. Een tijd die ze nooit had willen missen en waarin ze bijvoorbeeld samenspeelde met de bekende voetbalster Lineth Beerensteyn, die tegenwoordig actief is bij Bayern München. ,,In mijn eerste jaar wonnen we de KNVB-beker op het veld van Quick Boys. Schitterend. Het jaar voordat ik kwam, was ADO kampioen geworden. Alleen kwamen er daarna nieuwe clubs bij zoals Ajax. Toen werd het niveau steeds hoger in de Eredivisie.”

,,Waar Robbert ook speelde, we gingen altijd met hem mee. Van de jeugd bij Feyenoord, bij UVS, bij Voorschoten’97 en nu bij Katwijk.”

,,Maar omdat ze kampioen waren geworden, heb ik in dat jaar ook nog in de Champions League gespeeld. Helaas was dat na één ronde al voorbij.” FC Rossiyanka bleek over twee duels te sterk. Thuis verloren de dames met 1-4. In Moskou won ADO Den Haag nog wel met 1-2, maar dat was te weinig om verder te komen op het hoogste niveau in Europa.

Schoonfamilie
Het waren de tijden dat het naast het hoge niveau van Kitty, ook goed ging met Robbert bij Katwijk. In hetzelfde jaar (2012/2013) won de middenvelder van Katwijk het algeheel amateurkampioenschap in een tweeluik met Achilles ’29. ,,Het is bij ons thuis altijd over voetbal gegaan.”

,,Waar Robbert ook speelde, we gingen altijd met hem mee. Van de jeugd bij Feyenoord, bij UVS, bij Voorschoten ’97 en nu bij Katwijk. En dat is ook een supergave club. Gelukkig is mijn vriendje ook Katwijker en komt mijn schoonfamilie ook graag bij de club. We maken er thuis wel altijd grapjes over dat bij interviews met ons, met Bianca en mij, altijd naar Robbert wordt gevraagd, maar niet andersom.”

Foto: Ter Leede / Kitty Susan

Lees ook: ‘Womens Wednesday: reële ambities op het oude nest’ 

POPULAIRE BERICHTEN